Kattenburg waterpolitie overheid hulpdiensten

Op naar Kattenburg

Nou is het zo dat ik wel een beetje bekend ben met dat deel van Amsterdam. Ooit een mooi deel van Amsterdam en nu anders. Morgen, 12 juli zijn we daar weer in de buurt! Maar dan is het oud patrouillevaartuig van de Rijkspolitie van het IJ verdwenen.

07-07-2016 Drimmelen – Arkel

Merwede Gorichem

De Merwede kan ook wel mooi zijn

Zo de boegschroef is vakkundig gerepareerd door v.d. Hoeven. Prima service, zeker als je hoort dat hun werkzaamheden helemaal vol zitten en ik er even tussendoor kwam. Klasse! Maar nu ga ik toch Drimmelen verlaten en steken we de Biesbosch door, niet het allermooiste stuk van de Biesbosch maar veel mooier dan de grote rivieren. Later kom ik dan op het Steurgat en ga ik via Werkendam (sluis Biesbosch) naar buiten. Ik zit weer op de Nieuwe Merwede en het is rustig, er wordt wel gebaggerd maar daar heb ik geen last van. Om de hoek is de Boven-Merwede en die is wat drukker. Ik houd de stuurboordwal en toch flikt de Leendert het om mij aan stuurboordzijde voorbij te lopen. Niet alle eikels hangen aan een boom denk ik dan maar. Zonder overleg gewoon doorgaan en ons in de vaargeul drukken waar net een andere bak naast ons zit. Maar goed we hebben echt weer voor elkaar. Van Joop Datema heb ik gehoord dat de Linge wel wat voor ons zou kunnen zijn. Misschien doen we dat wel maar het doel is nu nog het Merwedekanaal. Op een rustig moment steken we de Merwede over om bij de Grote-Merwede-sluis te komen. Dan Gorinchem aan stuurboord voorbij en door op de Linge. Bij de ligplaats is de steiger bezaaid met uitwerpselen en dus gaan we toch even verderop kijken. Dan komen we bij de JH van Arkel. De havenmeester heeft een mooie plek voor ons en de haven ziet er gelikt uit. Alles is zo’n beetje aanwezig in een amicale sfeer. Het dorp (winkels) ligt op ca. 750 meter bij je vandaan. Alle voorzieningen zien er prima uit. Ik ga het hier wel redden.

08-07-2016 Arkel – Geldermalsen

Arkel kunst

Passanten, volgens de maker

Zoals al eerder vermeldt heeft Joop van Datema Amsterdam hier een bijdrage in geleverd. Hij adviseerde toch echt om de Linge eens te bevaren. Wij hadden zoiets van …”Nu eerst Zeeland België en Frankrijk” en dan zien we wel weer verder. Maar België en Frankrijk gaat dit jaar maar erg moeizaam en dus heb ik altijd een plan B. En zo niet, dan toch. En zo belandt je dan toch op de Linge en vaar ik van Arkel tot het uiterste puntje wat voor mij bevaarbaar is. De jachthaven ontvangt mij vriendelijke en ik krijg een prachtig plekje.

Nu even de bemanning op pad sturen zodat wij hier aan boord kunnen rusten na gedane arbeid. Dat stel komt terug met een kar met proviand want de reserve bemanning komt straks aan boord. Tjonge wat een lading handel zeg. En daarna gaan ze het dorp Geldermalsen bekijken. Mooi! Na een grill-partij met een lekker wijntje kan de avond beginnen en vernemen we dat het goed gaat met de NL-atletiek. De eerste twee gouden plakken zijn binnen. Dat smaakt naar meer. Alhoewel, het lijkt erop dat er iets niet klopt.

Overigens, wij hebben een Wi-Fi installatie van Wi-Fi aan Boord en dat werkt tot nu toe perfect. Ook als de haven geen Wi-Fi heeft pikt de antenne een signaal op waar geen wachtwoord voor nodig is, soms van verassend ver weg. Uiteraard is het signaal wel zwakker. Chapeau Johan, goed geregeld!

09-07-2016 Geldermalsen – Leerdam

Leerdam, Linge, Glasblazen

Glasblazen van dichtbij!

Tja, doorvaren gaat niet dus ik moet weer terug. Bij Marienwaerdt wil ik even stoppen maar er zijn geen ligplaatsen voor mij. En dus wordt het Leerdam een bezoekje brengen en een glaasje blazen, vullen en drinken.  We bekijken de bekende winkelstraten, kopen bij de plaatselijke slager een lekker worstje en drinken een biertje aan de voet van de kerktoren. En dat allemaal in het zonnetje. Dan terug richting haven want daar is een glasblazerij die je kunt bezoeken. En dat is leuk. Drie glasblazers en een leerlinge zijn drukdoende om uit het niets wat moois te maken. Het zijn vrijwel allemaal kunstwerken, knap hoor. Maar ook erg warm en dus gaan we nu toch echt naar Silver en op het privé terras een pintje drinken.

10-07-2016 Leerdam – Meerkerk

Merwedekanaal, Meerkerk

Bij de tour hebben ze lama’s, wij hebben de ganzen en eenden.

Vandaag de kap eraf vanwege de zon. Als het gaat kloppen wordt het 27 graden. Maar zoals vaak zitten de mannen er weer naast, de thermometer geeft 35 graden aan. Voor de spoorbrug in Arkel mag ik 15 minuten van het uitzicht genieten. De bruggen worden bediend maar soms kan het wel wat vlotter al weten we uiteraard niet wat zich achter de (beeld)schermen afspeelt. Meerkerk langs het Merwedekanaal komt eraan en daar maak ik vast aan een ligkade die voor de beroeps is bedoeld, net zoals vele andere pleziermakers. Voor mij komt een woonboot liggen met een schipper van een waterbus rondom Dordrecht. De bemanning praat bij een bakje koffie en biertje even bij en komt wat later aan boord. Op het water wordt het wat drukker en het zonnetje nog wat warmer.

Vianen

Sluis Vianen

11-07-2016 Meerkerk – Vianen

Het weer is weer als vanouds. De wind is toegenomen naar Bft 4 met windstoten, de zon is weg. Hoogste tijd om het spul eens op te schudden. Voor negenen passeren we de eerste brug over het Merwedekanaal. Het gaat voorspoedig tot aan de Bolgerijensebrug. Die is kapot en dus mag ik hier ook een halfuurtje dobberen. Daarna draaide de brug weer prima en zit ik al vlakbij Vianen. De Julianabrug is te laag, dat wil zeggen, 3,60 m hoog. De mast, kap en vlag zijn 3,70 m en hoger. Oproepen heeft geen enkele zin, je krijgt domweg geen antwoord. Eigenlijk is de beheerder (meestal Rijkswaterstaat of Provincie) onbeschoft bezig maar dat hebben we al op meerdere plekken meegemaakt. Dan maar alles naar beneden en met deze wind is dat even oppassen voor de bemanning. De sluis in en dan beginnen er spetters te komen. Tent weer omhoog, zwaar werk want de wind heeft vrij spel en blaast de tent zowat van mijn dekkie af. Maar het lukt en ook de spetters zijn verdwenen. In de jachthaven De Peiler is aan de buiten kant een plek voor me, naast een voormalig RP-boot die niet toevallig Kattenburg heet. Jammer dat die schipper niet aan boord is ik wed dat de schipper wel een paar vraagjes voor hem had.