Burgstaaken Fehmarn Schietkapel

11 juni, dag 39 Travemünde – Burg am Fehmarn

Mooi weg wezen, alhoewel… De wind is wat gedraaid en nu pal zuid. Die blaast Silver continue tegen de houten steiger aan. Erg irritant maar Silver weet daar wel raad mee. Onder het toeziend oog van de havenmeester verdwijnen we als sneeuw voor de zon Travemünde uit achtervolgt door een ferry uit een ver land. Eenmaal op zee geeft de ferry gas en vaart ons op afstand voorbij richting Finland denk ik. Wij genieten van de zon en de matige wind van een platte knoop of 5 en merken en passant dat wingps, die de nv verlag kaarten digitaal ondersteunt moeite heeft met de gps en ais gegevens. Tja thuis werkte dat nog. Dus maar even snel een PC-Navigo route in elkaar gezet want die werkt in Duitsland en Polen ook. Gedurende de tocht langs de kust, want dan zie je nog eens wat, verandert het weer. De wind draait naar het westen en komt ons minder goed uit. De wind trekt ook wat aan. Maar goed het laatste stuk leggen we al laverend af en bereiken het eiland Fehmarn waar we op zoek gaan naar een knap plekje voor Silver. Na aankomst even de benen strekken. We hebben geluk. Het lijkt erop dat Burg een evenement heeft. Er staan kraampjes, je kunt een onderzeeër vanbinnen bekijken en meevaren met een SAR-boot. Wij houden het bij een biertje en een wijntje en ik trakteer mijn liefje op een nieuw linnen blouse. Nog even een currywurst wegwerken en we taaien af naar Silver. Silver is een vrijage aangegaan met een zeilboot. Al met invaren moest de zeilboot even wat opzij en dat ging allemaal beschaafd. Onze smalle fenders raken het oude zeilscheepje niet maar toch…je weet het nooit als je even weg bent. Dan maar een drankje van het huis en de administratie bijwerken. Morgen is het weer slecht, de eerste buien hebben we al gehad, windkracht 5 á 6 wordt verwacht. Dat blijft een dag of twee Burg onveilig maken vermoed ik.

12 juni, dag 40 Burg

Vandaag is het klus en wandeldag. Door de wind (4-6 Bft) blijven we lekker liggen en hebben uitzicht op de Oostzee. We vullen water bij en Ank draait een wasje. Eenmaal opgehangen trekken we de stoute schoenen aan en lopen 2 km naar Burg waar van alles gebeurt. De zon is er weer volop en Burg. Maar er moet na onze harde arbeid ook geluncht worden en dat doen we bij Kombuß. Ik ga aan de schol en Ank aan de inktvis. Wat een bord vol! Bij de Edeka weer wat inslaan en terug aar Burgstaaken. Lopen we zomaar tegen de leden van de schietvereniging aan die een feestdag hebben. Allerlei pluimage met een zooi metaal om hun nek moeten zich opstellen en oh wee als je niet luistert. Ook de echtgenotes moeten eraan geloven. Achter is een dweilkar waarin de echte oudjes plaatsnemen. En dat onder begeleiding van de Polizei.

13 juni, dag 41 Burg

De wind trekt aan tot 5 Bft en dus moet je wat verzinnen om je te vermaken. We hebben een Duitse gasfles aan boord en die gaan we even omruilen bij Johansson. Even met een dobbelsteen gooien voor de korting en voor nog geen € 11,00 gaan we met de grote fles weer naar Silver. Zodra de kleinere NL-fles leeg is kunnen we wisselen. Er is een museum, over U-Boote. Dat ding willen we weleens bekijken. Wat een aardige overjarige matroos zit daar. Ank staat in het rijtje voor een kaartje en ik kijk het zaaltje in. Met een dwingende fluistertoon word ik terecht gewezen. Mijn haren staan overeind. Dan lees ik de teksten bij een paar foto’s. Zou weleens Mindfuck kunnen zijn maar de toon van die teksten staan mij niet aan. Ik stop maar met lezen en doorloop het museum als in een stripboek. We gaan de sigaar in. Dat is zeker weleens leuk om te zien hoe je met je maten je bedje deelt. Verder een krappe boel daarbinnen waar twee Mercedes diesels voor de voortgang zorgen en de accu’s laden. We gaan naar de boot en bekijken onze route en vooral het weer. En dat ziet er beter uit!

