Floor en Eef zijn er klaar voor
Indy wil ook….

Nog 2 lange nachten….

Het is vrijdag…wederom in het teken van afscheid. Nog maar net terug van ons tripje met onze kleinkinderen en dan ga je. Daar worden we altijd een beetje sentimenteel van. Vandaag zoon en schoonzus en Indy. Tja… ondanks dat het slechts tijdelijk is … Deze gaan we missen!


En dan kom je thuis en dan ligt er een pakketje. Weliswaar al eerder afgeleverd bij de buurvrouw maar toch. Een doos…uit Limburg…. 

Cadeau van Linssen

Ik zou een aantal flyers krijgen, gewoon een grapje tussen Yvonne Linssen en ons. Maar er ligt een heuse doos. Natuurlijk maken we die open en dan zitten daar 2 doosjes in met flyers, 2 pakken speelkaarten en 2 caps voor 2 schippers van de Silver Lining. Leuk toch!!! Dank jullie wel allemaal!

Een bittertje voor de schippers

Dan een telefoontje, of we er nog zijn. Awel, jazeker… Oh dan kom ik even langs, aldus Marius uit naam van Erna, Kerwin en uiteraard Marius. Komt die knaap langs met wederom een pakket. Ok. We pakken het uit en er komt een borrel uit en 2 kleine kruikjes. Lief he….
Nu vanavond alles nalopen, vriezers uit, koelkasten schoon, en voor de zoveelste keer nakijken of je niks bent vergeten. En we verzinnen er steeds weer wat bij. Volgens mij ligt de Silver Lining er straks 20 cm dieper bij, mooi makkelijk bij lagere bruggen.
Jammer dat we de kaarten van de Elbe naar Dresden en verder niet hebben. Dit ondanks de moeite die Datema Amsterdam

gedaan heeft. We zien wel hoe dat gaat. Wellicht komen we die kaart in Duitsland nog tegen.
Dan morgen (zaterdag) gaan we op tijd naar de boot, nog even de laatste hand en regelen ook nog even een feestje ter ere van de opening van het vaarseizoen met 2 andere lieve meiden, Jitske en Margot. Na het opruimen slapen we op de boot en zien zondag wel hoe laat de luiken open gaan om koffie 

te zetten. Een blik naar buiten zal ons wijzer maken van de weersomstandigheden en dan is het gaan…. Voelt vreemd aan al hebben we er beide enorm veel zin in. Dan gaat het avontuur echt beginnen!

Navigatie en planning

Bij ons thuis en op de boot gebruiken we veelvuldig de PC en laptop. Smartphone en tablet

wat minder maar dat zal wel met de leeftijd te maken hebben. Zo is op onze Linssen Sturdy onze analoge informatie van de Volvo-Penta motor en diverse schakelaars omgezet in digitaal. Ook navigeren gaat bij ons digitaal. Daarvoor hebben we getest met WinGPS (Stentec) en PC-Navigo (Noordersoft.com) en uiteindelijk hebben we de laatste gekozen. Onder andere vanwege de prijs en de mogelijkheid om snel en eenvoudig routes te plannen. Voor alle digitale informatie geldt dat we altijd een back-up mogelijkheid hebben.

PC-Navigo, kaarten en pilots

Wij gebruiken al sinds 2006 PC-Navigo op onze PC en laptop. Gedurende die tijd hebben we de NL-versie uitgebreid naar de EU-versie. Elk jaar betalen we ongeveer € 55,= voor een update en dan beschik je weer over de nieuwste kaarten en alle informatie over de vaarwaters in vrijwel heel EU.
Met dit programmaplannen we onze route. Eenmalig geef je de scheepsmaten op en eventueel het brandstofverbruik. Ook kun je aangeven op welke uren van de dag je wilt varen en of je over zee wilt. Als dat eenmalig gedaan is dan geef je een beginpunt en een eindpunt op en luttele seconden later staat de route voor je neus. Er zijn legio meer voorbeelden en die worden op hun site Noordersoft.nl uit de doeken gedaan.
Met een GPS aan je laptop laat PC-Navigo je precies weten waar je bent en welke kunstwerken je gaat ontmoeten. Meer inzoomen betekent dat je meer details gaat zien. Wij kunnen er goed mee uit de voeten en hebben eigenlijk geen papieren kaarten meer nodig. Maar die hebben we wel, al is het maar als back-up maar ook handig voor wat meer over- en inzicht van de omgeving.

