Met of zonder tij, that’s the question

Vandaag een puzzelstukje dat we gisteren voorbereidt hebben met de sluiswachters van de Kattendijksesluis in Antwerpen. Er zijn een aantal handicaps te nemen. Ten eerste onze dag van vertrek (vandaag), ten tweede de bediening van de Londonbrug die slechts op gezette tijden opengaat voor ons, dan hebben we de sluis die afhankelijk van het getijde bedient wordt en tot slot het getijde op de Schelde waar we zoveel mogelijk van willen profiteren.

Sluis Kattendijke

Met de sluiswachters hebben we afgesproken dat wij de brug van 8:30 nemen en dat hun de sluis voor ons dan al openzetten zodat we direct de sluis in kunnen. Dat hoofdstuk gaat perfect, we worden op onze wenken bedient. Hele aardige mensen aldaar!!!
Eenmaal de sluis weer uit komen we op de Boven Zeeschelde en daar wordt het laag water en dat betekent dat er veel water naar de Noordzee stroomt. Tegen deze ebstroom invaren is op zich geen probleem maar is om economische redenen niet zo erg slim. Dus wij willen eigenlijk even wachten aan de steiger aan de overkant. Jammer genoeg is er alleen een ongunstig plekje vrij waarbij je met de stroom mee kunt komen aanvaren in een soort trechter waardoor je een stroomversnelling krijgt. Na de tweede poging en een vrijage met de stalen palen geven we dit op en gaan we toch tegen de stroom in naar Dendermonde. We hebben zo’n 5 km stroom tegen, met 2000 toeren van de motor maken we normaal een kilometer of 10 in elk uur, nu dus slechts 5. Geeft niet.
Het weer is op zich niet slecht, beetje bewolkt, windje over het algemeen met de stroom mee en zo nu en dan een zonnetje wat probeert door te breken. Met een bakkie leut er bij is dat best te doen.
Behalve een aantal bruggen die sowieso hoog genoeg zijn krijgen we geen obstakels vandaag. 
Tot aan de Wintam sluis bij de Rupel en Rupelmonde zien we nog wat vrachtschippers, daarna nauwelijks en begint de Schelde te meanderen door het niet zo interessante landschap. Weer wat later wordt het industriële minder om plaats te maken voor een meer landelijke omgeving. Vanaf Branst wordt het smaller en smaller en ondieper. Twee keer ploegen we door de blubber en vooral bij Baasrode is het even opletten. Daarna gaat het weer beter.

De silver Lining op de Schelde bij Dendermonde

Vlak na de brug bij Dendermonde heeft een vereniging en paar ligplaatsen voor passanten waar wij de eerste innemen. Even melden bij de havenmeester, aftikken en wij zijn klaar. Helaas geen internet dus je moest even geduld hebben.
Met een beetje mazzel blijft het rustig op het water zodat we knap kunnen slapen en niet ons bedje uitrollen als er weer zo’n mallotige schipper gekke capriolen maakt.
Na ampel overleg besluiten we om morgen vroeg op te staan en dan op de volle stroom mee in plané op te stomen naar Gent. 🙂