Kunst Grave vestingstad stadswal kruitmagazijn

Mysterieuze Maas

Soms is het goed

Vandaag bereiken we zomerse temperaturen

23-06-2016 Maasbommel – Grave

In Maasbommel nog even een pontbaas gesproken. Die maakt wel eens wat mee tijdens zijn grote vaart. Hij ziet bijvoorbeeld dat veel pleziervaarders al te vroeg achterlangs de kabelpont doorvaren. De kabel hangt op dat moment wel wat slapjes maar dat kan elk moment veranderen. Dus op zijn verzoek. Wacht tot de pont aan de overkant is en de slagbomen overeind zet. Dan weet je zeker dat de kabel over de bodem ligt.

Tja en dan Grave. Na de sluis Grave ligt de haven om de hoek. Er zou gezwaaid worden maar dat is niet opgemerkt door ons. Wel een Linssen gespot op een soort eliteplek, achter een werf en een tent waar die mag overnachten. Tjonge zo verwend wil ik ook wel worden maar wellicht is het wel een watje, de naam is immers met Sainte Firmaine. Maar ok als je zo verwend wordt is dat wel erg lekker. De bemanning gaat Grave bekijken. Dat staat bol met oude huisjes en andere pandjes. Zelfs Jean de Boef is langs geweest bij het Arsenaal. En toch…ik weet het niet zeker maar het is hier niet pluis. Ik weet immers meer, veel meer dan sommige inwoners denken. Veel meer dan dat er in geschiedenisboekjes staat. In die boekjes staan veelal verhalen over de vele oorlogen die de voormalige graven voerden en zelf meestal buiten schot bleven, echte helden hoor! Maar in 1873 is wat gebeurt dat niet in die boekjes staat en waar de bevolking niets van wil weten! Ik weet het wel. In dat bewuste jaar zijn twee meiskes gruwelijk om het leven gebracht door… Het voorval vond plaats in de deelgemeente Reek & Velp. De dochters van boer Daarockers gaan de koeien hoeden en komen niet meer thuis. Ongerust wordt er een zoekactie ondernomen. De meiskes worden gevonden, verminkt. Maria van der Linden, een meiske met fonkelende ogen zou de dader kunnen zijn. Maar ook zij was nog een kind van slechts 15 lentes. Zelfs in het gevang heeft zij nog krachten over het leed. De rechter doet uitspraak.

Kortom behalve deze twee meiskes zijn er veel doden te betreuren in Grave en omgeving! Zorg dat jij niet de volgende bent. Vaar voorzichtig en weet welke plaats je bezoekt!

In de haven schijnt een ijsvogeltje te wonen, wij hebben dat niet kunnen vaststellen, dus even opletten als je er bent! Grave is best leuk, al wandelend goed te doen en er zijn terrasje genoeg om even van alle emoties te bekomen.

24-06-2016 Grave – Beugen

Zomaar een terras in Boxmeer

Hier kun je Riche zitten

Rond halftien krijgt Mr. Volvo zijn geïnjecteerde levensbehoefte, we varen de haven van Grave uit, langs de werf waar de bemanning bij de witte kantoren even moet zwaaien. Langzaam vaar ik langs dat stuk Maaskade. Maar van Robert geen spoor. Nou ja, dan maar zwaaien naar iets in de hoop dat het waargenomen wordt J. Ik ga op stap. Het lijkt erop dat de stroming boven de stuw sterker is. Met 2000 rpm kom ik niet boven de 7,5 km /u uit. Later, meer bij de kruising met het Maas-Waalkanaal gaan we zomaar 9 km/u. Maar het kan nog gekker. We draaien stuurboord uit en varen meteen 10 km/u, na de brug met een behoorlijke stroming zak ik terug naar 6 km/u en daarna een klein stuk met 9 km/u. Raar hoor. Dan is het over met de pret en vaar ik met 7 km/u naar de bestemming.

