Uitzicht Bruynzeelhaven

Bruynzeel – De Woude 24 april

We verlaten Zaandam en dus WV Bruynzeel op donderdag om 13:00 uur. Via het Noordzeekanaal, richting IJmuiden naar de Voorzaan. Als we alles plat gooien dan hebben we een doorvaarthoogte van 2,75 m nodig. Daarmee kunnen we alle bruggen hebben behalve de Zaanbrug in Wormerveer. In de vaargeul is de diepte altijd voldoende, langs de kanten moet je wel even opletten. Behalve dieptes van ca. 50 cm wordt er ook nog wel eens wat gedumpt.

Ingang oude Wilhelminasluis

Dus nu op weg naar de Wilhelminasluis in Zaandam die nu verbouwd wordt. Sluis-, brug- en doorvaartgeld volgens internet € 5,18. Je moet echt een ambtenaar zijn om een dergelijk bedrag te verzinnen. De sluiswachters worden gek van alle opmerkingen en nemen die van jou niet meer in dank af. Sommige sluiswachters rekenen dan ook € 5,00 en anderen € 5,20. Naar die 2 cent mag je fluiten. Dan blijkt er nu voor de sluis al een bordje te hangen met € 5,00. Goed gedaan Zaanstad, nu nog het bedrag halveren.

Verkade

Dan verder de Zaan af. Langs de voormalige verffabrieken van onder andere Sikkens en Sigma coatings, de Verkade fabrieken, het oude Marvelo, dat onderdeel uitmaakt van Ahold (Albert Heijn) waar de wijn uit Frankrijk werd gebotteld die in tankwagens werd aangevoerd, koffie en thee verpakt werd en pindakaas en chocopasta gemaakt werd, de huisjes voor de Bernhardbrug die gemaakt werden door leerlingen van de bouwvakkersschool. In dit stuk zijn er 3 of 4 aanlegplaatsen waar je 3 x 24 mag kosteloos liggen. Ook kun je bunkeren en de Dekamarkt heeft een eigen kade. Sommige zijn van stroom voorzien. Je zit dan direct in het oude centrum van Zaandam dat recent geheel verbouwd is. 

Wilhelmina

Nu zijn er langs de Zaan, meestal ten koste van oude fabrieken, veel appartementen neergezet. Wij vinden ze niet mooi maar gelukkig…smaken verschillen. 
We gaan verder. Omdat we in de buurt gewoond hebben roept dit altijd weer leuke herinneringen op. Na de Bernhardbrug zit de tegelzetter en verkoper Huitema nog steeds zien we. Hun kinderen hebben bij onze kinderen op school gezeten. Op naar de spoorbrug, aan bakboord en stuurboord is de doorvaarthoogte voldoende, wel even opletten voor tegemoetkomende pleziervaart. Aan beide oevers (de

Westzijde en de Oostzijde), kom je oogjes te kort om alle oude panden te bekijken. Het blijft eigenaardig dat de fabrieken hier vredig naast woonhuizen staan en omgekeerd. En veelal zijn de pandjes mooi onderhouden al tref je zo nu en dan een bouwval aan.
We varen door naar de Koog (Zaandijk en Koog aan de Zaan). Ook is daar aan stuurboord de Zaanse Schans, met een kleine aanlegsteiger voor passanten. Een attractie die jaarlijks vele bezoekers trekt uit vele landen. Oude huisjes, fabriekjes, winkeltjes en molens uit de Zaanstreek. Zeker een bezoek waard. Natuurlijk kun je er ook eten zoals “in de hoop op de Swarte Walvis” dat ooit een Michelin ster had ten tijde dat dit nog bij Ahold hoorde.

Kusterclub bij de Schans

Vandaag is de Kusterclub bij de Schans met een boot of 10.
We varen door en komen dan bij Wormer en Wormerveer. Aan bakboord ligt de voormalige zeepziederij “De Adelaar”. Makkelijk herkenbaar voor iedereen.
Voor de Zaanbrug zie je aan stuurboord de oude fabriek van Lassie, bekend van de Toverrijst. Het enige vaarobstakel voor de Silver Lining is deze Zaanbrug die de verbinding vormt tussen Wormer en Wormerveer. De Zaanbrug wordt elk

Zeepziederij De Adelaar

kwartier bedient maar wij liggen er wat langer. Ook die brug is in 2016 verleden tijd. Dan ligt er een nieuwe brug en die komt wat hogerop te liggen.  Wellicht dat wij er dan onderdoor kunnen.

Daarna kun je aan bakboord aanleggen om inkopen te doen in Wormerveer of doorvaren. Aan stuurboord zie je oude pakhuizen / vemen geheel gerestaureerd met enige terrassen ervoor. Zeker met een zonnetje erbij is het daar goed toeven. Je komt bij Duyvis, je weet wel die van als er een fuif is. Langs de oude Honig fabrieken, Cacao de Zaan en 3 x Gerkens cacao. Daar zit altijd een geurtje aan en soms ruik je de verschillende cacaofabrieken door de hele Zaanstreek. Net als de koffie van AH en het linoleum uit Krommenie trouwens.
Omdat wij dit al vaker gezien hebben varen we door en komen bij Knollendam, aan bakboord een paar jachthavens en aan stuurboord enkele huizen.

Beatrixbrug

Dan bakboord uit de Beatrixbrug door. Wij moeten dan wel vrijwel alles strijken want de hoogte is ca. 3,20 m. Rechtdoor gaat naar de Nauernasche Vaart en brengt je, via een aantal bruggen en Krommenie, weer naar het Noordzeekanaal. Wij gaan stuurboord uit en passeren Marken-Binnen en aan bakboord de Wijde Stierop met een plek voor de padvinders / zeeverkenners. Dit vaarwater komt uit op het Uitgeester- / Alkmaardermeer, waar je verschillende jachthavens aan zult treffen.

Daar tegenover ligt het eiland De Woude. Beperkt toegankelijk, bijna autovrij, een paar bewoners en 2 of 3 campings met vooral stacaravans. Even verderop vaart er een pontje om vooral voetgangers en fietsers over te zetten. Een wandeling door dit natuurgebied is zeker de moeite waard. Het natuurgebied zit vol met zeldzame vogels. Na het pontje kijken we aan stuurboord of er een plekje is om aan te leggen. Dat komt mooi uit en dus liggen we zomaar stil en hebben er krap aan 3 uur over gedaan.
Morgen komen de kleinkinderen en is het met onze rust gedaan 🙂

èTip: Wist je dat je helemaal onderaan de blogpagina er een mogelijkheid is om je te abonneren op ons blog? Of je kunt ons via Google+ volgen.
èTip: Check onze website msSilver-Lining.nl