Naar Erica op handbediening

Eindelijk even ruiken aan de zon. Vandaag is het mooi weer en staan we zomaar in ons T-shirt en korte broek te sturen. Dat willen we meer hebben! Vanuit Hoogeveen sturen we vandaag naar Erica. Komen door een paar sluisjes en veel bruggen die bediend moeten worden, sommige automatisch en sommige worden gewoon met de hand bediend, weet je wel, zoals vroeger. Zoals deze dame op de foto hiernaast. Ondanks de vele bruggen is de wachttijd minimaal en het contact hartelijk. Dat maken we in Purmerend wel eens anders mee. Wat lekker, zo kan het dus ook. Bij Hoogeveen zijn verschillende bruggen voorzien van allerlei kunstwerken en zo wordt de Hoogeveense Vaart dan weer opgevrolijkt. Mogen ze wat ons betreft wel op meer plekken doen. Alles ziet er keurig netjes uit. Zou dat iets te meken hebben met de opening aanstaande zaterdag van het laatste stukje vaart zodat je Drenthe in het rond kunt varen?

Anyway, rond 12 uur gaat iedereen weer aan de lunch en dat doen wij ook. Ditmaal bij de Geesbrug. Een fantastisch nieuwe gratis aanlegplek voor circa10 boten met stroom, water, toiletten en douches. Keurig, deze zetten we op ons lijstje om te bezoeken. Het nieuwe toiletgebouw is brandschoon, voorzien van 1 douche, ik afvoer voor divers sanitair afval en 1 toilet met een leuke tak blommen. Waar zie je tegenwoordig nog. En de brugwachter is uiterst behulpzaam. Kijk daar worden wij dan weer blij van. Een echte aanrader dus voor degenen die na ons komen.

Dan varen we weer door, de vaart af, de natuur en bebouwing is zo afwisselend dat we ons nauwelijks vervelen en het grootste deel van deze route varen we alleen. Bij Nieuw Amsterdam zijn verschillende aanlegplaatsen in het dorp meteen bij het winkelcentrum met alle bekende winkels en 2 supermarkten. Het geheel ziet er pico bello uit. Na dit stuk nog even de sluis bij Erica door en krijgen we van de parttime sluismeester het advies om bij de brug een ligplaats te zoeken. Wederom bij winkel en met stroom en gratis. En dat advies nemen we ons ter harte en liggen we even later achter een Fries zeilbootje uit Leeuwarden een biertje te drinken. Morgen blijven we hier liggen want dan komt een afspraakje van mij en mijn zusje langs. Weer even bijpraten nu we redelijk in de buurt zijn. Betekent dat we morgen een rustdag inlassen en we zien wel hoe we die gaan vullen.