16-09-2015 Purmerend – Alkmaar

Wij benne van de Flexa

Ligplaats Purmerend
Tjonge, tjonge. Wij dachten dat onze zuiderburen wel eens een bordje of een melding vergaten. Geloof me, hier in NL kunnen we ook over dit soort dingen meepraten. Soms natuurlijk onze eigen schuld door een magere voorbereiding en soms een verrassing.  Een brug die in Rotterdam die niet op zondag draait noopt ons min of meer een dag eerder naar Delft te varen. De Wilhelminabrug in Leiden die nou net in onderhoud is noopt ons om in Voorschoten ons heil te zoeken. Weesp en Muiden lukt niet door onderhoud in Bilderdam, Monnickendam gaat niet vanwege de vaardiepte en nu we via Alkmaar en Schagen naar Heerhugowaard willen gooien ze ook roet in het eten. Maar goed Alkmaar is een leuke stad en overmorgen is er kaasmarkt. Altijd goed om hier te komen.

Vertrek uit Purmerend

Had voor minder kunnen zijn
Voor de verandering is onze omgeving voorzien van kletsnatte lucht. De druppels druipen van de ramen maar het lijkt wat beter te worden. We verlaten het kunstwerk en melden ons via VHF 20 bij de Melkwegbrug. Een loop- fietsbrug die 2,40 m hoog zit. De voetgangers lopen natuurlijk nooit bovenlangs dus die centen had Purmerend zich kunnen besparen. Zoals gewoonlijk geen antwoord en dus roepen we de ambtenaar nog maar een keer. Het resultaat is bijna gelijk als we zien dat er een groen lichtje verschijnt. Een stukje verder de sluis. We zien de sluismeneer schuifelen en roepen ook hem op. Geen enkel effect. Na 10 minuten dobberen komt er beweging en mag eerst een tegenligger de sluis in. Dan kunnen wij invaren en moeten een groot stuk begroeiing omzeilen. We schutten en als we er uit willen zit er wat in de schroef. En dus maak ik vast aan de eerste de beste paal en dat vindt die sluisheer niet goed. Jammer voor hem. Even een paar keer achteruit en vooruit slaan en gelukkig wil dat de zaak oplossen en kunnen we verder. Rare lui toch die polderknapen.

Naar het Alkmaardermeer

Spijkerboor
Vanaf nu wordt het kanaal aantrekkelijker. Aan bakboord vaar je langs het Jisperveld, een natuurgebied waar je via de Jispersluis met een kleine boot door mag varen. Daarna dient Spijkerboor zich aan en kruist het NHK de Beemsterringvaart. Stuurboord uit ga je naar De Rijp en Avenhorn, bakboord ligt de Knollendammervaart die je naar Knollendam brengt. Wij gaan lekker recht door en passeren Oost- en Westgraftdijk. Oude Noord Hollandse dorpen met leuke huisjes. Dan dient het Alkmaardermeer zich aan met vele ligplaatsen in de Markervaart / De Woude. Nu heb je ongeveer het 2e leuke stuk gehad en vooral bij mooi weer kan het aardig druk zijn.

Alkmaar komt eraan

Alkmaardermeer
Rechttoe en rechtaan gaat het verder, ook dit stuk vind ik saai tot de Leeghwaterbrug zich aandient. Die is hoog genoeg en daarna gaat het langs Nic Witsen bakboord uit. Je vaart langs enkele woonboten en je ziet in de verte de accijnstoren al staan. Dat is het havenkantoor met een lange meldsteiger. Na het melden krijgen we een ligplaats in de stadsgracht Luttik Oudorp en daar lig je prima! Het centrum ligt aan je voeten en dat is best de moeite waard om te bekijken. In deze kaasstad wonen enkele bekenden van ons en die komen langs. John & Ingrid nodigen ons uit om een bakkie te doen en vrijdag te komen eten, de oude heer Bolten komt een paar glaasjes water en een kruidiger ding opdrinken. Gezellig wordt het dan zomaar.

Alkmaar sightseeing

Zo maar een grachtje
Het is inmiddels vrijdag en in de ochtenduren is er dan markt en kaasmarkt. Dit is voor dit seizoen de laatste kaasmarkt en het is dan altijd behoorlijk druk. Met een omweg langs het kruitmagazijn, het Wildemanshofje en nog wat dingen komen we langs de kerk en het raadhuis om tenslotte op de kaasmarkt te belanden. Nog even wat dingen kopen voor de reservebemanning die straks aan boord komt en we keren terug naar de Silver Lining.
Vervoer over water…
Om 4 uur arriveert dochterlief met de bemanning. Het is goed om dat spul weer eens even in de armen te kunnen sluiten maar de tijd dringt want we moeten uit eten bij achternicht Ingrid. Dochter Jette heeft een lekkere taart gemaakt en dat laten we net zoals als de rest ons goed smaken. Moe en voldaan zoeken we een paar 100 meter verderop ons bedje op en hopen dat de weersverwachting deze keer uitkomt.

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!