Kaarten

Voor de reis naar Duitsland, Tsjechië en Polen hebben we de onderstaande (papieren) kaarten aangeschaft:
Jübermann Tourenatlas: TA4, Oberweser & Leine. Van NV-Verlag: Kaart 1 Berlin & Märkische Gewässer, kaart 2 Berlin & Mecklenburger Gewässer en kaart 3 die Peene & die nördliche Oder. Van Plavební Mapa, de kaart van de Labe (Elbe in Tsjechië) en van de Vltava (de Moldau).

 

De Nederlandse waterkaarten zijn de bekende ANWB kaarten.
 

Pilots, vaarwijzers

We gebruiken van uitgeverij Hollandia de bekende Vaarwijzers Nederlandse binnenwateren en Noord-Duitse binnenwateren. Hierin staan veel tips en dorpen die de moeite waard zijn. Ook gebruiken we het boek van Manfred Fenzl, Vom Rhein zur Nord- und Ostsee. De genoemde pilots hebben hun diensten al bewezen.
Al het kaartmateriaal en pilots hebben we gekocht bij Datema in Amsterdam. Deze mensen hebben verstand van zaken en zorgen voor een verantwoorde aankoop van kaarten en boeken.

Folders

Van de beurs in Leeuwarden, Boot Holland, hebben we folders meegenomen van o.a. chartermaatschappijen die gedetailleerde kaarten hebben voor mensen die bij hun een schip huren.  Ook hebben we de vakantiebeurs bezocht in Utrecht. Doel: folders en info verzamelen. Daarin staan vaak ook de tankstations langs de weg vermeldt die te voet bereikt kunnen worden en waar je dan met een jerrycan brandstof of gas kunt halen. Ook zijn Linssen Yachts en Linssen Boating Holidays (LBH) zeer behulpzaam alhoewel het niet hun belang is. Maar als Linssen Owner Group-lid …

Reisgidsen

Van elk land dat we bezoeken kopen we meestal een reisgids van Capitool en dus hebben we die van Duitsland en Tsjechië ook. Sommige reisgidsen hebben we nog van onze vakanties met de tent, zijn weliswaar wat ouder maar die ene kerk is nog steeds niet verhuisd en dus nog goed bruikbaar. In vrijwel elk Duits dorp of stad zijn er wel gratis plattegrondjes te krijgen bij de plaatselijke VVV, die zijn ook handig. En natuurlijk kun je via een app op je smartphone en/of tablet ook veel informatie vergaren. En vanaf de vakantiebeurs is ook veel informatie te verzamelen.

Internet

Langs het vaarwater is een werkende WiFi -verbinding spaarzaam, laat staan een gratis signaal. Dat is in Nederland al het geval maar in Duitsland zijn de havens met WiFi nog spaarzamer. Wij hebben 1x meegemaakt dat men een niet-werkende WiFi wilde verkopen maar dat was dan ook de uitzondering. Meer geluk kun je hebben bij de hotels en de McDonald’s. Even je mail checken via je smartphone is dus wel mogelijk maar verwacht niet dat je elke dag een WiFi signaal hebt. Wil je meer en heb je je laptop nodig dan zul je die mee moeten nemen. Je deelt de verbinding dan met de andere klanten van het bedrijf waar je te gast bent, verwacht dus geen hoge snelheid.
Hoe de situatie in Tsjechië is weten we niet maar dat gaan we meemaken. Hetzelfde geldt voor Polen als we daar langskomen. Via ons blog zullen we dit wel kenbaar maken.
Het leuke maandblad Motorboot wil jachthaven gegevens verzamelen die door de schippers is beoordeelt. Ons voornemen is om hun lijst te gebruiken voor een beoordeling, ook voor buitenlandse jachthavens. Wellicht niet zinvol voor een vergelijking maar wel voor ons zelf en wellicht kan ik iemand anders er blij mee maken. Hoe dat verder afloopt zien we wel weer.
 
Voor nu zijn we er helemaal klaar voor. We gaan oprecht proberen om jullie op de hoogte te houden maar dan zal er wel WiFi onderweg aanwezig moeten zijn en bij voorkeur gratis. We zien/lezen jullie weer in oktober!
è Tip: Wist je dat je onderaan de blogpagina er een mogelijkheid is om je te abonneren op ons blog?
è Tip: Check onze website msSilver-Lining.nl