29-07-2015 Lommel – Leopoldsburg

Het regent en het waait als ik om 7 uur voor de eerste keer de kleppen openmaak en bemerk dat het koud en nat is buiten. Ik stop er mee, kleppen gaan gewoon weer dicht. Ik wacht op beter! Maar half 9 wordt het wel eens wat en gaan we aan de bak. Even het weer opvragen en dat is hoopvol; als je van nat en wind houdt. Rond de klok van 10 verlaten we de mooi gelegen jachthaven van Lommel en zetten koers naar het Kanaal Beverlo.

BOB leert zwemmen

De afslag naar Kanaal Beverlo

Door de harde wind vliegt er een bul overboord.  En dus testen we onze vaardigheden met Bft 6 met een MOB of is het nu BOB oefening. Actie succesvol, het slachtoffer is weer veilig aan boord en is gereed voor alle werkzaamheden.

Dan is het Kanaal Beverlo in zicht en als we dat indraaien dan is de wind opeens vertrokken; heerlijk. Met een graadje of 18 in Bft 5 a 6 is het niet echt warm maar nu wordt het beter. Alle bruggen zijn hoog genoeg, het meeste last heb je van de sportvissers die zwarte hengels uitgooien waarmee je de overkant kunt bevissen. Vaak onzichtbaar maar o wee als je te dichtbij komt. Vandaag gaat het goed,de hengels zijn wat korter of worden al binnengehaald. Goed gedaan mannen!

Privemeer en priveophaalbrug

Privebrug
We passeren een landgoed met een privé meer, zwemmen verboden zien we staan! Zou dat ook voor de eigenaar bedoeld zijn? Dan komen we bij de glasfabriek, een uitgestrekt terrein met een brug, een privébrug zowaar. We bellen het nummer maar dan kom je in een keuzemenu en dat werkt niet. Volgens ons wordt de brug bedient uit de portiersloge en jawel dat ding gaat omhoog. De stoplichten zoals je gewend bent gewoon negeren en doorvaren wanneer veilig. Wij deden dat niet maar dan weer wel en terwijl we onder de brug vaarden ging dat ding al zakken. De beste man moest waarschijnlijk nodig van het toilet gebruik maken.

Leopoldsburg

Maar we bereiken Leopoldsburg nadat we de haven bij Kerkhoven voorbij zijn. Langs het kanaal voldoende mogelijkheden en in de oude havenkom vinden wij een plekje. Helemaal niks mis mee. Zeker als we gaan afrekenen. Normaal betaal je € 0,80 per meter maar wij zijn lid geworden van de VVW Toervaart en betalen dan de helft.
Militaire begraafplaats
We trekken onze stappers aan en gaan Leopoldsburg verkennen. Veel info hebben we niet maar we zien wel. Het centrum ligt zo’n 1000 m verder, natuurlijk in de regen. Dan komen we bij het stationsplein met een Amerikaanse tank en een voormalige bioscoop waarin nu een Chinees restaurant zit. In die bioscoop werd de opdracht verstrekt tot Market Garden, je weet wel…een brug te ver. Op naar de begraafplaats voor de Belgische soldaten die tijdens de laatste wereldoorlogen zijn omgekomen. Beetje mistroostig, geen zonnetje, wel een juist sfeertje voor een kerkhof. Vele mannen (maar ook vrouwen) gaven hun leven voor de vrijheid. En daar mag je best zo nu en dan eens bij stil staan.
We lopen weer terug naar onze Jozef, nemen na een wandeling van 3 uur een welverdiend pintje en harken alle beelden bij elkander die we wellicht nodig hebben voor ons verslag en voor een reportage in Motorboot. Oh ja en toen werd het toch nog behaaglijk en warm in ons zeiljack.
Dit was de laatste aflevering van deze etappe, morgen gaan we verder richting Leuven met nog meer leuke zaken.

Meer lezen en weten over de Silver Lining?
Breng dan een bezoek aan onze site www.msSilver-Lining.nl

Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.