SAR actie redding rescue duiker grevelingen scharendijke

Kortste weg naar Zierikzee (9)

RWS komt langs in Brouwershaven

RWS komt langs in Brouwershaven

09-06-2016 Brouwershaven sightseeing

Ik blijf een dagje bij de wal. De schipper heeft wat veel werk opgespaard en dat moet nu juist vandaag, als de zon schijnt, gebeuren. Er valt niet mee te praten, hij gaat aan het werk. En de sightseeing? Ach, het opschrijven wat je allemaal kunt zien duurt langer als het bekijken. Brouwershaven is de stad van Jacob Cats en die heeft een standbeeld op de Markt waar ook het raadhuis staat. Op de kop van Jacob zie je vaak een meeuw op zoek naar…. Er is een enorme kerk waar heel Zeeland in kan. En wellicht weleens leuk om te vermelden, iets dat meestal niet wordt verteld. Door Schouwen – Duiveland loopt de Delingsdijk. Dwars over het eiland. Mocht het in het zuiden verkeerd gaan dan hadden de noordelingen droge voeten en andersom. Langs de dijk liggen een paar dorpen zoals Kerkwerve. Voor een fietstocht altijd wel leuk.

De rest van de dag wordt gebruikt voor een wandeling en 2 blogjes van plaatjes voorzien en de wijde wereld insturen. En dat gebeurt dan wel weer uit mijn naam en ik moet ook mijn goedkeuring eraan hechten.

Kaart uit 1991 met waardevolle info

Kaart uit 1991 met waardevolle extra info

10-06-2016 Brouwershaven – Archipel

Ik por Mr. Volvo op want ik wil de bemanning laten genieten van de Grevelingen maar ook oude herinneringen ophalen. Herinneringen uit een duikverleden met vrienden van de Brandweer Amsterdam (Aqualong) en de duikmaat John en de buren. Duiken op de wrakken en verdronken dorpen met het eerste bootje en daarna volgt de Noordzee en de Oosterschelde. Frankrijk, Joegoslavië, Spanje en Portugal volgden. Egypte en Indonesië kwamen aan bod. Altijd op zoek naar iets nieuws. De havenmeesters van de Grevelingen en de mannen van de vulstations en patatkramen kenden ons. Ook verschillende campings en caravans bij de boer waren niet onbekend. En dus ook sommige dorpen of steden. Na 25 jaar onderwatersport haakt de schipper af en zoekt andere bezigheden en zo ben ik uiteindelijk in hun leven terechtgekomen. En dus maak ik een rondje Grevelingen vandaag. Vanuit Brouwershaven naar Den Osse en duikstek “De Muur”. Den Osse is flink verandert. Het vulstation van Bassie in Scharendijke is een verhaal apart en bewaren we voor aan de koffietafel. Dan langs de Brouwersdam, Marina Port Zelande, duikstek “De Punt” en Ouddorp. Allemaal bekend, ook na 25 á 30 jaar. Dan afzakken en op zoek naar een eiland om te overnachten. Toen gratis en nu kost dat voor een hele week € 12,50. Dat is te doen. Ik kom terecht bij het eilandje “de Archipel” toen nauwelijks bezocht en nu bekend. Klein maar fijn en vooral stil.

Dan wordt het klussen want ik wil er straks netjes uitzien als er foto’s en films gemaakt gaan worden op de Oosterschelde. Er wordt geboend en gepoetst en dat mag ik graag zien.

Morgen heb ik weer snode plannen maar die verneem je later. Oh ja, nog een klein detail! Jullie weten dat ik met PC-Navigo vaar en altijd wel een papieren kaart als back-up achter de hand heb. In dit geval twee, Ik heb 1 x de Vaaratlas Zuid-Nederland uit 2009 en de officiële kaart van “de dienst der Hydrografie van de marine uit 1991. Als ik dat dan vergelijk met 2016 dan kan de kaart van 1991 nog best een tijdje mee en verdient ook mijn voorkeur boven de Vaaratlas.

