Lekkerbek Lübeck

Lübeck lekkerbektour

Holstentor
Op tijd op want we hebben wat te doen vandaag. We hebben verhalen gelezen over deze Hanzestad en die beloven veel goeds. Het weer zit nu nog mee, de zon schijnt maar het is redelijk koel ten opzichte van wat wij gewend zijn. De fietsen worden van stal gehaald en de plattegrond in de kontzak. Dit allemaal na de koffie uiteraard. We trappen ons naar het centrum, naar de Toeristen info. Ank heeft een herhalingsrecept nodig voor haar kalktabletjes en die geeft alleen een huisarts. Vlakbij lijkt er 1 te zitten en dus er op af. In een aardig pand zit een apotheek en verschillende artsen / specialisten. Die constructie komen we vaker tegen in Duitsland, lijkt me slim. Na controle van het rijbewijs van Ank en de verzekeringspas wordt het recept een kwartiertje later afgegeven en kunnen we beneden in de apotheek de pillen ophalen. Kosten? Geen!
Burgtor

Op naar de Altstadt waar we eerst de fietsen parkeren. Dan naar de Holstentor aan de buitenzijde. De andere kant komt later aan bod. Dan wandelen we naar de Hansahafen met oude havenloodsen die nu onderdak bieden al tal van bedrijven. De treinsporen liggen nog hier en daar en de oude spoorbrug doet nu dienst als Straßenbrücke.  Ongemerkt lopen we een bouwterrein op, langs de havenkant zijn ze een afzetting vergeten en aan de andere kant hebben ze de afzetting opengezet. We worden toch vriendelijk verzocht ons te verwijderen. We staan voor de Burgtor dat het symbool voor Lübeck geworden is; daarachter staat een enorm klooster, allemaal netjes gerestaureerd.

Heiligen Geist Hospital

Weer een stukje verder komen we op de Koberg, een plein met leuke gebouwen en het Heiligen Geist Hospital in de steigers. Daar duiken we naar binnen en schieten wat plaatjes. Dan een hoop sirenes en even verder staan er 3 brandweerauto’s en een ziekenauto. Gewoon stil staan maar op de achtergrond zal er wel actie zijn. We zoeken in de Königstraße een terras voor het Mittagessen en dat lukt. Voor € 20,- hebben we een drankje en een maaltijd en kunnen we er weer tegen aan. Op weg naar de winkelstraat, de Breitestraße. Onderwijl zien we het Willy Brandthaus, Gunther Grass Haus, het Buddenbrookhaus en de Katharinakirche. De winkelstraat is voetgangersgebied en alle grote winkelketens zitten in het eerste deel, in het oudste deel wordt het wat leuker met kleinere winkels. Jammer maar het begint te regenen, een flinke bui. Met onweer.

Raadhuis, althans een deeltje ervan

Het Rathaus is de echte trekker en niet te vergeten Niederegger. Deze meneer stichtte ergens in 1806 een fabriek voor marsepein, verbeterde het recept en die is nu de grootste in Duitsland. Daar willen we alles van zien en sluiten aan bij de vele andere mensen die kennelijk hetzelfde idee hadden. In de winkel weet je niet wat je ziet. Overal pein van marse. De rij voor de 2 kassa’s is meters lang. Op de eerste etage is een zitgelegenheid en op de tweede kun je zien hoe marsepein gemaakt wordt van de beste amandelen. Ank koopt het een en ander. Dan door naar de Dom, een groot gebouw, dat zeker, maar echt mooi??? Bij een warme bakker kopen we lekkere broodjes voor vanavond. Deze meneer gebruikt Elisawater uit een bron en onderweg komen er allerlei edelstenen aan te pas om het water weer zijn natuurlijke kracht te geven. Waar kennen we dat van? We lopen terug langs de Trave en zien hier en daar nog wat leuke huizen staan. We komen de oude pakhuizen tegen waar vroeger het zout uit Lüneburg werd opgeslagen om verder verhandeld te worden. En dan zijn we weer bij de Holstentor, maar nu aan de stadzijde. Lübeck is een stad vol lekkernijen en smulpapen. Op elke hoek wel een Kneipe of een restaurant, Een warme bakker is nooit ver weg, delicatessen om je vingers bij af te likken. En als je meer van cultuur houdt dan zijn er vele musea en uitstapjes. En vergeet ook niet de geschiedenis van Lübeck, de stad die 4 x is afgebrand en dan toch weer… Tja, 2 dagen is weinig voor deze plek als je alles wilt zien. Maar het is wel een aanrader. En dus kijken we nog een keer naar de 7 torens en pakken we de fietsen weer op en gaan naar de boot. Een tochtje van nog geen kwartier en dan hebben we nog omgereden. Vanavond een lekker broodje en morgen weer weg.