Silver op de Vliet bij Leiden (NL)

14-09-2015 Voorschoten – Oude Wetering

Zo, en wat nu?

Tja daar zit je dan in Voorschoten. Het weer zit niet echt mee en de eerste spetters zijn al geregistreerd. Echt gezellig is de haven niet en als het moet zijn we in twee dagen in Heerhugowaard. Voorwaar een doemscenario.
Dat gaan we niet doen. En dus toveren we wat uit de hoge hoed. We hebben immers onderweg reuzen en heksen ontmoet en daar hebben we wat van opgestoken. Simsalabim, hocus en nog wat. Ik wou dat er een leuke route was. Nou ben ik wel mijn toverstafje kwijtgeraakt dus ik weet niet wat er van gaat komen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Nieuwe plannen, nieuwe route

En zowaar, ik open PC-Navigo en die staat zomaar op toeristische route. Hoe zou dat gekomen zijn? Maar omdat de weersverwachting voor de 2e helft van vandaag nogal dramatisch kan worden gaan we eerst naar Oude Wetering. Daar pakken we een jachthaven in plaats van de kade of ankeren.
Vandaar via de Drecht naar de Amstel, Weesp en Muiden en via het Amsterdam Rijnkanaal naar de Willem 1 sluis (ons 2e Willempie) naar het Noord Hollandskanaal. Dan via Monnickendam en Edam naar Purmerend. Volgens mij kan dat laatste helemaal niet met onze boot maar dat zien we daar dan wel. Vandaar via Alkmaar naar Heerhugowaard. Moet kunnen!

Eerst vandaag

Leiderdorp a/d Oude Rijn
Vanuit Vlietopper liggen we meteen voor de brug. We melden ons en we krijgen de eerste 15 minuten wachttijd. Geen probleem het is (nog) knap weer en we hoeven niet zo ver. We krijgen een paar bruggen door Leiden en kiezen dan voor de Oude Rijn langs Koudekerk. Inmiddels gaat het wat regenen en neemt de wind pogingen om onze koers te veranderen. Bij Alphen bakboord uit de Heimans Wetering op, nog even de brugwachter van de Woubrugse brug mededelen dat wij door willen varen en het Braassemmermeer ligt voor ons. Normaal met een leuk zonnetje en weinig wind een mooie plas water. Nu grauw en met bft 4 niet echt comfortabel.

Jachthaven De Brasem

JH De Brasem
Vlak voor de Oude Wetering met de gratis ligkade heb je jachthaven De Brasem met aan de buitenkant een lange steiger waar je goed kunt vastmaken. Wind en regen krijgen we toch wel dus dat maakt niet veel uit. De havenmeester blijkt Theo Winnubst te zijn, een medelid van de Linssen Owners Group (LOG) en hij vaart in de voorganger van onze vlet. Kijk dat is wel weer leuk en we praten elkaar even bij. Wat blijkt, door tijdgebrek heeft hij zijn Linssen te koop staan. Dus als je interesse hebt….  De JH is van alle gemakken voorzien en voor de verandering krijgen we een geweldig WiFi signaal de Sturdy in. Vlakbij tref je winkels voor je inkopen.
Zwarte Gat in de maak
En dan komt de regen. We zien het aankomen. Het wordt almaar donkerder. Hier komt het Zwarte Gat. En dan trekt iemand de stop eruit. Het licht gaat aan en dat doen we binnen ook maar. Het koelt snel af en dus gaat de kachel ook doen waarvoor die is aangenomen. Dan wordt het weer droog maar de harde wind blijft nog lekker doorgaan. Die wind is er morgen ook. Wel erg fijn als je voor een brug ligt te wachten.
Wel een perfecte gelegenheid om allerlei bestanden te downloaden zodat we weer recente gegevens aan boord hebben en we verzenden enkele blogjes.

Straks

Als we morgen wakker worden gaan we de Drecht opzoeken. Maar nu een slaapmuts en meedeinen op de golfjes en luisteren naar de wind. Het is herfst, op naar een nieuw vaarseizoen!

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!