In Beugen heeft de WSV Boxmeer een jachthaven in een dode Maasarm. Ligt er fantastisch en de ontvangst is hartelijk. Op de leenfiets naar Boxmeer waar de kermis wordt opgebouwd. Gezellig! We doen wat boodschappen, nemen een pintje op een terras en bezoeken een kasteeltje. Eenmaal terug in de haven is er wat paniek. Een meneer met een hondje is niet meer aanspreekbaar. Het hondje mist zijn achterpoot. Tijdens het dagelijkse zwemmen begint hij ineens te janken en komt met 3 pootkes aan de kant. Wat is er gebeurt? Snoeken willen weleens wat bijterig zijn naar alles wat beweegt maar dat is hier niet het geval. Nee beste mensen er schijnt een reuzenschildpad in de maaskom geweest te zijn. Sommige mensen beweren dat dat beest zo nu en dan hier te vinden is en dat het er ook niet een is maar meerdere zijn. De beesten terroriseren de omgeving al jarenlang. De koppen zijn zo groot als een voetbal. Dit aldus verhalen van bewoners aan het adres van de krant in het jaar 2000. Dus niet zo gek lang geleden, de bemanning mag hier niet zwemmen van mij! Af en toe zie ik bewegingen in het water die mij onwaarschijnlijk overkomen en ik heb al heel wat gezien! Morgen snel weg van hier!

25-06-2016 Beugen – Well

Zonsondergang - Sunset

Sunset

Mooi op tijd alles gestart en van de kade geduwd. Op weg naar het zuiden, daar zou de zon toch moeten zijn. Nou die is er vandaag niet, wel regen. We passeren een aantal pontjes en plaatjes. Uiteindelijk komen we na een weinig spannende tocht terecht in Well bij een recreatiepark dat zich Leukerplas noemt. Vooral gericht op campers, bungalows, tenten en caravans. En toevallig nog wat water en daar een haven neergelegd. De steigers zijn perfect (nieuw) maar de tarieven zijn stevig. Ze willen zelfs geld voor Wi-Fi, 1 apparaat € 4,00 en 2 apparaten € 6,00. En dat loopt dan op tot € 12,00. Dat noemen wij graaien. De havenmeester maait het gras en vertelt de grotere boten een plaats in een box te nemen want het vakantieseizoen is begonnen en nu komen de echte grote boten. Dat snappen we. Maar al wat er komt zijn wat sloepjes die de langs steiger bezetten en van de havenmeester mogen blijven liggen terwijl er boxen genoeg vrij zijn.  Tja wia A zegt… J

Wi-Fi

Nu we toch over Wi-Fi praten… We gebruiken nu sinds mei een nieuwe Wi-Fi configuratie. Qua bediening best even wennen maar we hebben wel een groter bereik. Daar waar mensen klagen kunnen wij nog wat doen. Met andere woorden wij zijn blij met onze Wi-Fi-aan-boord apparatuur. Overigens zien we ook een verbetering bij diverse havens. Zij die niets hadden hebben het nu wel en daar waar wat betaald moest worden doen dat nu gratis. Dat gaat de goede kant op.

Onze route plannen

Tja het makkelijkste is om terug te keren maar wij houden niet altijd van makkelijk. We gaan naar België en bekijken hoever we kunnen komen. Luis is wel bevaarbaar maar de haven ligt vol. Hier geldt 1 boot uit 1 boot in. De berichtgeving is slecht. We horen alles op de kades en havens en soms wat via facebook. Vaarvrienden zijn de belangrijkste info-bron op dit moment. Frankrijk zal dit jaar niet meer lukken schatten we in maar wellicht wel Dinant. En als dat niet lukt dan zien we wel weer.

26-06-2016 Well – Venlo

Linssen Yachts

Boot op stand voor de havenmeester

Silver heeft een nieuwe hobby.  Screens erop en screens eraf. Net als het weermannetje en vrouwtje kan dit nogal eens wisselen. Ieder zijn hobby nietwaar. Vandaag een trip vanuit het recreatiepark waar alles aanwezig is als je maar betaald naar Venlo. En tripje van nog geen 30 km waar ik een kleine 4 uur over ga doen. Onderweg is het rustig, zwaarbewolkt en zo nu en dan een lichtgevend ding boven mij. Wat is dat dan? Hier in Limburg noemen ze dat zon. Onderweg rusten de kwikstaartjes uit op het dek en uiteraard de fiets van de schipper. Arcen van Hertog Jan komt voorbij en daarna de stadshaven van Venlo die beheerd wordt door WSV De Maas. Deze vereniging beheert twee jachthavens, een in Blerick met alle voorzieningen en een in het centrum van Venlo. De havenmeester komt geheel in stijl aanvaren in een Linssen 29.9 die door Ank Rond 3 uur een fikse regenbui en uiteraard in deze streek tegenwoordig gewoon een lekker onweer. Verkleind wordt naar een 2.9. Eenmaal in Venlo is het nog droog en dus gaat de bemanning de stad in en dat zal wel weer wat gaan kosten. In ieder geval is er een Mediamarkt voor een nieuwe HDMI-kabel voor de TV/DVD. Nog even naar de Jumbo en het weekend kan netjes worden afgesloten.