Peruwelz – Bergen

Vanaf half 10 uur zijn we al bezig om de boot klaar te maken in het regenachtige Peruwelz. Het heeft de hele nacht geregend dus je zou denken dat de boot redelijk schoon gespoeld is. Helaas de vuiligheid toont nu nog duidelijker of er is behoorlijk wat bijgekomen. Dus even snel voor het oog van de meester een bak water er over heen zodat we ons niet hoeven te schamen. Een half uurtje later is de boot weer gekuist en kunnen we voor de kraam langs.
Half 11 gooien we los richting Bergen waar een vrij luxe haven zou zijn.
Het Kanaal Nimy Blaton is best leuk varen. Het is groen, je ziet de Vlaamse Ardennen steeds wat nadrukkelijker tot ze overgaan in de Waalse Ardennen, zo nu en dan een dorp en bij de belangrijkste tref je industrie zoals de laatste restjes kolen en vooral ook schroothandelaren. Wat je ook ziet is dat het steeds meer vergane glorie wordt. Verlaten panden staan op instorten en de bewoners hebben op de meest goedkope manier hun leven weer opgepakt nadat de mijnbouw rond Bergen en Charleroi beëindigd werd in de jaren 60.
We komen langs verschillende kades waar de vrachtschepen ooit hun lading kregen of juist afleverden, De meeste kaaien liggen er verlaten bij.

Trollen bier

Na vele Ponts en Passerelles verschijnt de ‘baai’ La Grand Large waar de JH gelegen is. De wind met een kracht van 4 en uitschieters blazen ons al naar de haven en zo nu en dan slaan we achteruit om de vaart te verminderen. Er staan wat korte golfjes maar daar zijn we niet zo bang voor. Het zijn de betonnen kades waar autobanden aan opgehangen zijn. Met de verrekijker erbij vinden we de passantensteiger die slechts karig is behangen met banden en aan lager wal ligt. Daarvoor in de plaats zien we wel ijzer. Ik wil de boot op het laatste moment langszij trekken omdat ik anders vrijwel geen controle heb over de boot en dat lukt. Met behulp van de boegschroef remmen we de wind wat af en zachtjes glijdt de boot tegen en tussen de banden.. So far, so good. Eenmaal vast kunnen we stroom pakken en ons melden bij de havenmeester Daar vult Ank de nodige paperassen in en krijgen we een kaartje voor de toiletruimte. 
We willen hier 2 nachten blijven, vandaag doen we niks meer, morgen op de fiets boodschappen doen en de stad bekijken en niet te vergeten onze trouwdag vieren en dus moeten we  Dan hangen we het windzeil op en pakken aan dek een biertje maar kiezen er toch voor om binnen de drankjes maar op te maken. Het is niet zo aangenaam buiten