Omhoog naar Heidanger

16-8 Lübeck – Güster

Zus Tante Stördy
Bijtijds weer wakker want we willen naar de supermarkt. De regen is al begonnen en dus een natte klus. Dan gaan we toch alles weer klaar maken voor vertrek, dit ondanks de vervelende regen en dat lukt om 11:15 uur. Via de Trave naar het Elbe-Lübeck-Kanal  op weg naar ons volgend avontuur. Rond half 1 bij de eerste sluis die Donner genoemd wil worden. We wachten geduldig af tot we in kunnen varen en jawel dat moment komt. Wat kunnen mensen toch ongeduldig zijn J.  Dat was de eerste van de 5. We zien Tante Stördy passeren. De rest gaat lekker vlot en ondertussen zien we de boten voor ons naar de havens van Mölln verdwijnen. Wij besluiten om Tijl een streek te leveren…wij gaan door .
Opa op trekker

Onderweg rijdt opa op een oude trekker met zijn kleinkinderen die hartelijk naar ons zwaaien. We leggen weer aan in de JH van de Prüßsee. Een goeie plek maar het is al wat laat geworden. Het is inmiddels half 7 en we duiken het restaurant in voor een hapje. Dat gaat vandaag wat minder vlot als de vorige keer maar vooruit, de leerling mag nog wat leren. Als we weer aan boord zijn nemen we een afzakker en begeven ons naar de Captains Cabin.

17-8 Güster – LP Wulfsturf

Lauenburg (Elbe)
Beetje op tijd op want we krijgen nog 2 sluizen, de Elbe en een scheepslift vandaag. Het is zomaar koud, 14 graden als het half 8 is. Lijkt wel herfst. Nog even en we gaan aan de snert en de zuurkool. Bij de eerste sluis, Witzeeze liggen al 2 schuiten te wachten waaronder de Sturdy 38 Blue Jim. Uiteindelijk gaan we met 9 boten de sluis in en wij zijn als eerste, zoals het hoort. Nat Witzeeze volgt na een uur sluis Lauenburg. Meteen na de sluis een Linssen 40.7, de Eva. Daarna ga je langzaam. Je mag vanaf de sluis tot de Elbe slechts 4 km varen. Door de weersomstandigheden (wind) is dit voor ons erg vervelend omdat we vrijwel onbestuurbaar zijn. En dus varen we 7 km… en de rest achter ons ook.
Scheepslift Lüneburg

Eenmaal op de Elbe gaan de 2-motorige Duitse snelheid maniakken er meteen vandoor. Van een hele vervelende hekgolf hebben ze geen weet van of het zijn aso’s. Na een kilometer of 4 volgt de afslag naar het Elbe-Seiten-Kanal (ESK).  Daar wordt het wat rustiger en krijgen we al vlot de scheepslift Lüneburg. Deze gaat ons 38 meter omhoog tillen. Bij de bouw was dit de grootste lift in de wereld. Met betonblokken wordt de trog waarin je vastmaakt qua gewicht genivelleerd. In 20 minuten ben je boven. We willen gratis liggen en een dergelijke plek treffen we bij Wulftorf en die pikken we. De beroepsvaart meert later in de middag achter ons af en de avond kan wat ons betreft beginnen. Op naar morgen, waar we heen gaan is zuidelijk dat is zeker. Maar waar we dan weer terechtkomen zien we wel weer.

18-8 LP Wulftorf – LP Bad Bodenteich

Sluis Uelzen
Rond negen uur zijn de 3 vrachtschepen achter ons al verdwenen. De eerste vertrok met donker de andere 2 rond 6 uur. En dus liggen we weer alleen op deze plek. Maar het goede nieuws is dat de zon schijnt. De Dutch Sturdy 380 Aruba komen we tegen. We hebben nog 1 sluis, sluis Uelzen. Deze grote sluis zal ons 23 meter optillen. Als we ons aanmelden ligt er al een sportboot 3 uur te wachten. Kijk dat is hoopvol. Maar na een half uur kunnen we er in. Vastmaken aan drijvende bolders  en koffie zetten. Alhoewel, we stijgen best snel. De sluis wordt gevoed uit spaarbekkens en wordt met veel kracht in de sluis gepompt.
Ligplaats Bad Bodenteich

