Broodje andersom

23 juli dag 80 Lübeck-Mölln

De slechtweer specialisten gaan weer op pad. Het onweer en stortbuien vlijen zich neder op het tere dek van Silver. Straks weer een mooie klus voor Mrs. Sanitaria. We gaan ons vriendje Tijl een handje geven in Mölln. Een stuk of een paar sluizen en 33 km dobberen. We laten de Oostzee even voor wat het is want de komende week houdt het slechte weer aan. We gaan kijken of we Warschau binnendoor kunnen bereiken. Als er voldoende water staat zou het moeten kunnen. Silver vaart in goed gezelschap. Familielid Grand Sturdy 470 wijst de weg en wij volgen. Snel varen (harder dan 10 km) op het Elbe-Lübeck-Kanal heeft geen zin en er wordt gecontroleerd. In Mölln prikken we Silver tussen twee andere boten in en klaar is kees. Meteen nog even 200 liter drinkwater erbij en dan naar Tijl. Vorige keer in de regen en nu zo waar in het zonnetje. Dat zullen wel uilenstreken zijn. Nog even via het slotpark wandelen waar ze met radiografische bootjes bezig zijn, een drankje bij Amadeus en Silver weer blij maken dat de schipper weer aan boord is. Mrs. Sanitaria heeft het dek weer netjes voor elkaar en Mrs. Volvo begint te mopperen dat er wat meer brandstof mag komen. En zo is het altijd wat bij ons aan boord.

24 juli dag 81 Mölln-Wulfstorf

Het weer laat ons wederom in de steek. Je kunt nergens meer op vertrouwen. Geen wind en de zon schijnt. Maar we gaan het redden al is het wat onwennig die korte broek en de vaarwind om de oren.  Voor de afslag naar het Elbe-Seitenkanal (ESK) wordt er gebaggerd. Goeie zaak mannen! Wij slaan af en verliezen veel voordeel van de stroming van de Elbe. Via het ESK vaar je in 1 stuk naar het Mittellandkanal. Nou ja… ware het niet dat er een liftje in zit die je 35 meter omhoog tilt. Als wij over tweeën aankomen liggen er al 2 boten vanaf 9 uur ‘s morgens te wachten. Maar Silver brengt geluk, we liggen net en we mogen aanschuiven. Het is wel een beetje passen en meten en elkaar helpen maar er kunnen 4 Sportboote meeliften. Altijd leuk zo’n zwembad en uit de luidspreker krijg je informatie van de badjuf Marian.

25 juli dag 82 Wulfstorf-Bad Bevensen

Op pad naar kuuroord Bad Bevensen waar we in een zwaaikom een gratis plek vinden. Dicht bij het bad dat dan weer wel en we kunnen even 3 jerrycans diesel (78 ltr) oppikken. Bad Bevensen heeft een heel leuk zwemparadijs met verwarmd water uit de Ilmenau dat je gesteldheid goed doet. Qua betalingsmogelijkheden en wlan zoals ze dat in Germanië noemen kom je erachter dat Nederland zo gek nog niet is. Ook verrichten we nog een goede daad. Er komen twee landgenoten aan en die liggen wat ongelukkig. Als Silver wat opschuift kan hij net achter ons een plaatsje vinden en zo regelen we dat. Hunnie ook weer blij!

26 juli dag 83 Bad Bevensen-Wittingen

Het is ons standaard weer. Wij hebben inmiddels kieuwen gekregen en onze tenen groeien al aan elkaar. Ank had sokken aan in slippers en die waren snel nat. We gaan toch naar Uelzen. Daar zit een sluisje dat ons 23 meter optilt. Vanaf de Elbe ben je Bergfahrt en dus al klimmende kom je eens op de top. Overigens is het een goede gewoonte om de sluismeester te vertellen dat je ‘Zum Berg’ of ‘Zum Tal’ vaart. Hij weet dan waar je bent en roept je dan op of je mag aansluiten. In deze sluis tref je drijvende bolders en hier en daar een gele drijvende glijstang aan. Handig om daar gebruik van te maken. De sluis wordt gevuld door drie spaarbekkens, alleen het laatste beetje wordt gepompt. De haven ziet er vervallen uit. Als diepte wordt 1.50 m aangegeven maar 1,20 á 1,30 is het echt. En dan wordt er uiteraard door de scheepvaart zo nu en dan nog water uit die inham gezogen. Wel een gelukje, het is een zachte bodem maar check even je wierpot! Tegenover de haven zit Hoyer, die heeft diesel voor je als je contant kunt betalen. Een liter kost vandaag € 1,25. Tomorrow is another day for a new way!

