Garnwerd aan Zee

14-5 Garnwerd – Groningen

GarnwerdWe worden wakker van het regengekletter. El Nino heeft wat teweeggebracht in de Lage Landen. De hele nieuwe kap gaat er maar eens op om ons te beschermen tegen de regen, de zon en vooral ook de windkracht 4 á 5 die zo nu en dan hinderlijk waarneembaar is. Met een graadje of 12 is het niet echt aangenaam. Maar Garnwerd aan Zee, is als je in de buurt bent ,qua haven een aanrader. Rond 9 uur stond de jongeman bij ons aan te kloppen met de warme broodjes en dat is wel heel lekker!

Ik start bijtijds en gaat met gepast geweld achteruit de box uit en draait mijn bevallige kontje in de wind om de boeg richting Groningen te wenden. Ik krijg een paar bruggen die open mogen zoals die bij de Roode Haan. Ik kom bij de Indianen. Ik ga de Platvoetbrug passeren en daar kan ik met gestreken mast net onder door. Ik houd dan zo’n 10 centimeter over en drijven daarna op het Van Starkenborghkanaal richting Groningen. Na de Oostersluis stop ikMr. Volvo in de haven van de Groningse Motorbootclub. Dat is een goede keus. Op loopbare afstand van het centrum voor de aanwezige landrotten, van alle gemakken voorzien en aardige mensen. Wat willen zij nog meer.

GroningenSightseeing Groningen

We trekken de stoute schoenen aan en wandelen langs het Eemskanaal naar de Oosterhaven en zijn dan al snel in het centrum van Groningen. Het is druk. Op de Grote Markt is een kermis gaande met de bijbehorende muziek en mensen. We zijn altijd op zoek naar streekproducten. De eerste vinden we in de Drie Gezusters aan de Grote Markt. Een leuke tent, zeker als je de geschiedenis kent en het gehele cafégebeuren bekijkt. Daar vinden we een Baks biertje. Die kent de schipper niet en dus moet absoluut geproefd worden. Daarna kijken we nog enkele bekende winkels binnen en treffen we bij de ANWB een E-bike keuze magazine. Na de Jumbo nog even langs warme bakker no. 1 voor broodjes. De Bourgondische bakker heeft wel wat voor ons. De 2e warme bakker heeft plaatselijke lekkernijen zoals een Pinksterstol en een taartje, een soort boterkoek met een lekkere toplaag en ook dat smaakt prima! Mooi weer twee streekproducten kunnen afvinken.

Aan boord weer relaxen, kachel aan en een extra slaapzak over het bed want het is buiten al 6 graden. Wi-Fi werkt hier perfect en dus maken we daar gebruik van.

Delfzijl15-5 Groningen – Delfzijl

Thuis slapen ze normaal gesproken niet zo languit uit maar vandaag lukt het de bemanning prima. Kan ook wel want ik heb een klein tochtje in gedachten. Vandaag via het Eemskanaal naar Delfzijl met een paar lage bruggen die prima bediend worden door Post Appingedam. Wel jammer dat je via de marifoon geen antwoord krijgt en dus in het onzekere blijft of de betreffende meneer/mevrouw het wel ontvangen heeft.

Maar er ligt in het Oude Eemskanaal nog wel een brug in de weg om mij bij Abeltje Tasman te brengen. Via kanaal 22 geen antwoord, zou die beste man ons gehoord hebben? Na wat gedraal besluiten we de boot vast te maken en eens even een kijkje te nemen. Maar natuurlijk, net vastgemaakt en er verschijnt een groen licht. Waarom geeft die beste man geen antwoord? Later komt de bekende aap tevoorschijn. In Friesland lunchen ze van 12:00 tot 13:00 uur. Hier in het noordoosten is dat een half uurtje later, maar ook vanaf 11:30 tot 13:30. Op de betreffende brug 15 staan allerlei bordjes met informatie, helaas wij zijn wat kippig en kunnen die dingen niet ontcijferen.

Ook voor Abeltje hebben we een paar keer via kanaal 31 contact gezocht, ook hier geen antwoord. Maar we komen aanvaren en de havenmeester staat klaar om ons naar ons plekje te wijzen en te helpen met de lijntjes. In de jachthaven is een sterk Wi-Fi-signaal aanwezig echter wij kunnen niet inloggen met de beschikbare gegevens. Wat er fout gaat weet ik niet maar dat het niet goed zit is zeker.

Voor morgen heb ik geheel andere plannen. Ik ga weer met getijdentabellen spelen, heb daarover overleg met de havenmeester en bekijk onze route nog eens even nalopen of alles een beetje klopt. Van de havenmeester word ik niet veel wijzer en dus varen we onze eigen koers.

Emden16-5 Delfzijl – Emden

Rond kwart over 9 maakt ik, Silver, de boel wakker en kan iedereen aantreden. Ik bel de brugwachter op omdat ik voor 12 uur door brug 15 wil anders wordt het me te laat. Rustig aan naar de buitenhaven waar we nog een uurtje  kunnen rusten en dan een uur voor laag water met een rustig gangetje naar de Dollard. Dat is een half uurtje. Het is dan inmiddels 14:00 uur. De Dollard en de Unterems zijn behoorlijk hobbelig. Niet zo gek als je bedenkt dat uit het noorden een Bft 4 á 5 staat en een vloedstroom en uit het zuiden de Unterems zijn water kwijt wil. Soms hebben we golven van ca. 1 meter hoogte, die komen vanachter en maakt de Sturdy wat slingerig. Ik lijk wel gedronken te hebben.

Bij Emden hebben we de Große Seeschleuße nodig. Via VHF 13 roepen we deze meermalen op maar meneer zit denk ik wat anders te doen. We gaan even kijken bij de Nesselanderschleuße. Die is al 3 jaar in onderhoud en zou dit jaar klaar zijn. Helaas de verbouwing kan nog tot 2019 voortduren. Dan maar aanleggen aan een ponton waar al een Duitse schipper met een catamaran ligt. Overleg vindt plaats op hoog niveau en de collega roept de sluis ook aan met hetzelfde resultaat. Dan komt er een Noors zeilbootje binnen en we horen de man in het Engels de sluis oproepen. Hij krijgt direct antwoord. Na een auto-carrier kunnen met inmiddels 5 of 6 boten de grote sluis in.

Door de haven van Emden die het vooral van het verschepen van auto’s moet hebben, dat zie aan alles. Enkele scheepswerven worden gepasseerd en dan liggen we stil voor de spoorbrug. Aanleggen mag niet want dan weet de brugwachter niet dat er bootjes wachten en dus dobberen we met z’n allen een half uur voor die brug, die uit 3 delen blijkt te bestaan. Maar goed ik ben erdoor en zoek een leuk plekje in de Ratsdelft jachthaven. Veel zin om te wandelen hebben we niet maar doen het toch en komen terug met Fish & Chips die prima smaakt. En er is ook gratis internet als je de signalen kunt ontvangen.