Geen probleem maar toch grappig om het mee te maken. OK, sluis uit en nog een uurtje naar de volgende ligplek, deze heet Bad Bodenteich en ligt 1500 m van het dorp dat een kuuroord schijnt te zijn. Er wordt aangeven dat er stroom is maar dat is minder eenvoudig en dus slaan we dat gewoon over.  Ank heeft tijdens de vaart en later alle ramen gesopt. Was wel even nodig als we de kleur van het soppie bekijken. We zijn nu op de helft van het ESK. Morgen zoeken we weer en gratis plekje en daarna moeten er weer boodschappen gedaan worden en als het even kan een was gedraaid worden. We gaan het wel zien.

19-8 LP Bad Bodenteich – LP Osloß

UFO’s
We zijn de tweede sportboot die vandaag vertrekt. Daarvoor zijn de beroepsvaarders al lang vertrokken. Onder het wakend oog van de waterpolitie die een dutje doet vervolgen wij onze weg over het Elbe-Seiten-Kanal (ESK). Gezien het weer sturen we vandaag weer binnen. De temperatuur komt nauwelijks boven de 20 graden uit en de wind voelt koud aan. Bovendien hebben we zo nu en dan een buitje. Na 4 uur varen vinden we het wel weer mooi en treffen een lege aanlegplek bij Osloß aan, een geweldige stad die jullie vast wel allemaal kennen. Overigens lijkt het ESK wel drukker als het Mittellandkanal (MLK) maar wellicht is dat een verkeerde indruk. Plezierboten kom je wel tegen maar ook niet veel en zeker geen Nederlanders. Wellicht dat de scholen hierin een rol spelen. Nog even wandelen naar het dorp met wat spetters en weer terug. Onze lichaamsbeweging hebben we weer gehad. Net op de boot begint het echt goed te regenen. Bij binnenkomst zie ik een of andere UFO die we naar een volgend leven helpen. En dan wordt het stil, de scheepvaart houdt op, Sportboote zie je nauwelijks meer en dus lig je lekker een beetje te hobbelen op een gratis ligplek. Alleen de zon ontbreekt. Morgen gaan we het MLK op, we denken dat we JH Heidanger weer bezoeken want Ank wil Torte! En dat kun je daar rustig doen.

20-8 LP Osloß – Heidanger

 

Navigatie vanaf de PC
Om 8 uur schijnt het zonnetje en is het reeds 13 graden. Dat zal oplopen tot 20. In ieder geval beter als gisteren. Bovendien zou het vandaag droog blijven. We gaan weer op pad en nemen eerst een Sicherheitstor, niet zo moeilijk en dat kun je dus best aan mij overlaten. En verder…het is stil, 1 sportbootje achter ons en 3 vrachtschepen die ons tegemoet komen.  We zakken de ESK nog 10 km af, echt veel afwisseling heb je hier niet of het moet al zijn dat de rivier de Aller 2 keer onder ons doorstroomt. De Aller mondt een eind verderop in de Weser uit. Bij KM 0 gaan we stuurboord uit het Mittellandkanal (MLK) op.
Zeearend…vrienden van Ank

Het was al rustig en dat wordt nog wat meer. Wederom 3 grote schepen waarvan 2 Friezen uit Lemmer en verder is het stil. Bij Braunschweig vaar je langs de saaie haven en dan 5 km verderop heb je het Salzgitter Stichkanal aan bakboord waar we in gaan om de haven Heidanger te bezoeken. Wim en Annemiek moeten de groeten hebben van de bekende serveerster en wij gaan straks daar even eten want de keuken is prima. In de haven ligt een Linssen 29.9 uit Berlijn, de Seraphina. Nog even het dorp bekijken en dan Große Torte eten dat met een wijntje c.q. biertje weggespoeld wordt. Morgen weer verder.