Schlei Kappeln visrokerij

19-6 dag 57 Eckernförde – Kappeln

Shit. Geen oog dicht gedaan door een kwebbelde nicht tot 3 uur ’s nachts en een hoop drank denk ik. Wat een flutzooi. Maar goed Ank maakt ze ’s morgens wel even wakker op haar manier. Bij ons vertrek loopt de temperatuur op tot 22 graden. Bij het uitvaren van het fjord zien we een dolfijn die ons begroet. Het water is een spiegel en na het fjord gaat het NW langs de Duitse kust tot we de Schlei in kunnen. We varen langs Schleimünde en Maasholm tot voor de Klappbrücke in Kappeln. Bij de Ancker vinden we een mooi plekje. Vandaar lopen we het dorp in met een winkelstraat zoals we al vaker zien. Niet zo heel spannend. Bij de visboer scoren we nog wat vis maar wat is dat viswijf sjaggie zeg. Bij de molens zit het VVV en kunnen we meteen de molen bekijken, best wel aardig. Liggeld betalen doe je met een automaat met contant geld of met een betaalpas. We zijn klaar, we gooien de watertanks nog even vol en ruimen alles weer netjes op. We gaan gewoon door.

Schlei Lindau Klappbrücke

20-6 dag 58 Kappeln – Schleswig

Rond 9:45 gaat de Klappbrücke open, dat is onze interpretatie. Maar in Duitsland is het klokslag 9:45 uur, gelijktijdig met de kerkbellen dat er actie wordt ondernomen. Geweldig, Ordnung Muss Sein. Even later slaat het noodlot toe. De motor geeft kuren en slaat af. We drijven de vaargeul uit en laten het anker zakken. Een zeilboot brengt ons naar een haven en daar gaan we sleutelen. We checken de wierpot, oliepeil, koelwatervloeistof niveau maar dat is allemaal oké. Dan moet het in de brandstoftoevoer zitten. Even de filters aftappen en kijken wat daar uitkomt. Dat valt mee. Ook eens even de waterputje weer laten stromen en daar komt wat derrie uit. Ontluchten, starten en klaar. Maar ik zag zomaar ook wat anders. De waterpomp van Jabsco lekt. Potvolblomme, houdt het dan niet op met allerlei narigheid. Maar het valt mee, even de slangenklemmen (ik heb overal 2 x rvs-klemmen opgezet) en het lijkt weer dicht te zijn. Dan ook nog even 90 liter diesel gepakt voor € 1,13. Komt helegaar voor elkaar! Motor starten en op weg naar het zuiden. Op naar het kleinste stadje van Duitsland, Arnis met wel 1 straat. En voor elk huis een jachthaven. Maak kennis met Arnis, wij niet want wij willen naar Schleswig. Bij Lindau weer een bruggie die al opengaat als wij aankomen varen. Ondertussen neemt de wind in kracht toe en liggen we voor € 20,00 per nacht in het koninklijke Schleswig waar ons koningshuis nauwe banden mee heeft. Gezien het tijdstip gaan we morgen dat stadje eens even nader bekijken.

Schlei Schleswig Gottorf

21-6 dag 59 Schleswig

Het weer wordt minder al zouden we vandaag vanuit Kappeln wel Flensburg kunnen bereiken. We hebben voor Schleswig gekozen en wachten op beter weer op het fjord Schlei. Prima beschermd tegen windkracht bft 7 en je kan nog eens wat verkassen en bekijken. We pakken onze elektrische trapezel en begeven ons naar de VVV en vervolgens naar Schloss Gottorf. Best groot en een enorme tuin. Wij krijgen een culturele injectie en duiken het Schloss in waar een museum zit. Aardig maar toch wat minder onze smaak. De tuinen laten we voor gezien, we zijn bekaf. Dus de ezels weer aangespoord en op zoek naar een grote supermarkt die in NL al verdwenen is. We willen de Famila. Voor we Denemarken induiken nog even een paar flesjes wijn in het ruim. Gewoon bier ligt er al maar ik spot nog wel wat chocoladebier en andere Maisel Friends biertjes. Tja dat moet ook mee. Door de winkelstraat weer terug om een biertje te pakken maar dat gaat niet. Koffie genoeg, ijs genoeg maar even een stoeltje met een wijntje is er niet. Jammer hoor. Dan maar bij de haven en vervolgens door naar Silver. Die wil nog wat water, de fietsen worden opgeruimd. De tent wordt stormvast en waterdicht gemaakt. We gaan aan de spruiten met varkenshaas, mooi tijd voor en vanavond… we zien wel.

