Een dag met wat pech

We vertrekken uit IJsselmonde rond half 9. Het is heerlijk rustig op het water maar ook een beertje fris. De zon breekt door de lichte bewolking en wij gaan vandaag proberen om Tholen te bereiken. Het kan maar dan moeten we wel een beetje doorkachelen. Eerst zoeken naar de Noord en dan de IJssel. We gaan langs Cappelle-, Krimpen- en Nieuwekerk aan de IJssel steeds maar verder de Hollandse IJssel af, een getijde rivier.
Tot we op de kruising komen van de Dordtse Kil waar we van het gas af moeten vanwege een containerschip dat eerst wil passeren. De motor valt stil en het enige dat we nog over hebben is de boegschroef. De eerste poging om de motor opnieuw te starten mislukt en de stenen oever komt naderbij. Deze kruising is berucht door de stroming, het getij en de wind.Daarbij komt nog de beroepsvaart.  Hier stuurloos liggen betekent dat je aan de goden bent overgeleverd. Gelukkig zit er een visser dichtbij in zijn bootje en die roepen we aan. Hij trekt ons van de stenen wallenkant vandaan en voor nu zijn we weer veilig.

Ondertussen komt er hulp van een andere plezierboot, even wat zwaarder en krachtiger en die wil ons gelukkig slepen naar een veilige plek. Na wat overleg blijkt die plek wel 3 uur verderop te liggen vlakbij de Volkeraksluizen en dus ook nabij Willemstad met mogelijkheden tot reparatie en onderdelen aankopen.
Tijdens de sleep maak ik de machinekamer open en zie een plas diesel, dat is duidelijk. Nu nog even dat lek opzoeken en dat was de separator. Ik ben een beetje zat van dat ding en dus begin ik tijdens de vaart al dat ding te demonteren en weer terug te keren naar onze oude situatie. Een half uur later was dat klaar en kan het ontluchtingsfeest weer beginnen. En zo nu en dan even proberen of het al werkt. Natuurlijk niet. Na het gesleep over de Kil en het Hollandsch Diep meren we af bij de Volkeraksluis.

Nu eerst maar even kennismaken met onze ‘redders’. Even een borrel met z’n allen en ik weer aan het werk en jawel na een uurtje krijg ik Madame Volvo weer aan de praat en kunnen we morgen op weg naar Tholen.
Nu eerst even zwemmen, eten, zwemmen, wandelen en dan op ons terras genieten van het mooie weer. Helaas wordt Ank opgegeten door muggen en zakken we af naar de salon. Morgen even de vuilnis afgeven bij de sluiswachter en dan op weg naar Tholen en Antwerpen.