Zon opkomst Waddenzee

Recreatiehaven Broekhorn

Vandaag, vier mei, enige drukte in de haven want onze WSV Langedijk gaat starten met de traditionele Hemelvaartstocht. Dit jaar naar Medemblik en omgeving. Dus zal er veel door de schippers en deckmates koffie gedronken worden. Veel plezier, doe voorzichtig en vooral mooi weer!

Bollenvelden in West Friesland2016-05-05 We hebben er genoeg van!

Ik, Silver, word eerst rond 7 uur wakker en later weer rond 8 uur. Eigenlijk wil ik Mr. Volvo meteen ook opporren maar ik moet nog even wat geduld hebben. Eerst die luilakken uit hun kooi halen en dan aan het werk. Nog even de watertanks vullen, de tent afbreken en mij helpen met het vertrek uit de Recreatiehaven Broekhorn. Maar Mr. Volvo moet toch een keer wat gaan brommen zodat het hele gezelschap om 11 uur uit de haven komt, op weg naar het noorden. Video?

Kortste weg naar Zierikzee

Ik heb de plannen gemaakt en de bemanning mag kijken of alles goed gaat. En als ik wat ingedut raak kan de bemanning ingrijpen en mij op het rechte pad houden. En dat gaat meestal wel goed. Zo zijn de afspraken en zo zal het gaan. Mij werd gevraagd om de kortste en leukste weg naar Zierikzee af te varen. En dat is precies wat ik ga doen. Mijn route gaat niet over bekende routes naar het zuiden maar net even anders. Op zoek naar het onbekende wat eigenlijk altijd zo dichtbij is. En dus trekken we noordwaarts naar de Roskamsluis en Kolhorn. Daar gaat het stuurboord uit naar Middenmeer. Een haven die ingrijpend verbeterd wordt. Uitbreiding van camperplaatsen, verbeterde aanlegmogelijkheden. De bruggen op deze route zijn minimaal 3,60 m hoog, water staat er voldoende en die paar sluisjes schrikken mij niet af.

Middenmeer

Rond 15:00 uur arriveren we in Middenmeer, zoeken een plekje op en gaan in de stand-by met een wijntje en een biertje en bereiden we ons eerste videojournaal voor. Als dat ook afgehandeld is gaat ieder voor zich.

Antieke Wieringer AakMiddenmeer- Den Oever

’s Morgens niet zo vroeg uit de veren maar eenmaal wakker plaag ik Mr. Volvo om aan het werk te gaan. Ik kies voor de noordelijk variant en niet voor de gebruikelijke Medemblik-IJsselmeer route. We varen langs bollenvelden met tulpen in alle kleuren, soms alleen en soms met twee bootjes. Ook grauwe kiekendieven worden gespot. Daarna volgt de Den Oeversche Vaart naar de Strontelersluis. Die brengt je door het Robbenoordbos waar ooit keurige ligplaatsen waren. Nu wil en kun je daar niet meer afmeren tenzij je enige schade op de koop toe neemt. Aan het einde is de sluis. Die brengt mij een meter of zes omhoog en daarna vaar ik op het IJsselmeer. Ik doe dat niet al te lang want aan bakboord ligt de sluis naar het brakke wad. Uit de sluis gaan de zeilers direct richting de zee maar ikke niet. Ik wil in de buitenhaven mijn moment afwachten. Nou dacht ik altijd dat Den Oever wel een aardige haven had aan de buitenkant maar niets is minder waar. Toegegeven er worden nieuwe steigers aangelegd, het zicht op het wad en de natuurgebieden zijn niet verkeerd en even langs de haven wandelen is ook leuk. Maar elektra en water, laat staan Wi-Fi zijn er niet. En dat is dan weer een beetje minder.

Ank stooft wat lekkers in elkaar en dat smaakt weer als vanouds. We doen wat gewennings-dingen, de zeilers noemen dat inslingeren denk ik. Morgen op tijd op pad, dat dan weer wel.

Silver op het WdDen Oever – Harlingen

Vroeg op om een prachtige zonsopkomst te zien over een spiegelglad wad. De wind is Bft 2 á 3. Het is 06:15 als ik de eerste foto neem. Na de koffie om 7 uur ga ik Mr. Volvo eens even wakker maken zodat hij vandaag ook wat te doen heeft. Ik drijf de box uit en vaar de zee op. Dit zijn gouden momenten om op het wad te mogen zijn. Het is laag water geweest en dus heb ik nu stroom mee naar Harlingen. Als het goed is tot en met Harlingen omdat daar andere tijden gelden dan in Den Oever. De zee is glad, de zon komt op. Weinig tot geen wind. Wie wil dat niet! In Harlingen nog even twee bruggen passeren en we maken vast. Maar ik vind het niks en dus verleg ik de plek voor de deur van “De Pijpenla”. Ook dat ligt niet lekker omdat de haven met het getijdenwater te maken heeft. Dan toch maar in een drijvende box parkeren.

Pijpenla

De bemanning gaat lanterfanteren. Aan de Noorderhaven zit een kroeg, daar moet een aanmeerborrel genomen worden, ware het niet dat deze pas na 4 uur open gaat. Nou wist ik niet dat zij een afspraakje hadden met de huidige uitbater die Paul schijnt te heten. Even snel een hernieuwde kennismaking en dan gaat het de stad in met heel veel monumenten die het aanzien waard zijn. Dat spul neemt nogal wat foto’s en video’s op om later mijn verhaal te ondersteunen. Dat doen ze goed. Nog een keertje of wat de stad door waarbij ze de Elfstedentocht voor antieke motoren en auto’s kunnen meemaken. Zo’n 400 auto’s en motoren zijn dan op doorreis naar de finish in Leeuwarden.

DSCN0501-16-05-09-23 3002016-05-09 Harlingen – Franeker

Er wordt uitgeslapen want een avondje Pijpenla kan zo maar gezellig worden heb ik begrepen. En dus verlaten we Harlingen rond halftwaalf en ontmoet ik Tjerk Hiddes weer eens die ons op het gelijke niveau van het Harinxmakanaal brengt. Het weer is veranderd. Buiten op het wad staat een briesje met kracht 6 en meer uit het oosten en dat voelt niet warm aan. Mij deert het niet maar die bemanning loopt al snel te klagen natuurlijk. Het doel is Franeker. En dat om twee redenen, er is een fotozaak die Nikon verkoopt en er moet een halsband komen voor de camera alvorens die een eigen weg gaat bewandelen. Daarna wil ik dat spul eens wat bijschaven over tijd, ruimte en planeten, dat laat ik doen door Eise, een slim jochie. Met een bevriend stel is de bemanning door Franeker gelopen en hebben zo nu en dan plaatjes geschoten voor hun reisverslag.

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.