22-07-2015 Roermond – Maastricht
11,80 meter stijgen

Jaaaa hier hebben we zin in! Om 8 staat Mr. Volvo al te ronken en deze Zweed heeft er zin in. Er staat een lekker briesje, voor het uitvaren uit de krappe metalen box net even te veel. Maar onze buren helpen en dus dobbert de Sturdy even later zonder brokken op ruimer water. Op naar de uitgang van de haven en de Maas / Julianakanaal. Vandaag een paar sluizen. Bij de eerste sluis (Linne) treffen we de Ganzenboot. Een sleep- duwboot die eerst lekker rustig aan doet, vastmaakt, schroef stil maar net als wij willen vastmaken een zooi gas geeft. En ik vond hem eerder nog wel aardig. Sluizen gaat verder prima en na de sluis neemt St. Jozef wraak. Hij meert af en tijdens het vastmaken kukelt er daar wat overboord. Wat weten we niet maar het voorval was daar.

’t Bassin met Ierse vrienden

Op naar Maasbracht, door ons aanmelden kunnen we direct invaren. Maasbracht heeft een verval van 11,85 m. en heeft daarmee het grootste verval in Nederland. Ons schrikt het niet af, wij zijn op onze reizen wel meer gewend. Op naar sluis Borne maar dat duurt nog even. Het Julianakanaal ligt een stuk hoger als de rivier. In het dal van het kanaal zien we de grindgaten die nu vol water staan en voor de watersport geopend zijn. Een mooi gebied dat vele mensen trekt. Bij sluis Borne kunnen we ook invaren en vlak voor ons gaat de sluis op rood. Dat is mooi dan kunnen we door. Helaas, hij gaat op groen en er komen nog een stuk of 6 pleziervaarders. Ook geen probleem maar kost alles bij elkaar wel een half uur tot 3 kwartier en we hebben een stel ADHD bootjes uit Monnickendam. Mannen met dikke gouden kettingen zodat ze zowat krom lopen van het gewicht. Bij het openen staan ze te dringen om zo snel mogelijk uit de sluis te vluchten. Ze gaan hun gang maar die oude vissersschuiten. Het kanaal gaat na de schutsluis Limmel over in de Maas. Nog weinig meters alvorens we de sluis bij ’t Bassin in Maastricht in kunnen varen. Daarna een box uitzoeken, motor uit en een aanmeerborrel. Nog wel even Ierse Linssen vrienden helpen die vandaag hun 1e tochtje maken met hun boot.

We hebben hard gewerkt vandaag, na het eten nog even een kleine wandeling en de rest van dit gezellige keramiekdorp is voor morgen.

Meer lezen en weten over de Silver Lining?
Breng dan een bezoek aan onze site
www.msSilver-Lining.nl

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!