In Duitsland

Gisteren (7-6) zijn we via het Haren Rütenbrock kanaal in Haren aan de Eems aangekomen. Een aantal dagen zonder internet dus. Vanaf Erica zijn we naar Emmercompascuum gevaren en de volgende dag naar

Haren. Allemaal door het veengebied van Drenthe, Groningen en Duitsland. Met de sluis/brugwachters hadden we een vertrektijd afgesproken van 9 uur. Helaas werd dat niet gehaald doordat er een aantal bobo’s er eerst door moesten, Sommige van hen heel aardig maar er ballen ook een ongelooflijke aantal ballen uit Leeuwarden bij. Jammer van de wachttijd.
Maar daarna ging alles op rolletjes en gaan we bij Ter Apel de grens over, langs een oud douanekantoor en dan de eerste Duitse sluis. Aanmelden doe je via een touwtje en daarna gaat het vanzelf. Halverwege de middag arriveren we bij sluis 1 van waaruit de bruggen en de sluizen bedient worden en daar mogen we € 2,00 aftikken…Weer een biertje minder 🙂 We kijken of het bunkerschip in de haven ligt maar dat is weg en aanleggen in de oude haven mag ook al niet. En dus naar de jachthaven, 2 kilometer verderop op het Dortmund-Eems kanaal (DEK). Prima haven, mooie steigers maar 2 dingen mogen ze nog wat ontwikkelen, 1 de havenmeester en 2 WiFi aanleggen. Dat is er niet en dus zijn we vandaag Stadt Haren in gefietst en hebben een Duitse dongle voor het internet gekocht. En dat werkt bijna altijd.
Morgen gaan we naar Lingen, de boot volgooien met diesel en dan door naar het Mittellandkanaal (MLK). Overigens is de diesel in Duitsland zo’n 8 cent duurder dan in Nederland en kun je als rechtgeaarde Nederlander beter nog even in Ter Apel volgooien.
Groet vanuit Duitsland vanaf de Silver-Lining.