schipper silver maas lining

Maasje op!

Silver gaat ervoor!

Silver gaat er voor!

19-06-2016 Zierikzee – Volkeraksluis Zuidzijde

Na alle inspanningen van gisteren nu eerst maar eens uitslapen en dan de draad weer oppakken. De meeste schepen verlaten vandaag de haven van Zierikzee en zoeken hun paadje huiswaarts. Ik, Silver wil van huis nog niets weten. Ik heb net 1000 kilometer gevaren en begin nu net warm te lopen. Ik ga wel naar een andere streek waar ze meer en meer met een zachte ‘G’ praten en waar ook de meeste regen gevallen is. Water genoeg dus. En dus vaar ik Zierikzee uit en de Oosterschelde op. Ik steek de Zeelandbrug onderdoor en zet koers naar de Krammer en het Zijpe. De eerste sluizen zijn van de Krammer, na 5 minuten wachttijd kan ik invaren. Tergend langzaam laat de sluis zijn water los, het lijkt wel een uur te duren. Dan met een stuk of 8 schepen naar de Volkerak. Het is zowaar droog en ik wil bijna dat de schipper mijn kappie weghaalt ware het niet dat ik al weer wat onheil in de bovenste luchtlagen bemerkte. Ik steek zo nu en dan een stukje af omdat ik de diepte weet en kom dan bij het Hellegat aan waar we een plekje vinden aan de steiger van de Volkeraksluis. We maken vast en sluiten de tent. Het is koud en straks ook weer eens nat. Na nog wat geneuzel gaan de luiken dicht en zie ik morgen, op het Hollandsch Diep wel weer verder.

Ank loopt wacht

Tja je bent allemaal een keer aan de beurt

20-06-2016 Volkerak – Geertruidenberg

Bijtijds weer de boel opgeschud. Alle hens aan dek om te vertrekken. Vandaag is het nat en de zon zegt dat ie in het oosten is opgekomen maar niet hier. Ank roept de sluis op en we kunnen meteen invaren. Trossen los en gaan. Helemaal alleen in de sluis kiezen we voor de plek onder de brug. Uit de wind en droog. Voor ons ligt het Hollandsch diep, breed en soms druk. Nu rustig, winderig en nat. Tja dat is watersport ten voeten uit. Na Willemstad en Moerdijk volgen de bruggen en komt de Amer met de Biesbosch in zicht. In de Biesbosch hebben ze plekken gemaakt waar het overtollige water een plekje kan krijgen en die worden deze weken dan ook veelvuldig gebruikt. Ook hier staan de stuwen open om het water af te voeren. Na Drimmelen en de Amercentrale gaat het stuurboord uit de Donge op naar Geertruidenberg, een haven met alles erop en eraan en dicht bij de stad. Eerst wordt de wasmachine en droger door Ank geconfisqueerd en daarna wandelen we in de regen naar de stad. Het is niet koud en we hebben het te warm in onze regenkleding, maar het blijft wel stromen uit de bovenste lagen. We pikken een terrasje en komen weer terug bij Silver.

21-06-2016 Geertruidenberg – Hedel

JH in Hedel

De Jachthaven in Hedel beschikt over een heus stuurhuis

Tja, Silver knows… Den Bosch is bijna onbereikbaar. Men zijn sluizen aan het aanpassen en schutten slechts, volgens onze info, 1 x per 3 dagen. De Bosche middenstand zal daar blij mee zijn. Eindelijk eens minder bootjesmensen. Maar eerst krijg ik in Geertruidenberg 75 liter diesel in mijn voorraad. En daarna gaan we met het gezelschap op pad. En dus kiezen we in plaats van Den Bosch voor Hedel dat in een havenkom twee verenigingen een jachthaventje laat floreren. Direct aan de Maas. Hedel is een lintdorp dat op ca. 200 m. wandelen van je bootje ligt. Goed om even levensmiddelen in te slaan. Behalve de kerk en dat het een van de eerste dorpen van Nederland is valt er niet zo gek veel te bekijken. Maar voor een tussenstop een prima plek.

22-06-2016 Hedel – Maasbommel

Instructie Optimisten zeilers

Instructie aan Optimisten zeilertjes

OK 9 uur maak ik iedereen maar weer eens wakker. Mr. Volvo, de schipper en zijn dekknecht dienen alles te checken om een veilige vaart te garanderen. We varen langs de provinciale grenzen met een roemrucht verleden en wellicht dat er nog resten als kastelen, kanonnen, speren en steekwapens en niet te vergeten verraderlijke moerassen. Mij krijgen ze niet gek, ik ben nergens bang voor en wij hebben een geheim wapen aan boord. insecticide kennen ze vast nog niet. Het is tijd Mr. Volvo, spuit wat lekkere diesel in je koppie en gaan met die groene energie! Bemanning gooi los die trossen, Hedel hebben we gezien, op langs de Lithse Ham naar de eerste stuw/sluis in Lith!

In PC-Navigo zit een foutje. De stuw bij Lith wordt als Prinses Margrietsluizen aangeduid en dus roept Ank een geheel misplaatste sluis op. Na een correctie van de sluismeester lachen we erom en krijgen we het advies om vooral achter in de sluis te blijven met onze 4 schepen. Er is ruimte genoeg dus dat gaat lukken. Na de sluis ga ik op zoek naar goud, dat moet een paar kilometer verderop aanwezig zijn bij de Goudse Ham. Eenmaal daar meteen aanleggen bij de eerste de beste verenigingshaven en ik word ontvangen met een bak koffie, Gatsie! Maar verder gaat alles heel gemoedelijk en hartelijk. De bemanning stuur ik weg het dorp Maasbommel in, dan ben ik ze even kwijt en dan kan ik even met Mr. Volvo en Mrs. Saniteuse van gedachten wisselen. Natuurlijk zijn ze weer veel te vroeg terug maar gaan eerst een pintje pakken op het terras en daarna nog een op mijn sundeck. Na het eten komt de jeugd. Die wil leren zeilen in Optimisten en andere badkuipen. Eigenlijk best leuk om te zien hoe de jeugd de watersport omarmt. Later als zij ook zo grijs zijn kopen ze vast een Linssen.

Nog even douchen, afsoppen en een verhaal naar het blad Motorboot verzenden en de wijnfles mag open. Het is klaar voor vandaag!