Afspraak met Petrus, Ravensbrück, Rheinsberger Gewässer

22-7 Bredereiche – Lychen – Fürstenberg

Zodra op groen dan mogen we door de poort

Om 8 uur gewekt door een  wat lawaaierige boegschroef die te veel werd gebruikt, de rest van de haven lijkt nog in slaap. Mooi rustig en al warm. Op de route kom je op 52,1 km een aanlegplek tegen voor 2 á 3 bootjes en op km 53 .1 plek bij een camping. Dan willen we door de poort. De hemelpoort wel te verstaan. Wij willen Petrus zien en spreken en een kijkje nemen in het hiernamaals. Na sluis Himmelpfort bleek Petrus op Urlaub te zijn en dus konden we een kijkje nemen. Lieve mensen de zon schijnt daar, er is water met genoeg bootjes voor ons allemaal en van alles te doen. We gaan wat verder de Haussee af en belanden in een paradijselijke omgeving.

Marina Lychen

Smalle waters en soms wat ondiep en dat noemen ze Woblitz. Het meandert alle kanten op. De Woblitz komt uit op de grote Lychensee met 3 (natuur) eilanden en daarna zien we 2 bruggen. We duiken er onder door en zijn in een Stadtsee van Lychen. We leggen aan bij het Bolwerk wat gewoon een haven is en gaan dit bekijken en beleven. Hmm om met het laatste te beginnen, er is niet veel te beleven en dus bekijken we de plaatselijke kerk en de supermarkt om met enige zaken naar de boot te gaan. Liggeld € 6,00. Wil je de nacht blijven dan wordt het duurder en de diesel kost € 1,77. Diefstal. En dus willen we terug en zoeken we op de Haussee een ankerplek uit. De bodem is echter zo week  dat het anker geen grip krijgt en we keren terug door de sluis naar de werkelijkheid.

Ligplaats Silver Lining in Fürstenberg

Proberen nog te ankeren op de Stolpsee maar we haken af. De wind neemt toe tot bft 5 en we moeten op 11 meter ankeren. Is dik 20 meter ketting. We doen 1 poging…en haken af. Op naar de Schwedtsee / Fürstenberg. Daar vinden we bij de Stadthafen een prima plek naast een Linssen 37. Morgen zien we wel weer al is de agenda al redelijk gevuld. Op 2 km ligt Ravensbrück. Dat willen we zien en bewaren we voor morgen. Ook willen we het statiegeld (ons pensioen) nog even innen en dus moeten we naar de supermarkt.

23-7 Fürstenberg (Ravensbrück)

Vrouwen en kinderkamp Ravenbrück

De wind is behoorlijk als we de oogjes openen. We drinken koffie en ondertussen staan ook zo maar de fietsen klaar om eerst het statiegeld om te ruilen.  Daar vlakbij koop ik nog Sika-kit om een traptrede van de zwemtrap er weer op te zetten. Dan gaat het 2 km richting noord-oost, naar Ravensbrück. Iedereen weet wat er was (denk ik) en wij willen dit zien en voelen.  Als je de kaart bekijkt dan hebben ze het over een gedenkteken. Het is echter veel meer. Het kamp is voor het grootste gedeelte afgebroken maar de essentie staat er nog. Er is vooral veel leeswerk beschikbaar. Naast het kamp heeft Siemens een Werkstatt ingericht waar spoelen gewikkeld werden voor de U-Booten.

Monument

Uiteraard met veel hulp van de mensen in de kampen. Siemens moet daar toch heel veel geld mee verdient hebben. En Siemens was zeker niet de enige. We lopen door het cellenblok, door de ziekenbarak, door de SS-opzichtershuizen, zien het crematorium en meer.  Dit mag niet meer gebeuren en dat moet de jeugd van tegenwoordig ook helder zijn of worden. Na een paar uur terug naar het dorp, rondje kerk en neerstrijken bij de kroeg voor een hapje en een drankje. Ank scoort een souvenir voor op haar schaal met reisherinneringen. In de haven is het druk, veel boten die met een lastige wind willen aanleggen. Extra handjes zijn dan welkom en dus helpen wij ze. Veel onervaren schippers die op een huurvlet zitten en geen idee hebben wat ze aan het doen zijn, maar oké ook wij moesten het ooit leren.

3 x Linssen op een rij

En dan komt er naast ons een Linssen Dutch Sturdy 37 aanmeren. We liggen nu 3 op een rij. Met boter kaas en eieren hadden we gewonnen. De schipper is lid van de Duitse eigenaren vereniging, komt uit Frankfurt en de boot ligt in Luxemburg. Hij heeft dezelfde kwaal als wij hadden. Namelijk het grote dakluik geeft lekkages. Bekend bij Gebo en dus gevenwe hem de informatie. Ook wil hij het adres van de maker van onze screens, en ook dat krijgt hij.

24-7 Fürstenberg – Wolfsbruch

De wind is weg en de zon ook. Even later regen, benauwd want het is wel 30 graden. We zien bij de sluis Fürstenberg de Linssen 29.9 Pauline 2 en de El Refugio 40.9 langskomen. Nu is er zon en begint het lekker te worden. Door het aantal charterboten merk je dat je nu in een hoogseizoen zit. Het zijn er veel, heel veel. In alle soorten en maten en merken. En er zijn artiesten bij, geweldig hoe zij een huurboot behandelen. Kijken nergens naar, rammen met aardige snelheid kademuren en varen de gaten is de steigers. Geen wonder dat je sommige van die huurdingen bewapend ziet met bullen en pantsers.

Eén ding is zeker, de Silver Lining wordt nooit door ons verhuurt! We ontmoeten bij sluis Wolfsbruch de Lyle, een 29.9 en duiken na de sluis de Marina Wolfsbruch in. Ik wist wel dat charteren ‘booming business’ was maar niet dat het zo groot was. De marina wordt vooral in beslag genomen door Le Boat schuiten (wat zijn ze lelijk) en ligt aan de kade van een Best Westernhotel. De diesel neem ik wel want die is wat goedkoper (€ 1,64). 75 liter zal voldoende zijn om in goedkopere streken te komen. Onweer, regen maakt ondertussen deel uit van onze avond en dus gaan we niet eens wandelen. Morgen tanken en op weg naar Rheinsberg.