Met een Sundeck over de plassen

2-9 Wageningen – Vianen

Nederrijn bij Rhenen – Grebbeberg

Het is best mooi weer en dus maken we een zonneterras van ons Sundeck. Onze buurman gaat ook op pad naar de Gelderse IJssel en dan hebben wij ruimte zat om normaal af te varen en hoeft de trukendoos niet open. Volgens goed gebruik helpen we de buurman even met afvaren zodat ook hij zonder krassen en butsen Wageningen kan verlaten. Dan is het onze beurt maar dat is nu een makkie. Op koers naar de sluis bij Amerongen.

Sluis en stuw Amerongen

Daar ligt al een Bommelaer van een meter of 14. Mooie schepen zijn dat maar wel wat boven onze begroting. Na de sluis op naar het Amsterdam-Rijnkanaal, althans de kruising. Aanmelden bij de meldpost via de marifoon werkt niet en na 3 pogingen geven we dat op. Het is rustig op het moment maar je kunt het best anders treffen. Advies : Goed kijken, alles wat groter is voorbij laten gaan, uitkijk op de boeg en als het even kan toch aanmelden.

Silver Lining in Vianen

Daarna volgt Vianen en daar even voorbij is een voormalige baggerput waar een vereniging zijn haven heeft. Hele leuke ontvangst en alá Bruynzeel kun je aanschuiven aan de grote tafel voor een drankje. Je betaald € 1,20 per meter en dan heb je stroom en een werkend WiFi signaal. Best een haven om als het zo uitkomt een stop te maken.  We liggen heerlijk rustig en dus werken we wat internet dingen af, eten even lekker en nemen een afzakkertje. Morgen naar Rotjeknor.

3-9 Vianen – Rotterdam

Zomaar op de lek

Ik word wakker van een kleine zeilboot die achter ons ligt. De beste man wil vroeg weg maar moet nog wel zijn zeil afnemen en de mast strijken. Eenmaal buiten zie ik dat alles kletsnat is van de dauw. Dus met een kop koffie in de hand gaan we dat verhelpen zodat we op een droge plek kunnen plaatsnemen op ons Multiview Deck. Na de laatste sluis zitten we nu op getijdenwater. Het peil zakt en stijgt zo’n 30 cm maximaal. Als we afvaren merken we dat we een vloedstroom tegen hebben en dus gaat het wat rustiger. Aangezien de vloedstroom zich pas kort heeft ingezet wordt de stroming wat sterker wat nog versterkt wordt doordat we naar de bron toe varen.

De Puffin op de Lek

Maar ach, Mr. Volvo is betrouwbaar. Wat kan dat beetje stroom nou betekenen als je de Elbe gehad hebt. Op naar IJsselmonde dat deel uitmaakt van Rotterdam. Het landelijke geheel verandert naarmate je dichterbij Rotterdam komt maar we komen ook op de Lek de mooie Puffin met eigenaar tegen die ook lid is van de LOG (Linssen Owners Group).

Er is meer industrie en oude scheepswerven. Lekkerkerk passeer je en dan komt Kinderdijk met zo’n 20 molens.

Jammer genoeg liggen die lager als de Lek en kunnen we er maar een paar zien. We naderen de kruising met de Noord.

Schoonhoven

Even goed opletten want de Noord is druk bevaren door de beroepsvaart en komt uit op de Waal. Erger nog…hier vaart het openbaar vervoer van Rotterdam met snelheden van 40 á 50 km per uur. Het zijn ook niet de meest sociale schippers die ze ingehuurd hebben. Kijken nergens naar en wijken zeker niet uit. Golfslag interesseert hun niet maar die is best groot. Maar vandaag gaat alles lekker en na een paar werven liggen we bij JH IJsselmonde. Mooie haven met altijd wel een ligplaats aan de monding van de Hollandse IJssel die we morgen nodig hebben. We pakken de fietsen en doen wat boodschappen bij Dirk. Op dat plein is geen terras en dus nemen we de borrel thuis maar. Het is wel koeler geworden, met namen door de harde wind en dus verhuisd iedereen naar binnen. Morgen weer verder en wie weet wat we allemaal tegen gaan komen.

4-9 Rotterdam – Oude Wetering

Hollandse IJssel

Relaxed opstaan, lekker bakkie doen, de PC’s opstarten. Het is net lekker buiten als we toch om 9:00 uur al weer varen. Eerst die Nieuwe Maas maar eens oversteken. Goed uitkijken daar want het benne Rotterdammers. Dan naar de invaart van de Gelderse IJssel dat nog steeds getijdenwater is. Maar we hebben een beginnende vloedstroom mee en dat is best prettig. We zien niemand, althans op een boot. Tot aan Gouda zijn we alleen. Na Gouda hebben we geen voor- of nadeel van de stroming meer omdat we de Julianasluis door moeten. Voor ons een vrachtschip uit Purmerend die voor ons alle bruggen gaat openen. Althans…dat denken we.

Gouwe bij Boskoop

Maar de beste man heeft het gas erop en dat doen wij lekker niet. We varen door Alphen a/d Rijn en over het Braasemermeer en komen dan bij Oude Wetering met een lange kade waar je goed kunt liggen al heb

Alphen aan de Rijn

je wel lange lijnen nodig. Niet vanwege het beroepsverkeer maar wel voor de vele sloepjes met te grote vlaggen die hier langskomen. We ontmoeten de 29.9 Linssen Waterwraight en eten daarna zuurkool zonder worst maar met spek. Na een uurtje of 6 wordt het rustig en kun je lekker slapen. Morgen via Aalsmeer en Amsterdam naar Zaandam.