Warm blijven

Ik heb een probleem.

In het voorjaar en/of najaar en soms ook gedurende onze zomerperioden koelen met name mijn handen af tot ze donker paars en stijf zijn. Iets oppakken gebeurt dan zonder gevoel en ik controleer dan ook of mijn vingers iets vast hebben, want voelen doe ik dat niet. Ik probeer dat wat te verbeteren door thuis de kachel maar weer eens wat hoger te zetten en een paar lagen extra kleding aan te trekken maar de kwaal wordt steeds wat erger en de periode wat langer. Via het AMC kreeg ik een ijstest en een zooitje bloedverdunners. Dat hielp even en daarna niet meer. Tegenwoordig moet ik zelf bloedprikken, maar hoe ik ook prik er komt of niets of veel te weinig bloed uit om het te kunnen meten.

Tja zo ziet de situatie eruit. Niet echt lekker om in de winter aan je bootje te knutselen dus. En dus ga je op zoek naar oplossingen. Mijn idee was dat als zeilers in allerlei wedstrijden rond de wereld ingepakt worden, waarom ik niet. Maar de hele winter er op die manier bijlopen  is ook niet praktisch. Bij Dekker kreeg ik een tip om eens aan de onderkleding te denken. OK, ik weer zoeken. Daar is heel veel in te koop, voor elke sport en dus zie je al snel het bos niet meer. Dus op zoek naar de werkzame bestanddelen. Dat schijnt toch echt wol te zijn. Dus geen katoen en kunststofhandel met membranen.

Nu schijnen ze een nieuw schaap te hebben, het Merino-schaap. Al lezende dacht ik “ik moet gewoon zo’n schaap aantrekken”. Bij Joosten Watersport in Enkhuizen was ik toch voor diverse aankopen en daar mijn vragen en problemen op tafel gelegd. Het blijkt dat veel materialen niet vochtdoorlatend zijn maar afsluitend. Dat vocht, o.a. van zweten, koelt af en jij wordt koud. Als je dat vocht nu afvoert koel je dus niet of minder af. Dat is eigenlijk de eerste laag, een hele dunne basis laag. Inderdaad er komt een laag 2 en een laag 3. De laatste is de makkelijkste, laag 3 zou je zeilpak of iets dergelijks kunnen zijn en die hebben we al. Laag 2 is dikker, behalve wol kunnen er ook andere materialen gebruikt worden, maar wol blijft de basis want ook laag 2 moet het vocht doorlaten. Daar is de keuze qua modellen wat uitgebreider. Maar een advies; gebruik geen spijkerbroek (katoen) als tussenlaag. De enthousiaste verhalen van de Joosten familie deden mij besluiten een test setje mee te nemen en uit te proberen. Sinds zaterdag loop ik er mee rond en dat is nu twee dagen. Ik moet zeggen dat de eerste indrukken heel goed zijn. Ik kan zelf prikken, mijn handen worden niet meer paars, ik

Ondertussen heeft Motorboot en Dekker Watersport een actie met Hanse opgezet en natuurlijk heb ik daar op ingeschreven. Nu ben ik niet zo gelukkig in dit soort spelen maar niet geschoten altijd mis.

Het is een natuurproduct en na verloop van tijd zal het dus gaan slijten maar geen nood dan koop je gewoon een nieuw schaap. Het volgende schaap is dan een broek voor laag 2 en een trui denk ik. Op die manier kun je bij minder koude temperaturen toch goed buiten sturen denk ik. Een heel pakket bij elkaar kost wel geld maar je kunt wel blijven genieten van je hobby!

Jonkers Fairlane Oundle

Motorboot events

Het nieuwe jaar is nog maar net aan de gang en Motorboot maakt zijn belofte aan de abonnees waar. Eerst al met een snoepreisje naar Fairlane Yachts in Oundle aan de overkant van de plas in samenwerking met Alexander Jonkers Yachts; een tweede voordeeltje kun je halen op de Motorboot internetsite in de vorm van korting op je entreegeld op de leukste Motorboot beurs van Nederland, Boot Holland en als een bekende klap kun je via een e-mail laten weten dat je geïnteresseerd bent in thermokleding die beschikbaar gesteld wordt door Dekker Watersport. Ik zou zeggen.. “even een sprintje trekken!”

Mast Silver Lining Project

Project mast

De spullen om de nieuwe mast op te tuigen zijn in bestelling. Deze week of volgende week mag de knip open waarschijnlijk. Via agentschap Telecom is een MMSI-nummer gearriveerd. Dus zodra het weer een beetje wil meehelpen wordt het buitenwerk weer opgestart. Ondertussen gaat de mast eerst twee lagen 2-componenten primer van De IJssel krijgen om uiteindelijk dezelfde kleur aan te nemen als de rest van ons dek. Maar die laatste moet maar even geduld hebben.

Klusje hier, klusje daar

Eberspächer verwarming

De kachel lekt uitlaatgas. Ik ben op zoek naar het lekje dat verborgen zit onder het isolatiekoord. Een stukje is er af maar ik mag nu eerst even afvallen of zo’n klein Chinees staatscircus meiske importeren die over tussendoor kan kruipen en bewegen. Dan geef ik haar daarna een klein doekje en kan ze meteen even alle hoekjes schoonpoetsen. Dat tweede deel mag ook in maart. Natuurlijk heb ik Truus Sanitaria ook gevraagd maar die mag eerst een dieet gaan volgen, je kunt de oliebollen gewoon tellen. Ik moet er niet aan denken dat ze klem komt te zitten.