26-6 Kladow – Oranienburg

Vrije ligplaatsen in Kladow
Nou ja zeg, wij hebben weer wat. Om 5:45 uur een hels kabaal. Het is goed mistig. Getoeter van een schip en geschreeuw. Wij denken er is nood aan de man dus schieten snel wat kleren aan en gaan aan dek. Wij verwachten de politie oid maar nee het is de WSA, zeg maar de Rijkswaterstaat van NL. De boot van onze buren Yvonne en Bert moet direct verplaatst worden want hij steekt uit en er komt een Baustelle aan. Zo opgedragen zo braaf uitgevoerd en ik even helpen terwijl Ank als een gek weer haar warme bedje in duikt. OK schip verhuisd en weer naar bed. Als ik om 9:30 een hoop herrie hoor ga ik er uit en zie ik onze andere buren aanstalten maken om weg varen en Bert en Yvonne zijn dan al verdwenen. Wij vertrekken rond 10:15 en we hebben nog geen Baustelle kunnen waarnemen.
Vrij terras

Dat was eens en natuurlijk nooit weer. Wat een @^&*() lekker stel. Mooi wij zijn op weg, de zon schijnt warempel en dus gaat de kap even aan de kant. Er is weinig wind dus aangenaam vaarweer en het is weer zo stil op het water. Op naar Spandau, Henningsdorf en Oranienburg, langs de Tegeler See en via de Havel. In sluis Spandau hebben we een NL-binnenvaartschip uit Utrecht voor ons en die geeft aan alle vrije tijd schippers goede aanwijzingen. Hij gaat door naar de Peene, wij nu nog niet. Op de Havel mag je 9 km/p/u varen, wij gaan 10 en een beetje en soms wat minder. Onderweg worden wij en de boot die achter ons zit gemaand om ons toch echt aan de snelheid te houden.

LP Oranienburger Havel

Braaf als wij weer zijn doen we dat ook. We komen eenZwitserse kopie van een small canal boat tegen. We passeren JH Havelbaude, die hebben van alles maar kost iets meer.  Op de Oranienburger Havel treffen we een gratis plek met hangouderen. En niet te versmaden een Vrijterras. Ook testen we het aggregaat, warempel dat ding doet het en in een uur tijd pept die de accu’s weer op. Nooit weg zo’n ding. Nog even het plaatsje ingelopen. Geen leuke kaartjes voor de kiddies en moedertjes. Wel een steeksleutel 17 mm en 2 leuke whisky glazen gescoord. Terug op de boot is warm en het duurt dan ook niet zo lang dat de bui losbarst. Aan lawaai te horen heeft Duitsland gewonnen. En misschien had het ook niks met voetballen te maken.

27-6 Oranienburg

Schloss Oranienburg
Vannacht lekker geregend maar nu lekker zonnig. Vandaag gewoon een werkdag zonder te varen. Machinekamer opgeruimd en schoongemaakt, hier en daar wat vloeistoffen aangevuld en nog meer van die kleine $%^&*-klussen die je anders nooit doet. Dan de stad in, we liggen 200 meter bij kasteel / paleis Oranienburg vandaan maar mogen er niet in want ze hebben het te druk met groepen. Dat ding is gebouwd door oa Oranje-Nassau dus toen zat ons geld er al in. En het is best groot, park erbij enz. Echt mooi vinden wij het niet. Dan door naar de botanische tuin, hmm valt wat tegen en dus pakken we de St.
Belletje trekken?

Nicolai kerk. We willen 2 x € 2,00 doneren maar dat lukt niet en dus lopen we de trappen op naar de toren. Nauw en steil. Langs het klokkenspel en dan een uitzicht over de streek. Niet echt spectaculair maar leuk om gezien te hebben. Wel goed is dat we van boven af de supermarkt zagen liggen. We komen bij een supermarkt (Kaufland) en doen de nodige zaken. O.a. een kleine jerrycan om benzine te halen voor het aggregaat. De oude heeft lekke bulten en is bij deze vrij van alle verplichtingen.

Ed of Willem bever? Wij weten het niet meer

Dan nog even de havens langs en de havenmeester, een echte, die gaf ons gewoon informatie waar je wat mee kunt. Tanken kun je bij hem niet en is ook nooit geweest maar dat is in de boeken geslopen en heeft zich snel uitgewaaierd. Terug bij ons superjacht steken we het aggregaat in de fik en laad hij ons accupeil weer op tot ca. 90%. Mooi zat. Dan even de Cobb in de fik en we kunnen eten. Trotse vader en zoon zijn bij ons aan het vissen. Zoon vangt meer al zij Pa. Prachtig. Morgen naar Kamp Sachsenhausen, het eerste concentratie / vernietigingskamp.

28-6 Oranienburg

Zonder woorden
Lekker uitgeslapen, rond 10 uur roep ik Ank ook uit de klamme lap vandaan. We willen statiegeld inleveren, Sachsenhausen bezoeken en nog wat boodschapjes doen. Maar eerst koffie uiteraard. Op weg naar het kamp komen we de Nettomarkt tegen waar we de blikken kwijt kunnen. Dan nog een paar honderd meter naar het voormalige kamp. Leuk? Nee echt niet. Elke keer als we zo’n kamp bezoeken komen we er niet echt vrolijk vandaan. Onze ouders hebben er nooit gezeten, neemt niet weg dat alle verhalen boekdelen schrijven. OK Je komt na de ontvangsthal langs de kampstraat het complex binnen. Hier liepen de mannen en vrouwen en kinderen hun ondergang tegemoet.

Nu schijnt de zon en is er niks aan de hand. Dan de poort door en nog een poort met een zin Arbeit macht frei.  De kriebels komen. Op de appélplaats is het nu vredig. Maar de mensen stonden hier na een 14-urige werkdag nog uren te wachten, in bittere kou. Op naar bakken 38 en 39, de Jodenbarakken. Afschuwelijk. Onderweg de testbaan gezien voor soldatenschoeisel. Gedetineerden werden voor testdoeleinden ingezet en mochten dan de hele dag rondlopen met een baal zand op hun rug om nieuwe schoenen te testen. Wie viel was klaar. Dan naar de kant waar Russische gevangenen zaten. Wordt je niet vrolijk van. Die werden ook behoorlijk zwaar mishandeld. Wekomen bij de keuken en de wasgelegenheid. Tja ..je wordt gewoon stil.

Het crematorium, de gaskamer, de zogenaamde SS-Artzt als je toevallig goud bij je had. 2000 Mensen per dag werden hier verwerkt. De ziekenboeg, soms werd je geholpen en anders werd je getest met meestal een fatale afloop. Kortom echt – voor ons – een hoogtepunt van de dag al zouden we het liever anders gehad hebben. Mocht je Sachsenhausen willen bezoeken, het is gratis maar erg groot en uitgebreid, het kost je 1 dag of meer om alles te bekijken en vooral te begrijpen. En het roept, althans bij ons, veel vragen op. Nog even wat drinken en eten en dan op weg naar de boot. Deze dag was vooral voor Ank aan de zware kant.

Morgen gaan we op weg naar het Finowkanaal en willen we naar Stettin in Polen.