paraplu parasol kleur kunstwerk oosterhout

Brabant van oost naar west

02-07-2016 Aarle-Rixtel – Eindhoven

Aarle-Rixtel van Laarbrug

Bailey of niet, het hangt al jaren

Op tijd weg is op tijd aankomen en Mr. Volvo is nog niet warm of het zonnetje komt erbij. De eerste brug gaat vlotjes voor mij open, nu de rest nog. De oude Baileybrug (denk ik), de Laarbrug kan wel een likje verf gebruiken. Op de kant staat een informatiebord die vanaf het water niet te bekijken is. Daarna komt de Beatrixbrug of de Bavariabrug bij Lieshout. De brug ligt dicht bij het brouwerijcomplex van Bavaria of moet ik nu Heineken zeggen?

Na een aantal bruggen die wat minder vlot bediend worden komt de kruising met het Beatrixkanaal waarna 6,4 km de jachthaven ligt. Via PC-Navigo weet ik de brughoogtes en dergelijke maar waarom staat het Beatrixkanaal incompleet op de ANWB-waterkaart van 2016? Beetje raar mannen! Ik kan de aanmeldsteiger in gebruik nemen met het koppie naar buiten. Alles is aanwezig dus je ligt hier niet verkeerd. Het weer verandert en wordt weer zoals iedereen gewend is, nat. De bemanning strekt de benen naar een winkelcentrum en ik lig lekker af te koelen. De schipper komt terug met isolatiemateriaal voor leidingen. Wat wil die daar nou weer mee?  Maar dat wordt al snel duidelijk. Hij zaagt ze in stukken en doet die om de fenderlijnen zodat deze lijnen niet meer over de kabelaring schuren en mijn vezels stuk maken.

Ik hoorde dat de schipper een Palmpie genomen heeft in het restaurant dat hier zit en de tweede gratis kreeg. Hij heeft toch altijd mazzel! Via andere schippers komt het bericht dat de Piushaven in Tilburg dezer dagen een minder goede keuze is. Het schijnt dat iemand van zijn aquarium af wilde en die heeft laten zakken met goudvissen en Amerikaanse woekerplanten in de haven. Ze zijn al bezig met verwijderen maar of dat echt gaat lukken is zeer de vraag. Wat wel zeker is, is het onweer dat losbarst met de bijbehorende tranen uit de bovenwereld. Het water in Brabant staat al hoger dan normaal, ik schat zo’n 15 á 20 cm en ik moet dus even uitkijken bij de bruggen die krap zijn om onderdoor te varen.

03-07-2016 Eindhoven – Oosterhout

Sluis 4 Wilhelminakanaal

Sluis IV is kaduuk! Maar na 45 minuten dotieutweer

Niet te geloven! Het lijkt wel droog. Nu snel de tent opengooien en de boel laten doorwaaien want de wind is zeker aanwezig. Vandaag vier sluizen en een stelletje bruggen. De eerste begint al goed. De sluis is defect. Er ligt al een schip 90 minuten te wachten maar de monteur is met 15 minuten aanwezig. Na nog eens 15 minuten heeft hij de klus geklaard en kan het schutten beginnen. We kunnen weer verder maar het heeft toch zo’n drie kwartier extra gekost. Jammer, maar ook dat hoort erbij. Op naar de volgende drie sluizen. Maar eerst langs de Beekse Bergen; wellicht zijn er leeuwen en tijgers ontsnapt. Je weet het immers maar nooit. Sluis III is een koppelsluis die je ruim 5 meter laat zakken. Een wat langere lijn is dan altijd handig. Door Tilburg vaar ik vooral langs industrieterreinen. Niet echt fraai. Van de Piushaven zien ik alleen het naambordje. Na Tilburg kan ik eindelijk eens wat doorvaren. Alle bruggen zijn hoog genoeg en de lagere heb ik opgeruimd. De laatste sluis bij Oosterhout wordt netjes bedient en even later zijn we in de jachthaven van de WSV Sluis 1. Even aanmelden en dan maar 2 nachtjes hier blijven zint mij wel.

04-07-2016 Sightseeing Oosterhout

De bemanning mocht van mij wel uitslapen. Maar je kunt het ook nooit raden. Nu stonden ze halfnegen al naast hun kooi. Ze doen maar, ik blijf lekker hier liggen. In de zon en lekker opwarmen tot een graadje of 25. Na de koffie en de e-mailberichten gaat het rond 12 uur toch richting het centrum van Oosterwijk. Mooi dan hebben wij hier die achterblijven, dat zijn Mr. Volvo en Mrs. Saniteuse even de handen vrij en kunnen we keet schoppen.

Oosterhout, zandsculptuur

Zandsculpturen in het winkelcentrum

Het centrum is een paar honderd meter verwijdert van de jachthaven. Al snel kom je een winkelcentrum tegen met een supermarkt en andere handige tentjes. Nog een stukje verder dienen de andere winkels zich aan en zoals het hoort op een echte Markt komen ook de terrassen tevoorschijn. Daar tref je ook de basiliek aan van Johannes. We eten wat bij een viswinkel. De kibbeling gaat wel maar de patat is rommel, net zoals de chocomel. Ik wil die graag zonder dikke vette klonten. Natuurlijk zijn we geen reisgids, dat willen we ook niet. Maar het stadspark met slot biedt wel enige verkoeling en er zijn divers sculpturen te bewonderen. Een hertenkamp met allerlei pluimage maakt die kant compleet. In het centrum tref je tal van leuke patriciershuizen aan die veelal bewoond worden door notarissen en advocaten. Nog even wat meenemen uit de supermarkt en we gaan weer naar Silver die in het zonnetje denkt bij te kleuren. Meer dan 35 graden is het binnen, het kan te gek ook! Wist jij trouwens dat het kapitaal van de Oranje-Nassau’s hier vandaan kwam? Wij niet. We doen nog even dit bloggie verzenden, dan benne we weer bij en Silver wil morgen naar Breda.

En mis het mooie blad Motorboot niet!