De Boven Zeeschelde

Gent, absoluut de moeite waard

Zoals al eerder vermeldt vertrekken we rond 7 uur uit Dendermonde om wat medewerking van de natuur te krijgen om de laatste 40 km naar Gent af te leggen. Het stroomt al behoorlijk als Ank afvaart. Zoals we gisteren ervaren hebben houden we nu het midden van de Boven Zeeschelde, dit ondanks dat het waterpeil een stuk hoger is als gisteren. Een blik op de GPS leert ons dat we keurig 15 km per uur gaan en er staan ons 2 sluizen te wachten. Alle bruggen die we tegen komen kunnen we wel hebben al moeten we voor de een na de laatste brug alles plat gooien.

Het is slechts 15 graden met een harde wind tegen. We verruilen de korte broeken dan ook voor de lange uitvoering en trekken onze fleece jacks aan, nog even dan staan we met muts en handschoenen te sturen of we duiken naar binnen.
Er ligt net zoals gisteren veel drijfhout in het water. Die stukken boom willen we liever niet in de schroef hebben en dus omzeilt Ank die zoveel mogelijk. De rivier meandert door het landschap en wij door de rivier…zoiets…
Van drukte is geen sprake, beroepsvaart komt hier niet veel voor vanwege de dieptes en de pleziervaarders hebben er geen zin in lijkt het wel. Het was trouwens vanuit NL al erg rustig op het water.
De Schelde is hier tamelijk groen en kringelt door allerlei dorpen waarvan jullie de naam niet of nauwelijks gehoord hebben zoals Melle. landerijen, bomen en andere soorten groen wisselt zich hier af. Ook wordt de rivier steeds smaller maar ook ondieper. Regelmatig zagen we stukken van 10 tot 12 meter diep, nu is dat 2 tot 4 meter. 

Sluis Merelbeke, stuurboord kolk

Voor de grote sluis Merelbeke is dit nog getijdenwater en dus een ongetemde rivier die in Frankrijk ontspringt mede door de neerslag gevoed wordt. Na de sluis is er geen getijde meer doch slechts stromend water. na de sluis Merelbeke, een grote oude sluis, slaan we na 500 meter rechtsaf een keersluis door die net een meter of 5 breed is. Daarna volgen we dit water naar Gent.

Brusselsepoortsluis

Gaandeweg vertoond de stad zich, eerst wat flats e.d. en vervolgens vaar je zo de oude binnenstad in met allerlei kleuren en geveltjes.Nog 1 sluisje te gaan, de Brusselse Poort sluis. Een oude – met de hand bediende – sluis waarvoor we even de sluiswachter moeten opbellen. Met 10 minuten staat hij klaar en gaat aan het werk. We zakken een dikke meter en als de deuren opengedraaid worden varen we rustig aan het sluisje uit om na 100 meter bakboord uit te gaan.Nog even de laatste 2 bruggen en dan arriveren we om 11 uur in Portus Ganda, een vrij nieuwe haven en een voorbeeld hoe Gent bezig is om de stad voor iedereen aantrekkelijker te maken. We liggen bijv. vlak bij het Van Eijck Zwembad, een oud bad dat geheel gerenoveerd is. Tegen de oude bebouwing is een stukje nieuw geplaatst en het ziet er weer knap uit. We we worden door de havenmeester hartelijk ontvangen, helpt ons met vastmaken en verteld het een en ander over zijn stad. Erg leuk.

Zo maar een gevelsteen in de omgeving van de Vrijdagmarkt

Weer op de boot gooi ik het ruim open want ik merkte dat de stroomvoorziening niet in orde was het laatste stuk. En jawel hoor, het zal niet zo zijn, er ligt zo’n 150 liter water in het ruim, nog verder zoeken naar de oorzaak leert dat er een boiler slang kapot is gegaan en dat deze gedurende onze trip tegen de omvormer/acculader heeft staan te spuiten. De omvormer is uitgevallen. Het water is zo overboord gepompt maar de storing aan de omvormer kan ernstig zijn. Alle zekeringen zijn in orde maar de techniek laat het afweten. Morgen komt er iemand kijken wat er aan gedaan kan worden.
Dus dan maar even Gent in en we stappen naar de Sint Jacobskerk en de Vrijdagmarkt alwaar we aan een frietkot onze eerste Vlaamse friet naar binnen werken.
Morgen hebben we in ieder geval wel wat te doen…..nu eerst maar weer een te bed.