Schlei Anis

22-6 dag 60 Schleswig – Kappeln

Een hele rustige nacht, windkracht 2 max maar wel regen en onweer. Dat wisten we. Toch om 8 uur patent paraat om te vertrekken. Ank betaald nog even ons liggeld en de buien beginnen. Wind 4 tot 7 bft. We zijn blij dat we op binnenwateren zitten en alleen een paar plassen moeten oversteken. De plassen zijn zo groot als onze Westeinderplassen. Dus dat gaat wel lukken. Bovendien hebben we wind tegen of schuin voor, net hoe dit tunneldal is ontstaan. Bij Lindau is een Klappbrücke die 10 minuten voor het hele uur bediend wordt. We zijn, samen met een paar zeilschuiten, keurig op tijd maar de brug gaat niet open. Met de verrekijker zien een mannetje in een oranje pakkie heen en weer van de brug naar zijn auto lopen. Op de werkbus van die man staat iets van hydrauliek vertelt Ank en dat zegt mij genoeg. Die brug is gewoon kaduuk en dat kan wel even duren. De doorvaarthoogte is 3,80 m. Met de tent overeind zijn wij 3,65 m. Geeft bij een gemiddelde waterstand dus een speling van 15 cm. Dat moet kunnen en dus gaan we voor de brug liggen en laten we ons door de wind onder de brug doorblazen en dat lukt voortreffelijk. In Kappeln leggen we bij de Mittelmann werft in een ruime box. Daarna is het benen strekken in een bekend plaatsje. In het stadje kopen we en passant een lange broek voor mij en voor Ank een linnen broek. Nog even wat drinken aan de Kai in het zonnetje en dan terug naar de haven.

Schlei Kappeln Treinnest

23-6 dag 61 Kappeln

Het weer blijft knudde maar morgen lijkt er een gaatje te zijn waar we gebruik van kunnen maken. Er staat van 10 tot 15 uur een Bft 3 in plaats van een 4. Uit het NW en daarmee varen we grotendeels beschut. Bovendien kunnen we op het open gedeelte nog de koers verleggen. Betekent actie! Nog even de jerrycans volgooien met 93 liter á € 1,12, nog even broodjes en een biertje halen en vooral de rekening betalen. Verder is het een dag met internet en dus kunnen we een blog er uit sturen.

24-6 dag 62 Kappeln

Niks varen. Vannacht is het weer wat aangepast. In plaats van windkracht 3 tot 4 is het 5-6 geworden. Tja jammer van het vroege opstaan. Sonderborg moet het nog even zonder Silver doen. Dan maar weer wat boodschappen halen en dus als wandelend het dorp in. Op zoek naar een koerslineaal en die wordt gescoord in de derde watersportwinkel. We stappen door naar de Penny waar nog wat fruit ingeslagen wordt. En dan al slenterend weer terug naar de Kai waar we een lunchie pakken.

