Even wat inhalen

Even bijklessen zonder plaatjes deze keer
24 Juni was ons laatste blog. Niet omdat we niets beleefd hebben maar simpel omdat er geen WiFi beschikbaar is in Duitse havens. En sjouwen met de laptop naar een plek in de stad waar het wel is doen we lekker niet. Ook mijn USB-stick weigerde dienst omdat we al teveel verzonden hadden.
Dat JH’s geen internet hebben snappen we niet zo heel goed. Het meest gehoorde antwoord is dat het bestuur van de JH er niets in ziet, ingewikkeld en duur. Kijk je dan naar de plaatjes van de bestuursleden dan zie je ouwe ingedutte koppen. In een enkel geval wil het kabelbedrijf  geen kabel trekken en soms is er alleen internet voor leden. Al met al niet zo best geregeld vinden wij.
Vanaf Brandenburg waar we 25 juni waren is het improviseren. Onze voorgenomen route is niet of slecht haalbaar en dus moet je creatief worden. We besluiten om via Potsdam en Berlijn naar de zuid-oostelijk gelegen meren te gaan. Niet zo bekend bij de Nederlanders maar wel veel rustiger en naar horen zeggen mooier. In Potsdam zijn we totaal 5 dagen geweest waarvan we er drie gebruikt hebben om Potsdam te bekijken. Een aanrader! Omdat we dicht bij het station liggen pakken we 2 dagen de trein naar Berlijn, zeker ook de moeite waard als is het hier en daar een aardige bouwput. Daarna zijn we varend vanuit Potsdam over de Spree door Berlijn gevaren waardoor je weer andere indrukken op doet. We liggen in Charlottenburg aan een leuk grasveld en het is gratis. Vanuit Berlijn varen we naar Neu Venedig dat met Venetie weinig te maken heeft maar is er wel leuk. Alleen zijn er geen ligplaatsen voor  onze boten en dus kapen we een stuk gemeentegrond om daar aan te leggen in heel ondiep water. Vanuit Neu Venedig komen de eerste meren en kleine rivieren die meanderend al hun schoonheid laat zien. We komen uit in Senzig in een JH omdat we dat nodig hadden. Dan steven we op 6 juli af naar de Langer See waar we in prachtig meer gaan ankeren voor de nacht. Na drie pogingen liggen we dan eindelijk zoals we willen en kunnen we zwemmen in lauw water en knappen we de boot aan de buitenkant wat op. Vanuit de Langer See kiezen we voor Bad Saarow aan een kristelhelder meer. Mooie haven bij Fontanapark met goede ligplekken voor Nederlandse boten. (Dit omdat de meeste Duitsers in veel kleinere bootjes dobberen en dat daar de JH’s ook op afgestemd zijn).  We hebben we 3 sluizen waarvan er 2 zelfbediening zijn. Altijd leuk! Na een rust dag in dit kuuroord verlaten we mooie meer en gaan weer terug. We ankeren op het Worziger See in de bloedhete zon. Moeten we alweer zwemmen J. ’s Morgens vertrekken we dan naar Schmöckwitz in een andere Langer See en net als we aanleggen betrekt het en begint het flink te waaien. Niet lang want na een uurtje liggen we weer volop in de zon.
Onze plannen zijn om via het Teltowkanaal rustig aan richting huis te gaan. Daar is veel tijd voor beschikbaar en dus kunnen we de Weser en Bremen nog wel aandoen. Maar dat besluiten we als we in Minden aankomen want dan kunnen we de Weser zelf even bekijken.

 

Even kort maar het zij zo… Tzt volgt het verslag op onze site met foto’s en dergelijke. Het gaat jullie goed landrotten!