Het is voorbij die mooie zomer

Het is weer voorbij die mooie zomer die begon in mei. Ik hoor het iemand nog regelmatig zingen. Wat een mooi seizoen voor de watersport, zon en een beetje zon en nog een beetje zon. Het kan niet op. Alhoewel het nu aan het afnemen is, echter wellicht heeft september nog leuke dingen voor ons in petto. Nog niet je boot winterklaar maken dus. Dat een mooie zomer ook nadelen met zich meebrengt zoals droogte op de landerijen en natuurgebieden en lage waterstanden met allerlei gevolgen is uiteraard heel vervelend maar dat ligt eigenlijk aan de landen waar de Rijn, Moezel, Schelde en de Maas begint. Als het daar goed geregend had zaten wij niet met lage waterstanden die ook onze dijken beïnvloeden. Maar goed, hier onder staan drie Duitse reisartikelen van reizen die Silver al gevaren heeft. Meer informatie over onze Duitse trips tref je aan op DEZE Duitse pagina. Dit jaar hebben we geen lange trip kunnen maken, daarentegen hebben we wel door het rustige Noord-Hollandse Noorden gedobberd langs nederzettingen, dorpen en steden. En dat is zeker geen straf en vraagt eerder om een herhaling. Een eerste deel van onze tocht kun je al zien en lezen op DEZE NL pagina.

Het normale leven begint weer

De bouwvak vakantie zit er op, de eerste schoolkinderen zitten al weer in de klas en werkend Nederland heeft al dan niet in de file bij hun werkgever gemeld. Er mag weer brood op de plank komen. Nog een paar weken en ons vaarseizoen wordt afgesloten, tenten worden om onze schepen gespannen of in een verwarmde loods gezet. Wat een verwennerij is dat laatste trouwens voor je schip. Maar goed er kan dan ook onderhoud gepleegd worden. Silver gaat als het even kan volgend voorjaar uit het water voor wat inspectie op roestvorming, schilderklusjes en meteen ook de anti fouling vernieuwen. Dat zijn de plannen, of dat ook allemaal gaat plaatsvinden is bij ons altijd maar de vraag.

Silver Lining in AlkmaarEn ondertussen…

…zit ons tripje er weer op. Een keer een dag of 10 naar Zeeuwse Brouwershaven of was het nu toch het Zuid-Hollandse Ouddorp, en twee keer een verschillend rondje van ca. 1 week door Noord-Holland Noord is dit jaar genoeg. Drie mooie weken met storm, wind, regen, zon en warmte. De fotografie staat al op de site maar het verhaal van de laatste week mag nog even een kritisch oogje hebben!

Als je niet kunt wachten dan mag je natuurlijk al naar de plaatjes gluren en het eerste deel lezen maar…misschien is het toch leuker om nog even je geduld te bewaren. Dat zal ons mannen wel lukken denk ik maar of de meisjes zo sterk zijn? Hmm….

Nu weer plannen maken voor volgend jaar en dat is ook een van de leuke bezigheden van de watersport!

Mecklenburgische Seeenplatte

Heb je Berlijn bekeken? Overweeg dan een andere terugweg om dat vakantiegevoel nog even wat langer te beleven. Even ten noorden van Berlijn begint Das Blaue Paradies! Een aaneenschakeling van rivieren, kanalen en meren met een uitstapje naar Schwerin om uiteindelijk in de noordelijke Elbe uit te komen. Daar kun je kiezen uit twee routes, de zuidelijke (tegenstrooms) de Elbe op of met stroom mee naar Lauenburg en via het Elbe-Seiten Kanal weer terug naar het Mittellandkanal. Eventueel kun je ook via Hamburg en de Waddenzee buitenom uit je bol gaan. Veel meer informatie biedt dit artikel van Boote Magazin.

Het Mittellandkanal

Deze snelweg van west naar oost is 325 km lang en daarna volgt het Elbe-Havel Kanal nog. Vervolgens kies of de kortste of de mooiste route naar Potsdam om toch in Berlijn aan te komen. Nu hoor ik heel vaak dat het Mittellandkanal (MLK) een vervelend en saai kanaal is. Soms vergeleken met het Amsterdam-Rijn Kanaal  of het Noord-Hollandschkanaal. Niets is minder waar! Jawel, er is beroepsvaart maar veel minder als dat wij gewend zijn op de Waal. Meestal is het een rustig kanaal, wij hebben heter nog nooit druk gezien! Valt er wat te zien? Zekers, wat te denken van de vele natuurreservaten waar je doorheen vaart? Wat te denken van allerlei dorpen en steden die je tegenkomt? Het is een aaneengesloten reeks van hoogtepunten! Zo nu en dan krijg ik via Facebook de pagina’s door met allerlei verhalen over het MLK. Met DEZE link tref je een van die verhalen aan!

Nog meer mogelijkheden voor avontuurlijke tochten!

Onze oosterburen weten er wel raad mee. Verschillende magazines en websites publiceren verschillende mogelijkheden om in het buitenland te varen met je eigen boot of met een charterboot. Welk land maakt hun niet uit maar die rondom de Middellandse Zee spannen deze keer de kroon. Het goede nieuws is dat er ook een trip naar Nederland gemaakt is. Deze keer geeft de internetsite Skipper Bootshandel een aantal mogelijkheden aan! Bekijk HIER hun pagina!