Natuurgebied, links, midden en rechts – Neustadt-Glewe

8-8 LP Banzkow – Neustadt-Glewe

Manneke? kijkt naar brug
Het is nog voor negenen als de zon al 28 graden geeft. Dat wordt een aangename dag. Sluis Banzkow begint om 9 uur en dus liggen we 1 minuut eerder voor de Klappbrücke en de sluis. En dan begint het eindeloze rechte stuk van ca. 10 km. Met 1 bocht waarin WSA personeel aan het werk is. Ank legt het beeldje bij de voetgangersbrug nog even vast in bits en bytes en we varen wederom door natuurgebieden. Meckelenburg bestaat bijna alleen uit natuurgebieden lijkt het wel en dus zie je ook veel vogels. Maar ook muggen en andere vliegende objecten die je niet aan boord wilt hebben. Libelles tref je hier aan in alle kleuren van de regenboog en zo nu en dan laat een ijsvogel zich even zien. Bij de MEW Dreieck gaan we nu naar stuurboord en dan varen we weer op de Elde die deel uitmaakt van de Müritz-Elde Wasserstraße. De eerste sluis die we hier krijgen is sluis Lewitz en mag je zelf bedienen.
Echte netwerken zie je hier

Tussen de bedrijven door geef ik het dek een opknapbeurt, blaadjes en vogelpoep worden verwijdert en bij de sluis doe ik nog even de romp. Bij sluis Neustadt Glewe zijn we net te laat. De deuren sluiten zich net voor ons. Jammer, dus even geduld. Mooie gelegenheid om de sluis wat nader te bekijken en dus een wandelingetje waard. Het blijkt dat er een of andere geinponem aan de blauwe knop heeft gezeten, ik verdenk de kids in de kano ervan die daar dobbert. Maar een boot die wil schutten is er niet. Na enige tijd trek ik dan maar aan de blauwe knop om de sluis weer te vullen zodat wij aan de beurt zijn. Net na de sluis is JH Neustadt Glewe, een smalle ingang en het lijkt ondiep. Ook draaien en weer uitvaren lijkt niet mogelijk. Maar schijn bedriegt de waterdiepte ligt op zo’n 1,80 m. Niks mis mee en achter in de haven is ruimte zat om te draaien. We worden hartelijk verwelkomd door de havenmeester die meteen de lijnen aanpakt.

Neustadt-Glewe Prima JH!

Dat is in ieder geval mooi. Bij het aanmelden kijkt hij voor ons even de waterstand van de Elbe na. Die blijkt te gaan stijgen en dan zouden we naar Lübeck kunnen. Ook wil hij wel even twee keer rijden naar een tankstation en daar maken we graag gebruik van. We halen in totaal 235 liter brandstof voor € 1,28 per liter. Wij hebben genoeg om thuis te komen. Ank draait twee wasjes en we besluiten om hier nog maar even een extra nachtje te blijven liggen. Internet doet het hier goed, de mensen zijn erg aardig en behulpzaam en het dorp bekijk je in 1 uur. Oh ja er staan bramen langs de boot waar Ank gretig gebruik van maakt. ’s Avonds even naar de Italiaan in het dorp bij de kerk, nou ja kerk…groter als je huis is de kerk niet.

9-8 Neustadt-Glewe

 

De Burg
Het zonnetje schijnt nog maar vandaag gaat het regenen. We hebben broodjes en koffie. Rond 10 uur krijgen we een eerste bui regen over ons heen. Niet echt veel maar genoeg om nat te worden. Ook hebben we voor morgen weer broodjes besteld. Na de eerste bui regen nog even 180 liter drinkwater tappen zodat we niet van de dorst omkomen. Straks naar de Penny supermarkt bij de sluis om de voorraden aan te vullen. In het dorp is ook een Lidl en een Netto maar die zijn beide wat verder weg. We maken ook even een wandeling door het dorp,we zien de Burg die naast onze ligplaats staat en het Schloß Neustadt van hertog Adolf Friedrich.
Het Schloss, nu hotel

We lopen de 2 oude Wallstraßen door waar voornamelijk arbeidershuizen staan, sommige geheel gerestaureerd en andere vervallen. In de Wasserstraße is een klein huis dat vroeger door een voorloper van de huidige politie gezien kan worden.

Een oud politiebureau…

Zij beschermden de stad en het volk. Terug op de boot is er regen en wat onweer. Er moet nog worden afgerekend met de havenmeester. Dat wordt een gezellig afscheidsdrankje en natuurlijk een kaartje van ons. Dat vonden ze geweldig en gaan ons volgen. Een vriend van hun kent goed Nederlands! Dan moet het 2e toilet even na gekeken worden, de aanzuigslang van het oppervlakte water lijkt een beetje te lekken. Dat moet te verhelpen zijn. Overigens kunnen we jullie deze JH van harte aanbevelen. Perfecte ligplaatsen voor alle soorten boten, perfecte service van de havenmeesters (m/v) en gewoon kennis van zaken. Dit ondanks dat het dorp weinig te bieden heeft, maar wel 3 supermarkten op loopafstand. Vanavond foto’s selecteren voor dit blogje en dan er uit sturen.