Rondje Lille bælt, Denemarken

27 juni, dag 54, Kappeln-Sønderborg-Als

We gaan Kappeln verlaten. Het is mooi en prachtig geweest maar grenzen moeten verlegd worden. Een prachtdag om te varen, voorspelt wordt een windje van 1 á 2 Bft later op de dag aantrekkend tot 3. En dus verlaten we Kappeln via de Klappbrücke en van via Maasholm en Schleimünde de Oostzee op. Dag Schlei. Op naar Denemarken, naar Sønderborg op het eiland Als. De tocht verloopt lekker, we varen op de grens van 10 m water onder de kiel en dat bevalt prima. Je steekt wat meters af van de voorgeschreven vaarroutes en je zorgt dat er genoeg water onder de kiel staat voor een nog niet ontdekt hunebed. Later komen we aan bij de Flensburger Fjord en de Geltiner Bucht waar we al eerder iets over verteld hebben. Voor ons ligt het eiland Kesnæs. Daar komen we niet. Ziet er zeker mooi uit maar we willen naar het eiland Als. Daar ligt Sønderborg en dat willen we bekijken. En dus doorploegt Silver en Mr. Volvo de Sønderborg Bucht om daarna aan te leggen aan de Kai in het centrum. Een soort boulevard en zeker gezellig.

Er is een slot en een winkelstraat met vele bekende winkels. Overigens is dat slot wel leuk en Sønderborg ook. Maar we willen ook verder.

28 juni, dag 55 Sønderborg-Aabenraa-Jutland

Maar dan, ’s nachts de wind en stroming verandert. We liggen te rossen tegen de kade. Fenders liggen er al genoeg tussen dus enige schade aan Silver gaat niet lukken maar irritant is het wel. Volgende keer niet meer aan de Kai.
’s Morgens rond 8 uur zien we de eerste zeilboten door de brug gaan. Door de harde stroming zie je menig schipper dwars door de brug drijven. Wij vertrekken later en zijn dus gewaarschuwd. En dus liggen we voor 10 uur voor de brug en zoeken we even uit hoe hard het nog stroomt. Dat valt reuze mee en dus gaan we de Als Sund op. Eerder wilden we naar Augustenborg echter met deze oostenwind waait het Augustenborg fjord leeg en is Augustenborg niet bereikbaar. Dus op weg naar Aabenraa op Jutland. Zolang we in de beschutting blijven is er weinig aan de hand maar Aan het einde van de Als Sund is het wat heftiger in het Als fjord maar dat duurt kort. We hebben grotendeels wind mee. Toch weer leuk als je plannetjes kloppen. Dan belanden we in een zeilwedstrijd lijkt het, dat stond niet op ons programma maar ook dat gaat prima. Het venijn zit in de staart zeggen we dan en dat is hier ook. De Als Fjord stoomt ongeveer 2 km vandaag. De wind gaat er schuin overheen en levert golfslag van circa 50 cm. Dat Fjord komt uit op de Kleine Belt waar de wind vrij spel heeft en golven veroorzaakt van 1 meter hoog. Wij willen nog even een puntje afronden om het Aabenraa Fjord in te steken maar dat verloopt toch zigzag vanwege de tegenstrijdige stromingen en golven. Gek hoor maar ook wel leuk om dat eens te ondervinden. Eenmaal het hoekie om hebben we wind en golven mee, plezieriger om te hobbelen maar Silver wordt door de stromingen verschillende richtingen uitgeslingerd. Opletten dus! Maar goed nar een uurtje of 3 varen belanden we in de haven van Aabenraa. We zien een kopsteiger waar we net passen en dus is die plek voor Silver. We hebben nu nog alleen wat last van de wind maar die hebben we een slaappil gegeven.
We stappen Aabenraa in, kopen wat proviand en bekijken wat dingen. Gezien de weersverwachtingen liggen we morgen ook nog wel en dus gaan we naar de VVV voor de folders en trekken ons plan.
Na het eten wordt de afwas samen met Cream met de toen nog 23-jarige Eric Clapton, afgewerkt. Altijd leuk die oude jeugd muziek. Een gezegde van de omroepert: “Cream verkocht in 24 maanden meer albums dan de bijbel in 24 jaar”. Einde quote. Morgen een werkdag in Aabenraa!

Slot mollen

29 juni dag 56 Aabenraa Jutland

We hadden, achteraf gezien kunnen varen, weliswaar wat nevelig met een zicht van ca.8 km maar de wind was mooi vertrokken. We deden het lekker niet want Ank wil een wasje doen en de droger gebruiken en we willen het slot bekijken (museum en evenementenplek) en de VVV-route wandelen langs alle bezienswaardigheden. En dat doen we. Alles gezien hebbende gaan we in de winkelstraat bij Butler wat drinken van Vogelsang en koffie en dan naar de Lidl en de bouwmarkt. In de bouwmarkt wil ik wat knappe kunststof klemmen hebben en bij de Lidl enige levensbehoeften verzamelen. Denemarken ken ik als bierland nauwelijks. Uiteraard Tuborg en Carlsberg maar er valt meer te beleven. Zo scoor ik een Svaneke Mørk Guld en dat is best een lekkere afwisseling. Terug aan boord eerst maar even over de route van morgen buigen. Dat is een aardige afstand (ca. 80 km). Er zijn wat haventjes maar die nodigen niet echt uit. En dus gaan we morgen op tijd weg. Het weer is regen en windje 2 á 3 wnw en die gaan we dan mee of in de luwte hebben. We zitten dan op de Kleine Belt en die is verraderlijk vanwege zijn stroming, dus gaan we bij de tijd zijn om die grappen op te merken en te verrassen. Wat ons betreft staan we rond 6 á 7 uur klaar om af te varen. En dan zien we wel. En straks aan de Deense mosselen. Anderhalf kilo voor nog geen € 1,50. Dat kan er mee door toch!

