UHW Plaue

28 mei dag 24 Genthin Plaue

Weg op tijd maar wel gewacht bij Sluis Wusterwitz wordt al sinds 2013 aan gewerkt. Foutje in het beton, alles is afgekeurd., daarna nog een klein stukje naar Plaue over de Wendsee en de Untere Havel Wasserstraße (UHW). Dag 1 van de 3e etappe dat vanaf Genthin – Hamburg loopt, circa 300 km. De jachthaven gaat wel, Silver ligt aan de loskade. Waterinname hebben we overgeslagen wegens de prijs (€ 5,00 100 liter). € 1,50/m Stroom is dan weer gratis. Internet komt volgend jaar. Door Plaue gewandeld met een slot en een park. Ziet eruit alsof het morgen kan instorten. Alles van enige waarde is door de DDR-figuren gestolen en waarschijnlijk niet meer te achterhalen. In het centrum van deze metropool een biertje bij café am Stern en Hofladen. In de schaduw want het is hier met 38 graden een beetje warm. Nog even NL uit Limburg gesproken met een rode Almkruiser van 14 meter. En dan aan het werk. De stoel- en tafelpootjes maken wat strepen op het dek en dus vraagt dat om harde maatregelen. De pootjes worden bekleed met vilt en afgeplakt met tape. Morgen gaan we de UHW af. We zijn Talfahrt en hebben de stroming mee. Nou stroom? In deze tijden van laag water stroomt de Havel nauwelijks. Maar de sluismeesters willen wel graag weten welke kant je op gaat en dus heb je Bergfahrt en Talfahrt. Premnitz slaan we over. Ten eerste ligt het dichtbij, de motor is nog maar nauwelijks op temperatuur en hier stond de IG Farben chemie. Die jongens maakten in de 2e Wereldoorlog het gas voor de concentratiekampen. Klinkt ouderwets maar ja daarvoor behoor je bij de ‘grijze vloot’.

UHW Rathenow Optik

29 mei dag 25 Plaue – Rathenow

Zoals al gezegd Premnitz wordt overgeslagen, we varen erlangs en zien veel nieuwbouw langs de rivier. Ziet er keurig verzorgd uit, zouden ze meer geld hebben gekregen om alles weer op te bouwen? Het verschil met Plaue is namelijk te groot. De Havel stroomt lekker verder en wij hobbelen mee. Wel een beetje laveren want in de binnenbochten is het ondiep. Verder is het vooral groen. Je vaart door twee natuurparken in en we zien dus alweer adelaars en ander gevogelte. De rivier kent wel een paar sluisjes met schuine wanden die vlot bediend worden. Onderweg worden de haren van de schipper even ingekort door de schipperin, dat is een stuk minder warm. In Rathenow willen we bij de Stadschleuse liggen maar 3 Bunbo verhuur containers nemen de plek van 5 á 6 in. Dus even terug naar de ligplek Gastlieger, daar is ruimte.

Vandaar stappen we Rathenow in. Op naar de toeristen info die aan de voet van de Maria Kerk ligt en internet heeft. Mooi even de telefoons bijwerken. Dan lopen we nog een stukje verder en komen aan bij het Optikpark. Voor een paar centen kun je daar van alles bekijken. Alle kleuren zonder RAL-nummering worden op twee kubussen getoond en de beplanting is overeenkomstig de kleur aangepast. Her en der een bord die je laat zien hoe je hersenen de informatie veranderen. Kleur en beweging van het beeld worden door je hersenpan keurig aangepast aan datgene wat er in je onderbewustzijn afspeelt.

Geflest! Zo voelt het bij het afrekenen van het liggeld. De twee zielige bolders kosten een tientje per stuk, dat is inclusief stroom. Al het andere, als het al aanwezig is, kost extra. Een hok met douchegordijn annex wc en wasbakje stinkt een uur in de wind. De man trouwens ook. Water hebben we gepikt.