27 juli dag 84 Wittingen-LP MLK-ESK

Wij willen naar Genthin om te bunkeren. Jammer dat PC-Navigo geen tankstations langs de weg aangeeft. Wel de bunker stations langs het water. Wij zijn de eerste op de ligplek (LP) op de kruising van het Mittellandkanal en het Elbe Seiten Kanal. Er ligt wel een Pool die erg vervelend doet als wij willen afmeren. Hij heeft ons gezien en net als we vast willen maken zie ik zijn roer naar ons toe draaien en geeft ie gas. Wat mij betreft mag hij in zwembroek naar Bad Zuidpool. Dan nog even naar Calberlah wandelen voor een Weizen biertje en een broodje en dan zit onze dagtaak er weer op. Zoveel valt er hier ook niet te beleven.

ESK Hebewerk
Avondrood
Birds on a wire

Kost wat, je krijgt wat

28 juli dag 86 LP MLK/ESK-Wolfsburg

Op naar Autostadt Wolfsburg. Een goed uur varen en 1 sluisje die ons 9 meter laat zakken. Daar zijn drijvende bolders aan bakboordzijde van de oost kamer ware het niet dat 1 daarvan te dicht bij de deur zit, de tweede ontbreekt (ligt al sinds ons eerste bezoek aan de kant) en de derde wordt door een Pools vrachtschip ingenomen. Dus wij zakken langs de boldertjes en dat gaat ook goed. Dan gaan we naar een apotheek op zoek. Meestal zijn er genoeg in Duitsland en zo blijkt ook hier. Ik kom bloedverdunners te kort en daar moet wat bij en dus kan de apotheker me helpen. Maar helaas, de soort die ik nodig heb is niet verkrijgbaar in Duitsland. Bellen met de Trombosedienst, die kunnen helaas weinig betekenen, Een telefoontje naar onze eigen apotheek gaat denk ik beter. Als die meneer nu even een paar doosjes in een enveloppie doet dan komt alles voor elkaar. Nog even de Penny lastigvallen voor een paar noodzakelijke dingen en we kunnen in de pauze stand.

29 juli dag 87 Wolfsburg

Daarna lees ik in een blaadje van de Telegraaf een klein stukje en we kunnen een nieuwe Bugatti uitzoeken voor een paar miljoen. Maar dan heb je ook wat. Dat ding kan 420 km per uur en zit in 10 seconden op 300 km. Daarmee laat ie de Ferrari en Lambo’s ver achter zich. Nog een vergelijk. De Bugatti gaat sneller als een F1 kar. Verstappen heeft dus echt het nakijken. Kijk dat is pas leuk speelgoed voor echte mannen, nu nog even wat geld bij elkaar harken. Dan stappen we door naar de Alt Stadt, daar weet ik van een Nederlandse kweler dat die een dingetje zong van “Ich bau dir ein Schloss”. Nou dat heeft ie hier gedaan en is nu vooral een cultureel centrum en wat kunstenaars. Volgende halte is het Outlet Center. Leuke shoppies, we kopen toch een paar kledingstukken dat scheelt weer wassen in de wasmachine. Het wordt toch echt tijd voor een lunch en een biertje. We strijken neer bij een toko. Het duurt even voordat we ook maar hallo horen, krijgen dan een smerige kapotte menukaart en verder geen aandacht. We staan op en gaan naar de kebabtent aan de overkant en dat gaat perfect. We kopen bij Penny nog wat onmisbare zaken en dan is het goed voor vandaag.

30 juli dag 88 Wolfsburg

Vandaag wordt het slecht weer, althans dat werd gisteren nog voorspelt. Het heeft vannacht wel geregend en nu is het vrijwel windstil. Aangezien we ook stroom en drinkwater nodig hebben besluiten we om 1500 meter verderop de jachthaven te bezoeken en daar te gaan liggen. Wel wat verder van de winkels maar daar hebben we ook de fietsen voor. Gisteren zagen we daar in de buurt een tankstation, de jachthaven heeft een karretje en dus lopen we daarna met 30 graden, 1300 meter naar dat energiestation. Dat hebben we allemaal over voor Mr. en Mrs. Volvo wat die slurpen toch gestadig door. Druipend van het overtollige bier wat er bij mij uit mag, komen we weer aan en besluiten het meteen maar in de brandstoftank te kieperen. Dat lukt. Nu eens op die meter kijken hoeveel er in zit. Geen verandering. En ik wil het weten. Op de PC wel een schatting gemaakt maar wat is het nu echt. Weer een klusje, eerst een peilstok maken, dan de boel los- en schoonmaken en vervolgens peilen. 25 cm in de tank van 440 liter. Kijk dat is wetenschap. Mijn planning klopte aardig al had ik wat meer verbruik ingecalculeerd. De rest doen we in Genthin en dan ijken we meteen de brandstofmeter maar weer een keer.