Schlei Kappeln Klappbrücke

25 juni dag 63 Kappeln-Gelting-Wackerballig-Kappeln

Verwaaid liggen is leuk voor 1 dag, misschien ook wel voor twee of drie. Maar als het wat langer duurt dan verwacht moet je even schakelen. En dat doen we. We schakelen de trap ezels in en trappen 12 km door het glooiende landschap met Bft 6. Maak je me blij? Nou net niet! Maar het is wel droog en Gelting stond op het lijstje mogelijkheden voor als Flensburg te ver was. Op zich stellen de dorpen niet zo heel veel voor. Gasthof Gelting is vooral groot en oud (1841) maar niet gezellig. Bij de Sint Katharinenkirche wordt gebeden voor de dagelijkse maaltijd vandaag en dus door naar Wackerballig. Daar leeft het dan weer wel en dat alles dankzij Bft 6. Er wordt hier dankzij de ondiepe golf veel gebruik gemaakt van kite-surfing. Een ouderwetse surf strijkplank zie je hier echt niet meer. Twee jachthavens in de ondiepe Geltinger Bucht. Qua golfslag redelijk beschut maar de wind staat er ongelukkig in. Wij blij dat we in Kappeln liggen. Ondertussen moet Ank even een foto nemen dat ze de 100 km vol heeft op de nieuwe ezel en gaan we met tegenwind weer retour naar Kappeln waar de markt nu net aan het aflopen is. Dan maar een biertje bij Cameo en terug naar de boot. Morgen is het Lidl dag.

26 juni dag 64 Kappeln

Het is best een aardige dag. Wel te veel wind maar morgen zal alles anders zijn. Soms schijnt de zon en soms regent het. We hebben uitzicht op de Lidl en het plan is dat Ank haar wijnvoorraad gaat aanvullen want Scandinavië schijnt nog steeds duur te zijn. En dus komen de ezels weer in actie. We hebben wind tegen dus schakel ik lekker op van standje 1 naar 3. Dat begrijpen die ezels wel. Zo is de Lidl snel bereikbaar en kan Ank inslaan. Een paar pakken groenten vindt ook een plek maar het is toch vooral vloeibaar wat er geladen moet worden. Maar dat lukt net aan en we zijn minimaal 20 flessen wijn rijker. Scandinavië, we zijn er klaar voor! Dan betalen we nog even de havenmeester. We zijn hier nog niet klaar. We gaan Watersport TV nog even bestoken met onze Schlei reportage want anders hebben Yvonne en Eric niks te doen. En dat willen we toch wel voorkomen. En dus is zijn dit de laatste momenten van Kappeln aan de Schlei. Echt niet vervelend maar wij gaan naar Denemarken, naar Sonderborg. Van daaruit zien we wel weer verder. Moin, moin!

Wat wil je zien of bekijken?

Kappeln en Schleswig zij in ieder geval twee plaatsen waar het gezellig is en waar je van alles kunt bewonderen. Zie hiervoor het internet. Anis is het kleinste stadje in Duitsland en bestaat uit 1 straat. Wij zijn er niet geweest. Verder moet je eigenlijk genieten van de natuur, wandel en/of fietstochten maken dor de verschillende natuurparken. De Deense Vikingen hebben hier ook lekker huisgehouden gedurende de dertigjarige oorlog en ook hiervan zijn een aantal dingen bewaart maar hiermee eindigt toch echt onze reisgids.

Wel of geen fjord?

Omdat ik net niet alles weet heb ik dit even geleend van wikipedia. De Schlei ontstond in de laatste ijstijd, het Weichselien, 120 tot 10 duizend jaar geleden. Oprukkend landijs vanuit Scandinavië sleep diepe voren in het landschap, waardoor onder andere de Flensburger fjord en de Kieler fjord ontstonden. Mogelijk is ook de Schlei zo ontstaan; een andere mogelijkheid is echter dat ze juist door smeltwater is ontstaan, als een zogenaamd tunneldal.
Tja de meningen verschillen en jij mag het zeggen. Een fjord of een tunneldal. De Schlei is over het algemeen niet zo diep, bij 4 á 6 meter houdt het wel op. Er zijn enkele diepere punten van 20 m. Maar ook delen waar je niet wilt varen. De betonning staat netjes aangegeven en als je die volgt komt alles goed, ook met je schoonmoeder.

Onze plannen

Tja we gaan weer aanpassen maar dat zijn de vaste volgers wel gewend van ons. De komende week is de wind dermate krachtig dat we niet de Oostzee opgaan. Dus liggen we hier nog wel even. En dan.. Flensburg wel of toch maar niet en meteen Sonderburg (Denemarken) induiken. De bevalling is in gang gezet. Binnen 9 dagen hebben we een beslissing, dat beloofd Silver. De status nu is dat Ank sparrt met Silver, ik denk dat we straks een muntje opgooien.