Oh ja en op de terugweg krijgen we een beetje rare opdracht. We moeten een slot gaan mollen. Nou kunnen we dat best wel maar jammer voor hun want we zijn op (werk) vakantie!

30 Juni, dag 57, Aabenraa – Haderslev Jutland

Best even wennen, 6 uur uit je nest terwijl je niks mot. Maar toch Aabenraa hebben we wel gezien en echt aardig zijn ze hier niet en wifi werkt voor geen meter. Dus pleite. Op tijd want er staat een tocht van circa 60 á 70 km te wachten. Er zijn weliswaar tussenstops mogelijk maar dat zijn dan hele kleine havens of havens die direct op de WZW-wind liggen. De wind zou Bft 2 zijn maar is minimaal een 3, trekt later aan naar 4. En dus mag Silver aan het werk om de meest comfortabele koers te bepalen en dat doet ie uitmuntend! Vanuit het fjord geen enkel probleem maar bij de ingang fjord/Kleine Belt is het een rotzooitje. Diverse stromen komen bij elkaar versterkt door verschillende winden. Koers recht op de golven en dus koers naar Barsø, daar de onderkant gepakt en dat vaart perfect. Mooi in de beschutting, daarna eiland ronden en even afwachten maar valt alleszins mee en kunnen rechttoe rechtaan naar Aerø en het Aerø Sund koersen. Daar steekt de wind venijnig op vergezeld met heftige buien, niet leuk in zo’n smal stukkie met tegenliggers in wat mist. In ieder geval staat Silver nu onder de douche. Daarna zoeken naar de juiste paaltjes die hier boeien genoemd worden, even wennen maar werkt prima. Via al die palen drijven we Haderslev binnen met veel vrije ligplaatsen in allerlei formaten. Liggeld betalen doe je met je pinpas en automaat, werkt echt prima, is wel wat voor Broekhorn! Daarna de stad in, het centrum ligt zo’n 500 meter van Silver. Het regent nog steeds dus de foto’s zijn druilig. Maar goed het VVV-kantoor zit in de bieb en stelt weinig voor. Zelf maar enkele folders gescoord en dan zien we wel. Nog even onder een paraplu op het terras (omdat er binnen flink gerookt werd) en dan inkopen doen in de dichtstbijzijnde supermarkt. Terug naar Silver en wifi testen…verdulleme het werkt. En redelijk goed ook. Daar kan Aabenraa een lesje leren. Tijd om alle bestanden te updaten en jullie lastig te vallen met onze avonturen.

Oostzee moeilijk?

Hahaha tot nu toe niet echt maar uiteraard zijn er wat valkuilen. Als je al ervaring hebt op het IJsselmeer/Markermeer dan helpt dat. Ben je ook op de Waddenzee geweest dan ben je weer een stokkie verder. Er zijn twee zaken…Kan mijn boot dat aan en wil ik dat. Aan jou de keuze. Silver is kustwaardig zoals ik dat noem, mag 10 zeemijl uit de kust van de verzekering, onze Linssen slaat heus niet zo snel om. De grootste beperking is en blijft de bemanning. Wil die het echt wel? Waar liggen de grenzen van wat ik wil? En vandaar uit ga je verder. En dat kan betekenen dat je ergens ligt en niet verder wilt/kunt van de wind is te hard of het weer is mistig. Dan blijf je lekker liggen en mag je jezelf (of je partner) vermaken. Nog een keer het dorp bekijken of toch dat ene fietstochtje. Tja, wij hebben nu twee keer verwaaid gelegen (Kappeln en Kolding) en er was genoeg vertier. Nieuwe dagen nieuwe plannen dus! En dat is wel wat je moet willen! En moeilijk? Hmm, je kan wel verrast worden door een stroming of een onderstroming. Het noorden wordt nog door het getijde lastiggevallen, getijverschil ca. 20 cm. Dat valt wel mee maar veroorzaakt stroming die niet gelijk loopt met de stroming die door de wind veroorzaakt wordt, wordt het smal dan wel even bij de les blijven mannen!

Fjorden

Nou had ik altijd die beelden van die Noorse fjorden voor ogen. Mooie brede toegang, groene bergen en stilte. Dat is in Denemarken en Duitsland anders. De fjorden zijn er maar minder diep, bebouwd met woningen en campings en hier en daar een jachthaven. Dus lijkt in het geheel niet op de Noorse variant. Bovendien kunnen de fjorden ook nog wel eens ondiep zijn en dan mag je door een smalle geul naar je haven. Niks vervelends of moeilijks aan maar het idee van mij over een fjord verdient enige bijstellingen.

Het water hier is helder, kraakhelder. Je zou het bijna willen/kunnen drinken lijkt het. Schijn bedriegt, gewoon uit de kraan tappen is beter. Soms stroomt het. Door de wind bijvoorbeeld maar hoe noordelijker je komt en smaller de geul de te heftiger kan de stroom zich daar vertonen. Oppassen en alert blijven. In het noordelijke deel van de Kleine Belt kun je een getijdeverschil van 20 cm verwachten. Mocht je daar terechtkomen denk daar even aan.

En verder, geniet van het mooie uitzicht. De vaarwegen zijn vrijwel overal betond en dus kun je relaxed varen. Maar soms is er regen, het liefst met mist en zie je je volgende boei niet. Kun je je op voorbereiden, toch?