30-07-2015 Mol  – Geel

Bijzondere luchten boven Mol
Het lijkt aardig weer hier, soms een flauw zonnetje en soms een wolkje. Gisteren was het wel anders en scoorden we deze plaat. Rond half negen is het 14 graden over het Zilvermeer en voor het hoogseizoen noem ik dat fris. Straks varen we uit en krijgen dan sluis 4 van het Kanaal Bocholt-Herentals. Sluisje met een verval van circa 2 meter waarbij je je afvraagt waarom je je boot nog vastmaakt. Er zit ook een sluisje in van ca. 4 meter maar dan is het wel klaar. De sluismeesters zijn servicegevoelig en zullen je helpen als dat nodig blijkt. Relaxen dus. En ook relaxen qua wachttijden. De eerste sluismeester bedient ongeveer 3 sluizen. Als hij klaar is met de 1e dan stapt hij/zij op de fiets en helpt je bij de 2e…enz. Dat kan wat geduld vragen.
JH Geel
Maar na een paar sluizen zijn we bij JH Geel. Deze zit aan twee kanten van het vaarwater, toeval? wil dat het net begint te hozen van de regen en we duiken de eerste de beste vrije box binnen. Maken vast en wachten af. Aan de overkant zien we een clubgebouw en terras en vrije boxen.
Als de wind en de regen wat afzakt varen we achteruit het kanaal over en steek de Sturdy achterwaarts de box aan de overkant in. Maken vast, pikken stroom en melden ons in het restaurant / kroeg / terras. De havenmeester komt rond 7 uur en dus pakken we de stairbikes om naar Geel te trappen. Een trip van 30 minuten / 6 km.

 

Dimpna
Geel wordt beschermt, door een Ierse prinses uit ca. 600 die Dimpna heette en op de vlucht was voor haar vader. Samen met Gerubernus, haar biechtvader. Uiteindelijk worden de twee in de bossen bij Geel gesnapt en de biechtvader sterft ter plekke. De koningsdochter wordt door haar vader onthoofd en daarna heilig verklaard. Natuurlijk is het ‘echte’ verhaal veel mooier maar dit is onze versie. Sinds de heilig verklaring vind er om de 25 jaar ( of wanneer men het nodig vindt) een Dimpna processie plaats. Onze vraag is of Dimpna ook onze Sint Jozef ontmoet heeft en wat dat teweeg heeft gebracht. Ik heb er nog niets over mogen vernemen. En dat terwijl onze Jozef de beschermheilige van onze Linssen is maar ook van heel België.
Gasthuis
We parkeren de fietsen eerst bij het Gasthuis museum. Daar is het ontstaan van de gezinsverpleging uitgevonden. Dat met behulp van de Gasthuiszusters Augustinessen. En onder de naam van eerder genoemde heilige Dimpna. Eigenlijk was Geel zijn tijd al ver vooruit. Niet alleen was er een ziekenhuis, er was zelfs opvang voor pelgrims die geestelijke verzorging nodig hadden. De psychische zorg werd bekomen in dat ziekenhuis en toen dat overbevolkt raakte werden de mensen bij gastgezinnen ondergebracht. Als ik dat nu afzet tegen vandaag dan zijn we aardig op de weg terug qua zorg van psychisch zieke mensen!
Na dit museum trappen we naar de Markt; er staat de St. Amands kerk die we van binnen bekijken en er heerst een irritant luchtje zodat we er niet te lang blijven  kijken. En er zijn terrassen maar echt oud is het maar gedeeltelijk. Wel een beetje jammer maar kennelijk niet te voorkomen. We lopen de straten en VVV route af maar eigenlijk kan het ons niet zo bekoren. Dat is onze mening en zeker niet de jouwe. We nemen een versnapering op een terras, duiken de plaatselijke Spar in voor wat eten (niet meer doen) en keren weer terug naar de haven. Vlak ervoor begint het te druppelen, Ank spurt me voorbij en ik kan niet anders dan haar volgen. Goeie zet!  Net bij de boot barst het los, Ank naar binnen en ikke de fietsen opruimen. Lekker geregeld.
Eind van de middag het havencafé binnen en wat gedronken. We pakken een Ne Gruune, een Vliet en een Zeunke. Drie plaatselijke bieren die wij niet kennen en dat moet onderzocht worden. En dat lukt, samen met de uitbaters, die nu 3 weken het bedrijfje hebben overgenomen, hun voorlichting en leuke gastvrije aanpak. Wij wensen hen veel succes en lange mooie zomers!
Weer terug op onze Linssen vlet maakt Ank wat lekkers klaar en gaan daarna in de pauzestand.
Meer lezen en weten over de Silver Lining?
Breng dan een bezoek aan onze site
www.msSilver-Lining.nl

 

Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!