SAR-Heli boven Scharendijke

De SAR-heli aan het werk. 1 man hangt al klaar aan het lijntje

11-06-2016 Archipel – Scharendijke

En jawel, de regen klettert weer neder op mijn tere dekjes. Wellicht wordt het straks wat droger en warmer, maar nu is het helemaal niks. We gaan de bemanning naar Scharendijke brengen. In principe om Alexander Jonkers de hand te schudden, het duikcentrum te bezoeken en wat voorraden aan te vullen bij de Plus; de grootste tent op het eiland. Van de havenmeester mochten we al gratis liggen maar even verderop is ook een steiger van Jachtwerf Grevelingen en dat is voor de deur van Alexander. Hij komt al tegemoet en helpt even met de lijnen en we drinken koffie. Iets van een half uurtje zou duren neemt de bemanning behoorlijk de tijd. Zij besluiten te blijven liggen tussen enkele andere familieleden van Linssen. Vind ik ook wel weer leuk. En passant kopen zij een nieuwe gebruikte mast voor me. Iets groter, aluminium en er mag nog wat werk aan gedaan worden. Maar het is in ieder geval beter als dat ding wat nu op mijn dak staat. Dat kan de kachel in. Als Alexander hoort van boodschappen krijgen we zijn auto mee en daar maken we graag gebruik van al is het even wennen vanuit een Dacia. Een uitnodiging om een rondje België te doen maakt het verhaal compleet. En dus wordt er transport en opslag geregeld voor de mast naar Hoorn. Wat een dag!

Maar het is nog niet gedaan. Er landt een traumahelikopter, bijna voor mijn boeg. Wat een herrie maar zeker goed dat ze er zijn. Er blijkt iemand van zijn fiets gevallen te zijn, zag er eerst niet zo lekker uit maar dat viel achteraf gelukkig mee.  Zit de bemanning net weer even aan een biertje komt er een SAR-heli zo’n 2 uur lang zoekslagen maken. Dat is leuk om te zien maar geen goed teken. Hij zoekt boven het water van de Grevelingen. Veelal een duikongeval en dat blijkt later ook het geval te zijn. Duikers waarvan één de videocamera bedient, zonder buddylijn raken elkaar kwijt boven het wrak dat op 20 á 25 meter diepte ligt. Tja, mijn schipper heeft daar een uitgesproken mening over. Wat hier geschreven is, is op basis van de informatie van die dag, wellicht kunnen de zienswijzen of omstandigheden nog wat wijzigen.

Sam & Dave

Van een aloude DVD nog wat beelden van Soul-legendes Sam & Dave

12-06-2016 Scharendijke – LP Ossehoek

Beetje rust kan geen kwaad na zo’n enerverende dag. En ver wil ik ook niet varen. We gaan een natuurplek opzoeken en dat is maar een halfuurtje vanuit Scharendijke in een Noordoostelijke koers. Ik zie Ossehoek en slechts een paar mastjes. Die pak ik want een aantal van die drijfkussens vertrekken straks weer naar hun veilige haven. Qua wind prima want ik kan in de luwte en volop zon aan een mooie steiger vastmaken. Even later komt meneer of mevrouw Zeehond op bezoek. Jammer dat die bemanning zo traag is en er dus geen foto/film aanwezig is van dat unieke moment.

De bemanning gaat weer klussen en ik ga uitrusten terwijl mijn bilge schoon wordt gemaakt, de noodzakelijke controles worden uitgevoerd en dan wordt het zeehondenweer. Tja eenmaal in de hut gaat er een muziek-dvd op van Otis Redding, en CCR en wordt het alsnog erg gezellig.

Oorkwal, Grevelingen

Een oorkwal kom je regelmatig tegen, soms met buit

13-06-2016 LP Ossehoek

Ik maak de boel op tijd wakker want er moet gewerkt worden. Het is hier geen vakantiekamp tenslotte! Ik wil vet aangevuld hebben op mijn vetkoord en ook de schroefas mag iets aangetrokken worden. Daarna wil ik alles wat blauw moet zijn weer blauw zien worden. Datzelfde voor de gebroken witte delen maar dan in de juiste kleur graag. Ik zie een meeuw een krab oppikken en daarna verslinden. Op die steiger is het bezaaid met overblijfselen van allerlei schelp- en schaaldieren. Kennelijk is het hier een restaurant voor overvliegende meeuwen. Morgen heb ik een afspraak met een Victron techneut van Mastervolt.

Mast voor Silver

Een Neut-mast met alles erop en eraan via Jonkers Yachting, een nieuw najaars project

14-06-2016 LP Ossehoek – Brouwershaven – Scharendijke

Mooi op tijd wakker en iedereen gepord en energiedrankjes verstrekt zodat zij vandaag optimaal kunnen presteren. En dus zet ik rond kwart voor acht koers naar Brouwershaven aan de kade van het tankstation.  Keurig op tijd is de monteur aan boord en begint allerlei zaken door te meten. Wat ik al vermoedde wordt waarheid. De vier AGM-accu’s presteren na vier jaar een stuk minder. Mede omdat zijn in de machinekamer staan en de warmte aldaar een negatieve invloed heeft op de levensduur. Maar een andere plek heb ik niet. Blijkt in gesprek met de techneut dat deze accu’s eigenlijk niet geschikt zijn als service accu’s en bovendien niet goed zijn aangesloten. Volgend jaar maar op de begroting zetten denk ik en dat plaatje maar handjes en voetjes geven. Wellicht is een betere dynamo het overwegen waard en deze aanvullen met gelaccu’s. We nemen afscheid, en zetten koers naar Scharendijke.