UHW Havelberg DOM

30 mei, dag 26 Rathenow – Havelberg

Om 9 uur wordt de sluis bedient en liggen we ervoor te wachten. Vandaag is het een stuk koeler en dat vinden we niet erg. In de loop van de middag draait het weer om. De wind steekt op, harde regenbuien met onweer dendert over de Havel. Navigatieverlichting gaat aan en het zicht wordt behoorlijk minder. Nog steeds vaar je door natuurgebied met hier en daar een aanlegmogelijkheid als je boot niet te lang is. Maar wij gaan door. Het klaart op en als we in Havelberg aankomen schijnt de zon. We zijn 45 km verder en hier stroomt de Havel in de Elbe. Aanleggen, afmeerborrel, afrekenen en wifi testen. Ai werkt niet. Even Frau Hafenmeister aanspreken. Wachtwoord checken, maar nee. Zij belt met haar firma en die geeft het advies om de stekker van haar installatie er even uit te halen. De truc van Microsoft om Windows weer op gang te helpen en die ook Ziggo gebruikt als je die belt. En zowaar het werkt. We stappen Havelberg in en lopen naar de stomme dom. Stom, omdat dat ding niks terugzegt. Dan naar de kerk die op een eiland staat, daar zijn wat winkeltjes. Ziet er leuk en oud uit. Maar het is warm en benauwd en we gaan bij Hotel Am Hafen wat drinken en meteen hun internet password bekomen. Vanaf Silver kunnen we dat hotel bereiken en dus hebben we een alternatief als wifi weer uitvalt. We zijn weer aan boord en iemand doet het licht uit. Ook nu weer onweer en regen maar wij zitten knus in de salon.

Morgen, 31 mei blijven we hier ook liggen om de achterstand te beperken.

DEK Lingen

Gaat niet lekker in de jachthavens

Langs de Duitse wateren valt het op dat menige jachthaven het erg moeilijk hebben om te blijven bestaan. Vooral bij de verenigingshavens zie je veel achterstallig onderhoud, iets hogere prijzen maar zeker geen investeringen. Zo zie je in Bad Essen dat de verenigingshaven rustig is en de nieuwe marina slechts een paar vaste ligplaatshouders heeft. Wij hebben ze niet vol gezien. Haldensleben is ook zo’n teken. Frau Hafenmeister, een Tsjechische, woonde boven in het huis. Had alles onder controle, er werd service geboden, het restaurant kon je prima eten. Nu? De  vrouw is weg, service bestaat niet meer, het restaurant is dicht, overdag je wifi activeren lukt slechts lastig tot niet. In Lingen veel achterstallig onderhoud, dankzij het 40-jarig bestaan komt er een likje verf, meer niet. Genthin heeft 3 á 4 ligplaatsen weggehaald, de kwast is al een tijdlang niet gehanteerd, dit ondanks een nieuwe loopbrug en kades waar je als pleziervaarder niet mag liggen, behalve bij Lidl dan. Lijst kan nog langer, de mensen hebben het moeilijk. Laten we hopen dat ze het volhouden.

UHW Havelberg

31 mei, dag 27, Havelberg

Goeiedag allemaal, de zon schijnt maar het wordt wat minder warm vandaag. Vandaag is het werkdag. We gaan proberen enige blogjes te versturen, bekijken onze video’s en plukken datgene eruit dat wellicht voor Watersport TV  interessant is. De eerste passanten zijn al lang vertrokken en ook wij gaan straks even de benen strekken. Maar nu eerst tikken. Logboek bijwerken, kosten bijhouden, duimzuigen, foto’s bewerken en TV kijken. Weggooien wat weg kan en kopiëren wat moet blijven. Kortom… Niet storen a.u.b.

Maar toch even de benen strekken en kop leegmaken en dus lopen we via het eiland naar het Biosphärenreservat Mittelelbe om daar toch ook eens even te bekijken wat ons mensen aan de natuur verwoest hebben en wat we kunnen repareren. Heel indrukwekkend. En we hebben geen adelaars / arends gezien, dat zijn mooie zwarte Wouwen, ook in het rood verkrijgbaar!

UHW

Untere Havel Wasserstraße

Dit stuk Havel is bij elkaar 148 km lang en verzorgde de verbinding tussen Berlijn en Hamburg. Ons deel is maar 46 km en loopt van Plaue aan de Plauer See naar Havelberg waar de Havel in de Elbe terechtkomt. De rivier is een regenrivier en dat betekent dat als er een droge periode is de waterstand lager is en omgekeerd. Stroming is er wel maar niet sterk genoeg om daar rekening mee te houden. Alleen als de Elbe laag water heeft dan zuigt deze als het ware de Havel leeg en kan het tussen Sluis Havelberg en de Elbe wel wat stromen. Iets waar je op bedacht mag zijn. Alle bruggen zijn hoog genoeg en er zijn aanlegmogelijkheden. De rivier meandert door talrijke natuurparken waarvan er een aantal toegankelijk zijn. Neem je fiets dus mee als je die plannen hebt, je zult je niet zo snel vervelen.