Met Silver en SilverFlits naar de beurs

Ja hoor, het weer januari en iedereen krijgt weer die bekende klap van de ‘mallemolen’. In deze SilverFlits een kleine greep uit het overvolle aanbod. Een grote groep gaat opeens nog harder werken aan de boot, of is het tegenwoordig ‘het’ boot? Ons bezit moet immers weer klaar zijn voor gebruik. Dus schuren, glad strijken, poetsen, kleuren, lijnen vervangen, fenders oppompen en vooral ook sleutelen aan zaken die ons afgelopen jaar niet bevielen.
Een geheel andere groep krijgt te maken met het beursvirus. Zo zijn er de vakantiebeurs, Boot in Düsseldorf; Leeuwarden doet ook mee met Boot Holland enz. enz. Ook altijd even plezierig en zeker erg vermoeiend. En dan ben je ’s avonds weer thuis en dan begint het te kriebelen. Wordt het nou weer Friesland of is Nederland qua watersport wel wat groter?

Of durven we toch de grens over, het water is daar even nat als in Nederland. En als je het dan aandurft om de grens te verleggen welke kant gaat het dan op? Richting Duitsland met ongeveer drie toegangswegen die geschikt zijn voor de pleziervaarders? Ik denk dan aan Delfzijl-Emden-Bremen of Ter Apel-Haren en het Mittellandkanal of wordt het voor de meer krachtige boten toch een stukje de Rijn op (tegenstrooms) om voorbij Wesel het Dortmund-Ems-Kanal te kiezen en daarna het Mittellandkanal. Eenmaal bij onze oosterburen kun je weer verschillende kanten op. Een tocht naar Berlijn wordt al veelvuldig gemaakt door onze medelanders maar sla het roer ook eens om naar de Märkische Gewässer en de Mecklenburger Seeenplatte. Of trotseer de Elbe stroomopwaarts naar Dresden of Tsjechië. Bezoek Bremen, Hamburg, Lauenburg en/of Travemunde. Kortom is heel wat te beleven bij onze buren.

Of we nemen België een van de gezelligste landen van de EU met vele lekkernijen. Via de Maas of Antwerpen gemakkelijk te doen. Breng een bezoek aan de grote kunstwerken zoals de scheepslift, het hellend vlak en maak vast in de kleinste dorpen. Leer alles ver de reuzen of ga naar de Westhoek waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Bezoek de musea en de grafvelden en zeker Potje Paté of een lekkere wafel aangevuld met een gerstenat.

Dan zijn er ook de meer ervaren buitelandvaarders, en die gaan naar Frankrijk in de hoop dat er voldoende water staat of dat de sluizen blijven werken. Zoek je dan de grote steden als Parijs of Reims of gaat je voorkeur uit naar de kleine schilderachtige dorpen?

En wat te denken van Polen met een stad zoals Stettin, aansluitend kun je de Peene bevaren en een bezoek brengen aan Peenemunde. Je kunt zelfs de Oostzee een klein of groot stukje opvaren. Zelfs Denemarken en Zweden zijn voor een wat meer ervaren schipper goed te doen.

Waar je heen stuurt maakt eigenlijk niets uit zolang je maar doet waar je zin in hebt. En voor een langere tocht heb je ook tijd nodig. Zeker als je zoals Silver slechts 3 á 4 uur per dag wil varen en daarna weer wat leuks opzoekt. Aanleggen in de kleinste dorpen leveren verrassingen op, afwijken van de doorgaande routes is vaak genieten van de stilte en rust. En dat kun je overal vinden, zelfs in het overbevolkte Nederland waar iedereen een boot lijkt te hebben.

Wij, van het team Silver gaan graag naar de natuur, leuke plaatsen en de rust. Friesland, Berlijn, Parijs enz. zijn druk maar zeker niet te versmaden. Maar een anker uitgooien in een klein meertje, een aanmeerborrel plus een privé zwembad heeft ook zijn charmes heeft ook wel wat. Kortom maar een leuk reisplan, vaar die kant op en wijk van je plan af zodra je wat leuks ziet! Alleen al dat plannen geeft een hoop vaarplezier en erover praten nog meer!

Wij gaan natuurlijk weer zoals elk jaar naar Boot Holland in Leeuwarden, even weer kijken naar de leuke dingen, handjes schudden van bekende mensen en wellicht dat ene ding kopen wat je gewoon moet hebben.

Varen doe je Samen

Oké, Varen doe je Samen is bij de meeste watersporters wel bekend. Aansluitend op het bovenstaande, denk aan je reisplan, bieden zij veel tips, wetenswaardigheden en regels voor het bevaren van de Hollandse wateren. En dat in combinatie met de beroepsvaart. Lees alles over de laatste tips, regel en bekijk hun nieuwe app die je wellicht wat korter laat wachten voor een sluis en/of brugbediening.