Daar wil ik allerlei foto’s van de mast en mastvoet en overige toebehoren nemen. Op die manier kunnen we plannen maken voor de installatie. Daarna gaat de bemanning wandelen langs de kust van de Grevelingen, spotten en passant een valkje of een ander merk en keren terug naar mij.

Grevelingen, meeuw aan boord

Hoog bezoek van deze gast aan tafel

15-06-2016 Scharendijke – Zierikzee

De utilities om te varen zijn rond 10muur gereed. De koffieronde is geweest, Mr. Volvo heeft wat lekkere diesel ingespoten gekregen en de lijnen kunnen los. Voor de haven ligt het opleidingschip van de genie/marine om duikers op te leiden. Niet meer gelegerd in Scharendijke maar nu in Den Osse. Het is niet echt fijn weer maar we varen met zo’n 10 km/u richting Bruinisse en houden een strakke koers aan. Rond halfeen zijn we bij de sluis Grevelingen. Een prima sluis alleen gaat het schutten wel wat traag. Het schutten neemt gewoon een hoop tijd. Ondertussen zien we een oor kwal in de sluis die een zeester aan het verorberen is. Daarna gaat het stuurboord uit het Zijpe op en zijn er altijd weer mannekes die in de sluis al het gas erop zetten. Maar goed we krijgen op de Oosterschelde vlak voor de haveningang een lekkere bui met een bijbehorend windje. Daarna wordt het rustig in het havenkanaal en krijgen we van de havenmeester een stekje toegewezen. We zijn de tweede Linssen. Hm… we hadden begrepen dat er al meer lagen. Maar wel lekker want nu kunnen we de fietsen makkelijk van boord zetten en een onderhoudsbeurt geven en vrijdag Eric en Yvonne met hun materiaal binnenhalen.

Zierikzee, brulboei

Brulboei zonder stem in Zierikzee

16-06-2016 Zierikzee sightseeing

Tja, die bemanning blijven klussen. Vandaag dek schrobben en de fietsen in orde maken. Er moeten voorraden aan boord komen en er mag een visje gegeten worden. Ik lig vlakbij de Noorderpoort met een carillon en de Zuiderpoort. Een leuke stek om wat plaatjes te schieten. De oude Haven ligt met oude schepen en het is een museum. Dan krijg je de Markt met talloze leuke panden en op het einde de “Dikke Toren” met een kerkhof en een fietsenmaker waar we een knappe fietspomp kopen om de bandjes weer wat op spanning te brengen. ’s Middags komen er wat meer familieleden bij mij liggen. Onder andere twee schepen met een Zwitserse vlag en een paar Nederlanders. Een charterschip van onze zuiderburen, Viva la Vida ligt vlak achter ons en krijgt morgen een andere bemanning heb ik begrepen. De familieband is nog wat koeltjes maar dat zou kunnen veranderen.

Het weer is lekker, van het kaliber ‘korte rokjes’. Dat zie ik graag vooral bij laag water. Maar tegen 7 uur komt de regen en vlucht iedereen naar binnen. Niet echt gezellig. Op naar een nieuwe dag met nieuwe, leuke momenten!

2 antwoorden
 1. aaldert van der vlies
  aaldert van der vlies zegt:

  Wil deze zomer wat ‘gedachteloos’ door Zeeland gaan varen. (onze Dacia blijft thuis!) We zullen de reiservaringen gebruiken, waarvoor dank.

  • Silver Lining
   Silver Lining zegt:

   Hey Aaldert. We zijn er klaar voor. Vandaag vanaf 11:00 wordt het Jonkers – Linssen gevaren op de Oosterschelde nabij Zierikzee. De regen klettert over de pas gepoetste boten. De lucht heeft de bekende 50 tinten grijs. Alvast een tip! Op de Grevelingen kun jein elke jachthaven een kaart kopen (7 dg / 12,50). Daarmee kun je op de diverse eilanden overnachten midden in de natuur. Er zijn geen voorzieningen en wacht niet tot 5 uur voor je plekje. Goede vaart toegewenst!

Reacties zijn gesloten.