MLK Burg

26 mei, dag 22 Haldensleben – LP Burg

Normale tijd op en weg om 9:15 sharp! Het is nog koel maar het beloofd korte rokjes weer te worden. Vanuit Haldensleben nog 25 km MLK. En wat ons betreft een van de leukere trajecten. We zien Rothensee met de schepenlift maar net ervoor ligt de sluis. Die brengt je naar de Elbe zoals wij in 2014 deden. Onze ervaringen staan in onze reisbeschrijvingen en anders vraag je het even. De lift wordt alleen voor de toeristen gebruikt, werkt nog volledig maar voor dagelijks gebruik schiet dat ding te kort.  Na de lift volgt de oversteek van de Elbe, kijk voor info even het aparte kader.

Na Hohenwarthe zit je niet meer op het MLK maar op het Elbe-Havel-Kanal (EHK). Als je niet te diep steekt is de Niegrippersee een optie om eens te bekijken, er zijn drie kleine jachthavens. En anders vaar je door naar Burg, daar is een jachthaven en ook een gratis ligplek. Burg staat bekend om zijn torens, met de fiets makkelijk te bereiken, lopend kost je een wandeling van 10 km +. Er is 1 winkelstraat en 2 supermarkten. Burg probeert de stad weer nieuw leven in te blazen. Er is duidelijk armoede maar ook projecten om het waardige aanzicht weer te tonen. Nu biedt het een ietwat verwaarloosde indruk en zijn er nauwelijks gelegenheden om even neer te strijken, tenzij je ijs wilt.

Op het terras spreken we de mensen van Sounds Venlo. Uiteraard kennen ze de Bintangs en dus is Ank druk in gesprek met die Limburgers om dit op een ander moment door te geven aan haar broertje.

Morgen op weg naar Genthin, naar de supermarkt en even de jerrycans verversen. Genthin is wat ons betreft het einde van onze 2e etappe. Schrik niet, we hebben er nog een paar in petto. Maar daarover later meer.

PC Navigo gaat snel

27 mei dag 23 Burg – Genthin

Mooi weer vandaag en dus maken we delen van de tent los om de zon ook eens een kans te geven. Rond 9:00 uur is het zo’n 22 graden. Leuke start dus.

Het EHK vaart net zo makkelijk als het MLK en er zijn 2 sluizen te scoren. Twee sluizen die al geruime tijd vervangen zullen gaan worden. Maar… het beton is afgekeurd en dus ligt de bouw nagenoeg stil, al jaren. Maar vandaag alleen de eerste sluis, Zerben genaamd.

Bij KM 356.8 gaat PC-Navigo in de fout. Er wordt een oude kronkel in de vaarweg aangegeven. Sinds 2014 is er een kortere sloot oostwaarts. Kennelijk zijn de bestanden van de Duitse WSA nog niet bijgewerkt.

Genthin komt in zicht, de oude fietsbrug is vervangen, echter (nog) niet in gebruik, de haven is nog net zo klein maar toch nog een stuk gekrompen. In het midden aan de oostzijde zijn 3 of 4 boxen weggehaald. Je mag daar niet meer liggen. Dat deden wij toch al nooit omdat de steigertjes heel gammel zijn. Wij liggen altijd onder de kraan. Nu ligt er al een boot en ik wil nog even keren en met de boeg naar buiten liggen. Met een paar keer steken ligt Silver op z’n plek en kunnen we gaan werken. Het dorp bekijken hoeft niet want dat is voor ons al geschiedenis. Ook geschiedenis in Genthin is Henkel, de producent van Persil.

Is Genthin een luxe haventje? Hm voor te bunkeren wel. Er zijn drie supermarkten, de Nettomarkt kun je al zien maar is de slechtste. Lidl ziet er knap uit en heeft een eigen ligplek in het EHK en er is een Edeka. Wij nemen bij de Nettomarkt een kar en nemen het hoogstnodige mee naar de boot. Dan gaan er 4 jerrycans leeggepompt worden in de dieseltank. Vervolgens lopen we naar de buurman van de Nettomarkt om 100 liter brandstof in te slaan en keren weer terug naar Silver. Kijk daar is Genthin dan weer makkelijk voor en komen we er ook.

Goedkoop kun je deze haven niet noemen. Liggeld € 1,50/m is veel geld voor twee boldertjes vinden wij. Maar € 3,00 voor stroom maakt het er niet beter op. Ligplaats voor 3 á 4 boten i.p.v. 10. Geen internet, wel een restaurant waar je met korting kunt eten, als je er al terecht kunt. Prijs diesel aan de pomp varieert per uur.  Maar snel weg hier! We gaan andere leuke dingen doen. We varen dit kanaal af, komen een plas water tegen en duiken dan een rivier op.

Elbebrug & sluis Hohenwarthe

500 Meter na Rothensee mogen alle boten, dus ook jij, je aanmelden bij de Elbebrug via kanaal 26. Goed luisteren want je krijgt instructies. Dan vaar je de brug over en zie je het Elbedal. In 2013 stond dit gehele gebied blank, veel mensen > 30.000 werden geëvacueerd, veel schade werd geleden. Silver heeft toen zijn reis aangepast. Dat was toen. Nu een lieflijk stromend riviertje waar je genoeglijk kunt varen. Maar ook verraderlijk is. Wil je de Elbe op of af verdiep je daar dan even in. Nu is het waterpeil aan de lage kant bijvoorbeeld. En daarna sluis Hohenwarthe die het einde van het MLK inluidt. Verval slechts een kleine 20 meter, maar wel aan drijvende bolders alleen aan bakboordzijde van de zuidkamer. Soms krijg je een drijvend boldernummer op waaraan je MOET vastmaken. Verder gaat de sluis lekker makkelijk. Bij het uitvaren zie je sluis Niegripp aan bakboord. Tijdens de genoemde overstroming lag deze deur er uit en ervoor een aardige zandbank voor de zeehonden.

Wifi

Wij wilden twee dagen zonder wifi, dat werden er 4. Waarom? Vanaf Haldensleben gaat het mis in Burg, en Genthin. Ook in Haldensleben is de capaciteit beperkt. Daarvoor twee maal gratis en voor niks gelegen. Maar dus ook geen wifi. Houdt er rekening mee dat Duitsland alleen in de grotere havens over een werkend wifi-signaal beschikt. Overigens kennen ze geen wifi maar hier heet dat wlan. Straks gaan we de Havel op, voorspelling? Geen wlan!