Fehmarn Brücke

14 juni dag 42 Burg am Fehmarn-Heiligenhafen

Gisteren al uitgedokterd dat de wind vanaf 11:00 zou afnemen en dat zie je dan gebeuren. Rond 13:00 uur moet het al een tijdje bft 3 zijn zodat de golven ook kunnen zakken. In plaats van 80 cm golven heb je straks 40 cm en dat is comfortabel. Betekent ook dat we ruim in de tijd zitten en dus lopen we de haven nog even rond en eten een broodje vis bij het havenrestaurant, 2 Matjes en 1 x Garnelen bitte. Even na 1 uur varen we af en zetten koers naar de Fehmarn Brücke. Dat gaat wel gepaard met een omweg want het water is hier niet al te diep. Net voor de brug worden we opgelopen door een werkschip en dus gaan we net buiten de betonning varen zodat die beste man alle ruimte heeft. Op zoek naar boei 2. Daar gaan we naar de kust van Schleswig Holstein toe. Er is een smalle geul die niet betond is dus even goed op de gps varen om uiteindelijk stuurboord uit de ingang te vinden van de jachthaven. Of beter gezegd 3 jachthavens. De eerste lijkt ons niets, de tweede nog wat minder, dan maar de grootste, plek voor 800 boten. En toch is het zoeken naar een box met achterpalen. Uiteindelijk bij Steg 12 is er een plek en Silver frommelt zich tussen een zeilboot en een motorboot in. Past allemaal net aan, goed op de fenders letten anders moet je die later ergens op gaan vissen. Denk ook aan lange lijnen achter want die paaltjes staan 12 á 13 meter uit de kant. De boxen zijn ook niet echt breed; Silver is 3,55 m. breed en dat gaat net aan.
Na de aanmeerborrel eerst de inactieve collecteur tevreden stellen en het vakantiedorp bekijken. Er zijn wat winkeltjes (geen supermarkt), een aantal terrasjes en niet onbelangrijk een warme bakker. We lopen naar het strand en het blijkt dat er een mooie grote pier/wandelpromenade de Oostzee insteekt. Ziet er zeker niet verkeerd uit. Nog even een biertje, broodjes halen voor morgen en terug naar de boot. Even uithangen en de plannen voor morgen doornemen. We willen naar Kiel maar dat is circa 80 km. En dus wordt het een tussenstop. Hafen Lippe is verzand of aan het verzanden en die doet morgen niet mee. Dan is de eerste Wendtorf en dat is dan weer zo’n 60 á 70 km tuffen. We gaan wat dingen combineren. We gaan genieten van het ochtendgloren, bft 2 en zon en dus wordt de wekker gezet. Zeven uur varen is het plan, of dat werkt weten we morgen.

15-6 dag 53 Heiligenhafen – Kiel

De wind is volgens plan vertrokken net zoals Silver die 6:50 uur Mr. Volvo aan het werk zet. Met een rustig gangetje dobberen we de grote haven uit om een uur later op bijna dezelfde plek te zijn maar dan buiten. Silver houdt zo’n 11 km aan. Zonnetje op je bolletje Wat wil je nog meer. Nou wij niet maar de militairen wel. Bij de rood-witte boei worden we door een kustwachtschip opgeroepen, dankzij de ais-info gebeurt dat met de naam. Een aardige dame geeft aan dat er op ons geschoten gaat worden als we zo doorgaan. Hm. Is dat leuk? We kunnen beter de gele boeien volgen vanaf nr 13., 12 tot we bij 7 zijn. Lekker dan, dat is een omweg van bijna 20 km. Kunnen die doetjes niet bij windkracht 8 gaan oefenen? We zien later op enige afstand 2 grijzige bootjes interessant doen. Betekent ook dat we het laatste stuk meer wind krijgen maar vooruit dat nemen we op de koop toe. We besluiten om door te gaan naar Kiel. Een goede keuze al liggen de jachthavens boordevol en is de wind dermate aangetrokken dat draaien in een smalle kom nauwelijks lukt. Alles lijkt vol, alles is versierd met vlaggen, zeker een feestje of zoiets. Tja dat is er zeker, het is de start van de Kieler Woche, de ligplaatsen zijn allemaal bezet. Blijft niks anders over dan de laatste JH aan te doen. Dan moeten we door de Klappbrücke die eerst even geheben mag worden. Matroos Ank neemt die taak op zich en er volg een boeiend gesprek. Dan moet de Hafen-Kapitän nog worden gebeld voor een ligplek. Blijkt dat het geen JH meer is maar wij krijgen een superplek aangeboden. Aan de Kai, met stroom, veel gezelligheid en midden in het dorp. Mooi toch?

