05-09-2015 Gent – Dendermonde

Door Gent

Gent – Leie
We zijn weer wakker geworden rond half negen met een klein zonnetje. Er zijn stremmingen op de Ringvaart tussen de plek waar wij liggen en Merelbeke. Betekent een omweg door het centrum van Gent en dat is geen straf. Om 10 uur bromt er wat in de machinekamer en gaan we van start. Ondanks dat we dit allemaal al gezien kunnen hebben op de heenreis zijn er maar weinig dingen die herkenbaar voorkomen. En dat is leuk. En Gent is zo leuk!
Wij liggen aan de Leie en gaan dan langs het Kouter en de Ketelvaart de Muinkschelde op. Onderweg tref je nog aanlegplaatsen in het centrum en zoals zo vaak wordt er hier en daar gerenoveerd. Niks mis mee.
Gent Ketelvaart

Uiteindelijk kom je via de JH Merelbeke door de openstaande sluis (5 m breed) weer op de Ringvaart en ligt de sluis bakboord uit op je te wachten. Vaartijd circa een uur. Bij de sluis moet je je aanmelden op kanaal 20 en wij horen een wachttijd van 20 minuten dat later een half uur wordt. Komt wel goed uit want we gaan het getijdenwater op. De Zeeschelde richting de Westerschelde. De getijden van de Noordzee komen tot Gent en zijn dan goed merkbaar met en verval tussen de 3 en 5 meter. Een ding om rekening mee te houden.

Maar ons plan klopt. Na het verlaten van sluis Merelbeke is het begin van de kentering ingetreden en daarna hebben we stroom mee. Wees dan wel attent op verzamelde takken, riet en boomstammetjes want alles heeft zich hier verzameld. Een beetje meanderen kan geen kwaad. Na een half uurtje merk je hoe de stroming je oppakt en je boot vleugels geeft. En die kracht neemt toe. Advies? Getijden en stromingen ter plaatse kun je plannen. Er zijn getijdentafels van Vlissingen en/of Antwerpen en momenten die daar achter liggen zoals Gent en Dendermonde. Best slim als je daar rekening mee houdt.

Herfst

Sluis Merelbeke
Het is droog maar met 14 graden niet echt lekker. Vanuit sluis Merelbeke stappen we onze stuursalon binnen en dat is veel aangenamer. We doen dat niet vaak omdat ik het overzicht wat ik buiten heb mis in de binnenstuurstand. Maar je zit droog, geen wind en laat de koffie maar door komen. Echt mooi is de omgeving niet maar ook niet onaangenaam. En als schipper blijf je toch geconcentreerd op de stromingen en de droogvallende binnenbochten. Hier en daar een mooie kerk / abdij of een leuk vergezicht maar na de zoveelste heb je dat wel gehad.

Dender

LW bij Dendermonde
We komen langs de Dender, een raar punt waar je even wakker moet worden. Het wordt smaller, de stroming neemt toe en er zijn ondieptes. Bovendien kan er verkeer uit de sluis in de Dender komen. De stroming weet op dat soort punten geen raad en zoekt zijn weg. Niet persé  jouw weg. Na nog wat meters tref je de aanlegmogelijkheden van VVW Dendermonde aan bakboord aan. Omdat je stroom (en wellicht wind) mee hebt kun je beter even wat doorvaren, keren en tegenstrooms / wind vastmaken. Er zijn boldertjes genoeg en Dendermonde is per fiets makkelijk bereikbaar.
Als het nu droog zou zijn dan zouden we Dendermonde nog even in geweest zijn. Een leuk stadje maar wij hebben dit al eerder gezien. De regen stroomt echt en dus blijven we aan boord.

Niks Wordfeud, dit is puzzelen

Op naar de volgende puzzel. Antwerpen ligt hier 38 km vandaan. Hoogwater in Antwerpen is morgen om 10:20 uur met een waterstand van 5,07 m. De Kattendijke sluis wordt bedient tussen een waterhoogte die ligt tussen de 2,0 m en de 5,0 m. Voor Dendermonde mogen we nog 1:47 uur optellen bij de HW stand. Hoe laat vertrek je en maak je kans dat je de sluis door kunt om het Willemdok te bereiken waar de Londonbrug ook aparte bedieningstijden heeft. Ja ja, de schippers zijn allemaal op de vrije universiteit geweest om dit uit te puzzelen. Maar het geeft wel een indruk waar je als recreatievaarder mee te maken krijgt en de één gaat daar makkelijker mee om als een ander.
Misschien krijg je morgen het antwoord, misschien ook niet. Maar wij willen in het Willemdok even bijkomen en niet met het huidige onbestendige weer via de Westerschelde. Ben gekke Joepie niet!

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!