En Route und Zurück in 2018

Sturdy Silver is weer druk in de weer geweest en heeft de eerste etappe voor 2018 al verzonnen. Dus En Route! Deze etappe is circa 780 km lang en brengt het gehele gezelschap dat gewoonlijk bestaat uit Mr. & Mrs. Volvo P, Mrs. Sanitaria, Captain Hook en andere vrienden naar afgelegen gebieden in Europa. En wie weet komt er ook een Deens vriendinneke of vriendje bij. Maar goed, ergens in mei zal het vertrek zijn naar vertrouwde omgevingen als het IJsselmeer en de Veenvaart. Na Groningen volgt Duitsland op het Dortmund Eems kanaal met een paar rot sluizen. Eenmaal bij de ‘natte driehoek’ gaat de boeg naar het oosten. Vlak voor Wolfsburg naar het noorden, het Elbe Seitenkanal (ESK) op waar we de verstookte dranken voor Mrs. Volvo P weer aan gaan vullen bij Hoyer. En dan ‘immer gerade aus’ naar de sluis en Abeltje Schmidt bij de scheepslift. Op de T-splitsing, zit je even op de Elbe en gaan we stuurboord uit het Elbe-Lübeck Kanal (ELK) op met een aantal kolken. Uiteindelijk kom je dan Lübeck en Travemünde. Je ruikt de zeelucht, de verse vis en de Fish Frikandellen. Nog even het laatste stukje naar Fehmarn en de eerste etappe zit erop. Fehmarn wordt ook voorlopig de laatste Duitse plaats die we aandoen, Denemarken is in het zicht en lonkt! Maar daarover later meer. Toch wel erg handig dat PC Navigo, in luttele seconden een route of een wijziging op je scherm!

Koning Winter

Zo, februari is teneinde. maart roert zijn staart met een koufront. In het noorden kijken ze alleen nog naar de temperatuur en een waaghals probeert het ijs. Het zou natuurlijk heel leuk zijn als weer een een knappe Elfstedentocht door Friesland kunnen aanschouwen. Nog 1 maand en het vaarseizoen is open en daarna hopen we op een geweldig seizoen voor alle watersportliefhebbers. Vergeet niet… “Varen doe je samen!“.

Silver & Facebook

Sinds kort heeft Silver een eigen pagina op Facebook, zij het dat er wel wat controle  is over de plaatsingen. Korte berichten worden via FB snel gedeeld en wellicht later in een blog verwerkt. Als je Silver een warm hart toedraagt of watersport je lieve leven is wordt dan lid van deze groep. In principe is iedereen welkom, zolang het maar positief en leuk blijft. Kritische opmerkingen mogen altijd. Kijk op de FB pagina en volg Silver.

SilverFlits, de nieuwe naam voor de nieuwsbrief

Silver wil een aanpassing. Hij vindt blog en/of nieuwsbrief zo gewoontjes laat hij weten. Nou ja, hij moet het zelf maar weten. Hij heeft gekozen en de nieuwe naam wordt SilverFlits. Wel even wennen voor de oudjes. Hij gaat er van uit dat jullie dat ook leuk vinden en hij nodigt je dan ook uit om lid te worden van zijn groep.

Klussen!

Thermostaathuis Volvo Penta

Lekkage koelvloeistof Mrs. Volvo

De lekkage van het koelvloeistof is weliswaar ontdekt en gelokaliseerd maar nog niet opgelost. De lekkage zit tussen het thermostaathuis en de warmtewisselaar. Dat geheel bestaat uit een kunstof pijpje en twee ‘O’-ringen. Nu zit dat spul er al in sinds 1991 en dus schaf je nieuwe onderdelen aan. En dan hoor je dat de vakmensen ook problemen ondervinden met deze verbinding. De oplossing is er ook en die heet Sika-kit. En dat gaan we dus gewoon doen. Een deel zit al in de warmtewisselaar en heeft circa 4 dagen kunnen drogen. Straks het tweede deel erop en dan wordt het spannend.

SilverFlits!

Schrijf je nu in op SilverFlits!

Al langere tijd schrijft Silver alles op wat hij leuk of niet leuk vindt. Soms ongezouten en soms met humor of een traan. Ook het onderhoud wordt daarin meegenomen en wellicht helpt hij je daarbij met zijn ervaring en tips. Tijdens zijn tochten komen de dorpen en steden aan bod en geeft hij meestal aan of deze plek een bezoek waard is. Hij geeft ook meningen over bedrijven en andere zaken. Als het hem niet zint dan komt dat er in onverkorte versie in. Silver gaat er van uit dat jullie dat ook leuk vinden en hij nodigt je dan ook uit om lid te worden van zijn groep.

Scheepswijs Waddenschipper

Handboek waddenzee

Wadvaren?

Onlangs bestond Scheepswijs van auteur Marianne van der Linden 15 jaar. Om dat te vieren heeft Marianne 4 snelcursussen cadeau gedaan en dat resulteerde in ruim 1600 deelnemers waaronder ook Silver. In die 4 lessen behandelde zij de basisinformatie die elke Waddenschipper eigenlijk zou moeten weten. Onderwerpen? Stroming, weer, uitrusting, planning enz. Heb je dit gemist dan organiseert Scheepswijs ook vaarcursussen voor het Wad. Wellicht is dat iets voor jou. Tot slot is Marianne de auteur van het Handboek Varen op de Waddenzee. Silver komt zeker op het Wad zoals hij ook al eerder daar geweest is. Dit jaar komt er weinig van maar wie weet… Als je weet waar je mee bezig bent en je verantwoording neemt dan kan dat veilig plaatsvinden!