Kieler Woche

16-6 dag 54 Kiel

Het weer is ons minder goed gezind, het waait, regent en soms een beetje onweer. Rest niks anders dan hier te blijven. We zien de Kieler Woche opbouwen, Straks gaat het van start. Stroom krijgen we van onze metgezel die vaartochten organiseert voor allerlei minderheidsgroepen met een kerkelijke instelling. Niks mis mee en zo kunnen wij Kiel even in om proviand in te slaan met onze Bizobikes. Komen we terug en is de kade redelijk bezet door allerlei hang-ouderen en jongeren. De Kieler Woche editie 2017 is van start gegaan! Wat een drukte en wat een gezelligheid.

17-6 dag 55 Kiel

Iedereen is ‘s morgens druk in de weer om straks hun tent te kunnen openen. Nog even de laatste voorraden weer aanvullen en dan geht’s los. Het zijn bij elkaar honderden tenten die in orde gebracht mogen worden. Daar komen nog eet- en drinktenten bij. Om de 50 meter tref je wel zoiets aan. De eerste nieuwsgierigen lopen al een rondje. Natuurlijk doen wij dat ook. Er zijn wat kermisattracties, Karstadt is erbij met kleding maar ook supermarkt Rewe met van alles en nog wat. Inclusief een eigen podium en livemuziek. Wij gaan de Altstadt bekijken. Straten vol met publiek, kramen met van alles en nog wat. Er is een internationaal plein waar ook Nederland, Finland, Denemarken en Polen staat. Maar eens even langs om hier en daar de smaakte pakken te krijgen. Overal zie je de vrijgezellen bruidjes en bruidegoms op andere gedachten gebracht worden. De een nog leuker dan de ander. Maar ook beveiliging. Tragisch dat dit nodig is maar op een aantal punten staan de zandzakken voor de deur met poppen die schiettuig in de aanslag hebben. Vanuit de lucht dwarrelt er regelmatig een heli over de stad heen. Soms oefent de Duitse luchtmacht met straaljagers boven het evenement. Ank vindt het minder prettig maar dat is de prijs die je soms betaald voor je vrijheid. Nooit gerealiseerd dat de Kieler Woche zo’n groot evenement is en dan hebben we het nog niet gehad over allerlei zeilwedstrijden die hier plaatsvinden. Maar ja, daar ben je een Sturdy voor, nietwaar. Vanavond koppelen we de stroom af, morgen om 8:15 belt matroos Ank de brugboer en dan gaan we op stap met een windkracht 1 of 2 richting Eckernförde waar een aardige Stadthafen schijnt te zijn.

18-6 dag 56 Kiel – Eckernförde

Vanuit Kiel hebben we eerst de Klappbrücke, die gaat op vaste tijden open. Mooi makkelijk en zoals het in Duitsland gewoon is gaat de brug ook klokslag 8:40 uur open. Vandaag weinig wind maar toch ook een lekker eindje varen. Eerst het Kielerfjord uit om na een paar kilometer open zee het volgende fjord weer in te duiken. Ditmaal een fjord waar onderzeeboten weleens willen opduiken en je angst aan willen jagen. Maar vandaag gebeurt dat lekker niet. We gaan een plek zoeken in de Stadthafen en die plek is er. Even vastmaken met buren en klaar. Het is warm en een lange babbel op de steiger met Nederlanders die hier wonen is ons deel. Daarna Eckernförde in, de info is gesloten, de drukte van de Kieler Woche is hier voorbij en op de terugweg even aanmelden bij Herr Hafenmeister. Het wordt etenstijd voor ons. Dus voor de broodnodige verandering steken we de Cobb in de fik en bemerken meteen dat de rest van de Cobblestones nog thuis liggen. Afijn zorgen voor morgen en dus niet nu. Na het eten even lekker douchen en klaar zijn voor het internet. Maar helaas, het signaal is aanwezig maar dermate slecht dat ik dat niet ga gebruiken. Kennelijk geen rekening gehouden met het juiste aantal gebruikers. Morgen gaan we hier weg, op naar Kappeln op de Schlei, meer een rivier dan een fjord en even wat kleiner en mooier om te varen. Bovendien komt er meer wind deze week, tot bft 7 lijkt het.