12-09-2015 Schiedam – Delft

Dekzwabbers aantreden

Dekzwabbers
Netjes op tijd arriveren onze twee dekknechten bij de bushalte, alhoewel, ze staan 2 haltes verder dan de jachthaven. Het begint al goed! Tja, nog even wat koffie er in en dan gaan. Trossen los, op weg naar kleiner vaarwater met bruggen en sluizen. Aan het werk Jozef! Eigenlijk zouden we zondag pas weg gaan maar aangezien Rotterdam op zondag de brug niet wil bedienen en omdat Schiedam ook niet zoveel te bieden heeft gaan we vandaag. Hatsiekadee, weer een aanpassing op ons plan. Wat zijn wij toch flexibel!

Nieuwe Maas

We varen eerst nog wat verder door naar Rotterdam. We zien de Euromast en de Erasmusbrug al in de verte verschijnen en daar aan de voet van de toren ligt de Coolhaven met een sluis. Vanuit de sluis zien we enkele militairen abseilen en tokkelen vanaf de Euromast. Niks voor ons en dus kunnen we even later doorvaren en de Nieuwe Maas verlaten. De temperatuur loopt wat op en we besluiten de kap in de zonnestralen stand te plaatsen. Zo lang het kan moet je er van genieten nietwaar!

Delfshaven

Van Nelle industrieel erfgoed
Vanuit de Coolhaven vaar je over de Schie, eerst de Delfshavense en daarna gevolgd door de Delftse Schie. Na Overschie wordt de wereld weer wat groener en beginnen er zo nu en dan leuke optrekjes te komen. Niks voor ons want ze hebben meestal geen aanlegplaats voor de Silver Lining. We varen langs de A13 en horen het lawaai van die snelweg nadrukkelijk. De bemanning geniet en ondertussen worden we door Ank getrakteerd op koffie en lekkernijen uit Middelharnis.

Delft

Delft
De Princehaven was de enige jachthaven die ik kon vinden in de havengids (denk ik) maar daar mag je niet liggen of je moet aan een ligplaats aan de overkant willen plaatsnemen. Wij doen dat niet en melden ons bij de Abtswoudsebrug waar we even mogen wachten. De draaibrug gaat open en we komen dichter bij het centrum. Daar is een kom waar ligplaatsen zijn gemaakt met stroom, de Haven Zuidkolk. Wel enige herrie van het verkeer en € 16,55 armer maar daarvoor lig je ook tegen het centrum aan; dus niet zo zeuren!

Sightseeing

Onze eerste Willem(pie)
We trekken onze stoute wandelschoenen aan en we trekken het centrum in. In de Zuid Willemsvaart moesten we Willempies verzamelen, dat lukte niet maar hier komen we er ook wel een paar tegen denk ik. We komen bij een schilderes die vooral koeien produceert. Ziet er wel leuk uit al heb ik niets met die meisjes. Delft is druk met toeristen uit vele landen, bovendien is er markt en het is monumentendag. We vallen met onze neus in de Delftse boter. We zien het mooie stadhuis waarvan je de binnenkant kan bekijken en bij de Nieuwe Kerk mogen we naar binnen. Dat mag normaal gesproken niet maar omdat wij het zijn mag het wel.
En dus lopen we even later weer wat geschiedenis op te snuiven van Oranje. Allerlei koningen en koninginnen en een aantal anderen hebben hier hun rustplaats gekregen. Een vriendelijke dame geeft wat uitleg over de graftombes van Oranje en jawel de eerste Willem is gespot. Nummer 2 en 3 volgen alras en niet te vergeten de dames van Koninklijke bloede. Voor veel geld worden de rustplekken uitgebreid want in de huidige twee is geen ruimte meer.

Dorstig weer

Ligplaats Zuidkolk
Dat gezien hebbende trakteren Peter & Erna ons op een drankje alwaar we gescheiden onze consumpties nuttigen. Dat kwam door Ank; die zocht het eerste en het tweede tafeltje uit en toen wij zaten koos ze toch voor nog een derde tafel. Tja het kan te gek ook! Na het terras nog wat slingerbewegingen door Delft gemaakt en komen we weer bij de Royal Silver Lining aan waar het terras altijd open is en de Cobb weer eens aan het werk gezet wordt. Wel binnen opeten want er is ondertussen een fris windje opgestoken.

Klaar?

Na de afwas enzovoort nog een slaapmuts en de dekzwabbers naar hun kooien verwezen. Morgen een zware dag want we gaan konvooi varen naar Leiden.

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!