SilverFlits augustus

Op stap met dames

SocialHaven

Nieuw speelgoed voor onze buurman. Deze buurman heeft een bijboot  en daarvoor een elektrische lier gekocht. Monteren en dat rubber geval ophangen is best nog een klusje. En hoe zorg je ervoor dat die condoom niet gejat wordt. En mocht dat gebeuren, hoe overtuig je de verzekering dat je dat ding niet gewoon doorverkocht hebt? Altijd weer die vraagstukken bij een nieuw speeltje! Om gek van te worden! Maar het is wel een erg mooi liertje! Om jaloers op te worden.

Op dit moment is het geen strandweer in Noord-Holland. Niet getreurd kameraden want volgende week zien we die koperen ploert alweer wat vaker. Dus zorg dat je daar klaar voor bent! Zorg voor voldoende brandstof en drinkwater en een zonnig humeur dan komt alles goed. Oh vergeet je contactsleutel niet. 😊

Deurmat in macramé

Macramé vriendje

Een van onze vriendjes is nogal bekwaam met lijnen en lijntjes. En wij waren de inloopmat met een soort rubberen kunststof onderkant meer dan zat. Dat moet toch anders kunnen. En dus naar de waterportwinkel van Joosten gegaan en 30 meter lijn van 12 mm opgehaald. Keurig bij het vriendje neergelegd met een goede fles jajem en wij zijn klaar om te vertrekken. Vertrekken? Jazeker, we willen helegaar naar Alkmaar met een stel mooie dames.

Belangrijk en top secret haven overleg

Havenoverleg

Zo nu en dan moet je in de haven even wat afstemmen. Behalve een keurig havenkantoor is er ook een keurige steiger van ca. 250 m. lengte waar je kunt plaatsnemen om de belangrijke zaken met elkaar af te stemmen. Uiterst geheime informatie, dat kan ik jullie wel melden maar over de inhoud doen we hier geen uitspraken.

Voorproefje met zus en collega

Eindelijk zat het weer mee en klopten de agenda’s. Even een dagje met (schoon)zus en oud-collega naar Alkmaar. Alkmaar ligt op een steenworp afstand en als we op tijd vertrekken kunnen we mooi liggen en de kaasstad bezoeken. En dat gebeurt. Nog net niet winkel in / winkel uit maar wel veel gluren naar van alles wat er voorbij komt. Maar een beetje schaduw is wel lekker en dus ploffen we neer op het zondek van de Sturdy. En uiteraard wordt er gekletst over van alles… Over wat? Gaat je lekker niks aan.

Even met de reservebemanning op stap

Alkmaar, zwemmen in de Turfhaven

Vaartocht reservebemanning, Ja ja, zij komen weer aan boord, natuurlijk willen ze weer van alles leren en dat gaat gebeuren! Eerst maar even losmaken, Mr. Volvo wakker schudden en Truus een lap in haar handen douwen. Zo dat is klaar, rustig achteruit het boxje uit, beetje bijsturen, beetje steken en gaan! Op naar het zuiden. Vandaag is hier het weertje en het windje ons goed gezind. Op naar de kaasstad. Bij de spoorbrug laat de NS ons even 20 minuten op de trein wachten en dan gaan we weer. Totale afstand, enkele reis 8,6 km. Je zou er bijna moe van worden. Het is een soort van verjaardagscadeautje voor de schipperin.

In Alkmaar meldt je je in de accijnstoren. Jazeker, in Alkmaar mag je nog altijd accijns afdragen aan de gemeente. Daarna gaat de Turfhavenbrug open en kun je aan de kaai vastmaken. Geweldig, de meiden doen het werk en ik zet alleen de motor uit en bekijk hun macraméwerk met een kritisch oogje. De halve steekjes om de bolder gaan goed, alleen vindt opa de spring wat te kort. Bovendien ligt deze als struikeldraad voor de opstap. Dat wordt gezamenlijk aangepast en kunnen we luieren.

We hebben een varkentje gevonden!

Nou dat wordt het niet. De dames willen met de mini Silver Lining door de grachten varen. Tja, maar het motortje moet nog een skroevie hebben. Die hebben net voor ons vertrek ontvangen en wacht met smart op de montage. Tja, dat monteren moet nu opeens gebeuren. Maar wat doe je als schipper alleen tegen drie mooie meiden?

Voordat die nieuwe schroef voor de mini Silver Lining gevonden werd is er behoorlijk afgezocht. Een zaak in sportvisserij artikelen bracht uitkomst. Die slagroomklopper wordt door de (Chinese tak?) van Mercury gemaakt en verhandeld onder verschillende sub-merken. Je ziet dat ding dan ook onder verschillende merken 12V buitenboordmotoren zitten. De accu was al opgeladen dus aansluiten en gaan met dat ding.

Nu zijn de bruggetjes over de grachtjes niet zo hoog en dus mag je zo nu en dan even je hoofd op de stoel naast je leggen. Doe je dat niet dan heb je recht op een brede midden scheiding. Na een rondje van anderhalf uur zijn we weer terug en besluiten we om nog even de benen te strekken en de reservebemanning even van de schermpjes af te halen. Voor een ijsje doen ze alles. Maar we pakken eerst een terrasje bij de Waag want varen maakt dorstig. Behalve het drankje krijgen we ook een leger vliegende mieren over ons heen maar dat mag de pret niet drukken.

We lopen weer wat verder en de meiden willen een ijsje. Tja, beloofd is beloofd. Terug op ons evenementendek ruimen we de boel op, eten we wat lekkers en worden de bedjes opgemaakt. Nog even een telefoontje van een vriendje en een half uur later stapt hij aan boord. Nu liggen we voor twee terrasjes, even snel kijken en dan kiezen we de goedkoopste voor de verjaardagsborrel van Ank. Speciaal bieren, een stuk of wat en allemaal verschillend. Zo dat schiet lekker op. En dan doet iemand het licht uit of zou de zeespiegel aan het stijgen zijn? Ik weet het niet maar we maken er een eind aan. We nemen afscheid en kruipen onder de wol.

Next day after

We spreken met de havenmeester af dat we graag een opening willen hebben rond 11 uur. Dan zijn de dames ook klaar al hebben we ze wel even wakker moet kietelen. De koffie pruttelt, de stroom gaat eraf, de nu overbodige lijnen verdwijnen en bij het belgerinkel start Mr. Volvo en gooien de meiden de Silver Lining los. We gaan weer op pad. Of eigenlijk gewoon weer terug. Nu komt eerst de Kraspolderbrug die met VHF 20 wordt opgeroepen.  De brug is ongeveer 2,70 m hoog en Silver wil graag minimaal 2,75 m hebben. En zonder tegenliggers graag. Bijna zonder vaart te minderen kunnen we zo doorvaren naar de bekende spoorbrug waar we 10 minuten in de wacht gaan. Nog 5 minuten en Silver ligt weer op het nest.

Na wat opruim werkzaamheden en tassen pakken staat moeders al weer te trappelen van ongeduld. Zij komt haar koters ophalen voor een echte vakantie naar Thailand. De rust keert terug en een koud pilsje zal er wel in gaan.

Blubber scheppen in het Ruiten Aa-kanaal

Varen doe je samen!

On de website van Varen doe je samen (VDJS) tref je voor de beroepsvaart maar ook voor de pleziervaart allerhande artikelen aan die de veiligheid op en langs het water bevorderen. Het kan geen kwaad als je als schipper zo nu en dan eens even gaat kijken en je kennis opfrist!