30-08-2015 Ieper – Alveringem

Sluisjes pakken

Na het wijntje bij Harry en Chris toch de wekker maar even gezet voor het afscheid nemen. Vandaag willen we naar Fortem en uiteraard weet elke Nederlander waar dat ligt. Een tocht van 31 km. Vannacht heeft het goed geregend en in de verte was er zelfs wat onweer. Op de kade hoorden we iemand vertellen dat Brugge te kampen had met een tornado. Dan mogen wij dus niet klagen. Het vertrek is om 9:00 uur samen met de Sieske en een andere boot. We kunnen met z’n drieën in de sluis maar de schipper van de 3eboot durft dat niet aan met ons.

Herdenking

Langs onze stuurboordoever zijn veel oorlogsgraven al kunnen we

ze niet zien. Halverwege is er een plechtigheid voor de gevallenen en dan varen we de natuur in.
Na 8 km komt dan toch het onvermijdelijke. Harry en Chris gaan de Knokkebrug door en wij gaan bakboord uit. Zwaaien en toeteren hoort er bij..

Storm

Afgebroken takken
Op dit stuk van de IJzer treffen we een flink aantal takken en boomstronken in het water aan. Recent gebeurt aan de geknakte bomen aan de kant te zien. De storm heeft hier goed huis gehouden. Dan treffen we sluis Fintele aan in een aardige omgeving. De sluiswachter verwelkomd ons en treffen we ook op de volgende twee bruggen maar we moeten wel even wachten want hij moet nu eerst naar de Knokkebrug om te helpen.

Fortemse snoek

Dan treffen we de Bierkaai met aanleg mogelijkheid. Wie slaat dat nu af? Hier staat ook brouwerij Mout- & Brouwhuis De Snoek. Bezichtigen alleen voor groepen en na afspraak. Wij hebben een groep van 2 en dat vinden ze daar geen groep. Dan zullen we het moeten doen met hun museum met de naam “Museum van de dorst in de Groote Oorlog”. De uitgang van het oude spul is het café en dus kunnen we de Snoek op het terras aan een onderzoek onderwerpen. Bij het afrekenen krijgen we van een groep jongemannen waarvan het kijkglas al redelijk gevuld was nog een biertje aangeboden. Het aantal pintjes wordt op een viltje geschreven en dat waren er 6. Past net.

Potje Paté

We hebben in het dorp Alveringem een plek besproken, dit op aanraden van twee havenmeesters. Vanuit de Bierkaai wandelen we rond half zeven richting dat dorp en treffen een goed gevuld restaurant met de naam Potje Paté aan.  Verder is het dorp doods, zo ook het kerkhof bij de kerk dat er verwaarloosd uit ziet. Maar goed, we komen hier voor wat anders. We komen paté eten en Picon drinken! Picon lijkt een beetje op Campari en dat lusten we wel. Als voorgerecht komen er een aantal sneetjes brood en twee soorten paté en eenmaal reuzel.  Daarna verschijnt de wijn en een schaal paté met friet en salade aangevuld met drie sauzen (mayonaise, uien en rode vruchten). Dat is niet te versmaden. We laten wat staan want er wordt altijd aangeboden om de restjes met schaaltje en al mee te geven. En dus wordt het keurig ingepakt en kunnen we weer naar de Kaai. Maar goed ook want in de verte dient zich het onweer aan maar wij zijn lekker al in ons 2ehuis.

Wegwezen

Morgenochtend varen we naar Veurne, een plek waar we jaren geleden geweest zijn. Wellicht zien we nog iets bekends. Oh ja en Ziggo? We zijn niet gebeld en hebben geen internet dus ik zou het niet weten.

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!