31 juli dag 89 Wolfsburg

Op de fiets naar Wolfsburg voor een grote Edeka supermarkt die zo’n 1500 meter bij ons vandaan is. Normaal goed te belopen maar nu willen we Silver weer wat dieper in het water hebben. Bovendien moeten we verschillende winkels af voor veters, geld tanken en de drogist. Weer op de haven laden we de spullen uit en haal ik een borstel over de romp van Silver. Die begint weer te glimmen, even de boot verhuizen en dan kan ook de andere kant een sopje hebben. De ramen smeer ik in met Dulon ruitenreiniger, eens even kijken of dat spul knap werkt en een tijdje zijn werk doet. Het is warm vandaag en dus stoppen we met werken en gaan we de boel eens vanuit een andere hoek bekijken. Het goede nieuws is dat de bloed verdunnende drugs onderweg zijn. Dus vanavond nog maar even een wijntje drinken.

1 augustus dag 90 Wolfsburg

Vannacht behoorlijk onweer en buien over het dek heen. Dus toch er even uit en enkele ramen gesloten anders hebben we een binnenbad en moet zwemjuf Marian weer lesgeven. Verder is er niet zoveel zon als gisteren en aan het einde van de dag maken we weer kans op een lichtflits. Vanmiddag gaan we naar Autostadt en willen we kijken of we in de toren kunnen komen. Ook het museum staat op ons lijstje maar dat zien we wel. Tenslotte zijn we er al eerder geweest. Wel bizar dat een firma een stad als Wolfsburg zo dominant beheerst. De oppervlakte van de fabriek, de VW-arena voor de voetbalclub en de VW Bratwurst bij de Edeka supermarkt. In de stad kom je op verschillende gebouwen ook wel iets van VW tegen.

Maar toch nog even langs Autostadt. Enerzijds voor de betere wifiverbinding als dat we nu hebben en we willen de toren in. Helaas blijkt de toren overvol dus dat gaat niet lukken. Dus lopen we wat over het terrein. Pracht en praal en goed onderhouden. Kunstwerken in het water, een strandje waar je een drijfding kunt huren aan alles lijkt gedacht te zijn. Maar het gaat spetteren en dus duiken we het museum in. VW Autostadt heeft tal van oude karren in bezit en zet die in het museum. De auto’s wisselen, Bugatti is verkocht en dus verdwenen. Voorheen (in 2013) stond DKW er ook met brommers, weg is dat. Maar er staat veel moois. Bentley, Rolls Royce, Tatra, Lancia, Lambo’s, Fiat, Mercedes, Borgward… noem het maar op. Een lust voor het oog. Dan gaat de telefoon, maar ik kan niet opnemen. Die rot IPhone hapert. Het zou een bericht kunnen zijn dat mijn medicijnen bij de apotheek gearriveerd zijn. Dus toch maar even langslopen. Helaas, er heeft een ander gebeld, anoniem, geen nummer en dus kennelijk een iemand met gekke ideeën.

2 augustus dag 91 Wolfsburg

Vanmorgen enkele videobestanden naar Watersport TV verzonden. Dat zijn grote bestanden en dan mag je er even tijd voor uittrekken. Wi-Fi is hier bar slecht tot niet. Een paar spots werken redelijk zoals bij VW Autostadt maar voor de rest is het huilen. We gaan bij de banaan van Bruno in het outlet center langs voor wat extra ondergoed. In de outlet is dat goed te doen. Even checken of er iets leuks is voor Indy, onze kleindochter en Toos de hond van onze kinderen en we mogen nog wat eten kopen. Bruno is gelukt, Indy weet ik nog niet, voor Toos moeten we nog eens even voor op zoek, biertje onderweg was lekker en toch al met al weer 7 km gewandeld. Morgen waarschijnlijk weer de stad in. Maar ik denk dat ik dan eens de fiets pak, daar zijn ze voor nietwaar. Eigenlijk wil ik een bouwmarkt hebben voor een paar boutjes en 2 lijmklemmen. Wellicht dat ik daarmee het tweede toilet tijdelijk kan repareren. Niet echt haast bij maar wel prettig. En ik zag dat onze stuurboord ruitenwisser afgesteld mag worden, een klusje van niets maar bespaart je wel een nieuw wisserblad. Als je dan toch in een haven ligt te wachten dan kun je dat maar beter nuttig invullen.

3 augustus dag 92 Wolfsburg

Hm pakketje uit Nederland met wat pillen is er nog niet. En dus moet je je vermaken. En dat lukt ons meestal wel. Ank heeft een Tefal pannenset en daar van sprong spontaan het glazen deksel. Niemand in de buurt, geen schade maar toch balen. Dus op zoek naar een nieuw glazen deksel in de outlet stores. En waarachtig we komen er een tegen en die wordt liefdevol ingepalmd.  Nog even geprobeerd om wat korting te krijgen op het havengeld maar de narrige hafenmeister, een oude man zegt hij zelf, wil van niks weten, de andere clubleden wel en dus krijgen 0,0, nada, niks.

Vrouwen worden goedkoper