Mast project
Mast Silver Lining

Huidige mast

Project mast

OKÉ, ik heb het al eens eerder verteld, de huidige houten mast op Sturdy Silver gaat vervangen worden. We hebben een andere mast op de kop of top getikt in Zeeland bij Jonkers Yachting en is door dochterlief naar Hoorn gebracht, mooi he!

Na enig lakwerk aan wat houten delen zijn we nu echt voor de mast aan de gang, gelukkig krijg ik wat hulp van ene JC uit de haven. Twee weten meer dan een nietwaar. Ondertussen heb ik de onderdelen van de mast gedemonteerd, opgeschuurd en dat ding eens goed bekeken. Hier en daar een foto gemaakt en een heus project van gemaakt.

Mast project? Waarom?

Tja waarom, ik wil nu eenmaal graag weten waar ik aan begin, kan ik dat zelf, heb ik hulp nodig en zo ja van wie? Nu is het stap voor stap (naar mijn kruideniersmentaliteit) benoemd en kan ik verder. Stapje voor stapje.

Bouwtechnisch lijkt mij er geen probleem, oude mast weg, waar nodig nieuwe gaten boren, nieuwe voet plaatsen, mast er in en dat ding staat zo ongeveer. Maar dan komt de keuze in apparatuur die in de mast moet. De huidige handel is 25 jaar oud en ouder, sommige delen zijn aan vervanging toe of dermate door oa uv-straling verouderd dat vervanging wenselijk is.

Digital Yachts AIS 2000

Digital Yachts AIS 2000 of toch de 3000

EasyTrx en nog wat

EasyTrx met DBVT en Radio is ook aanlokkelijk

De eenvoudigste is de verplichte verlichting, een ankerlicht en een gecombineerd top- en deklicht. Dat is simpel.
Maar dan, ik wil een AIS-transponder, maar wel eentje die met USB (voor PC-Navigo) als met NMEA2000 overweg kan. Wifi is niet belangrijk want dat hebben we goed geregeld via Wifiaanboord.nl.
Desondanks is het bos groot en de juiste AIS zit daarin verscholen. De AIS krijgt een nieuwe GPS en die  gegevens wil ik ook via NMEA2000 (N2K) kunnen gebruiken. Bij voorkeur heb ik zo min mogelijk in de mast maar buiten wifi en een weerstation wil ik ook niet.

Dan de verschillende antennes, wat een lelijke dingen zijn dat toch. Nu heb ik er een voor TV, Radio, VHF en Wifi. Die Wifi blijft sowieso gehandhaafd dus daar heb ik geen hoofdbrekens over. Er zijn AIS-transponders die AIS en VHF met een antenne combineren. Maar er zijn er ook die TV en radio combineren. Geweldig! Een antenne die (bijna) alles dekt. Te mooi om waar te zijn. Tja die keuze gaat lastig worden. Mocht je ervaringen en/of suggesties hebben dan hoor ik die graag.

Volgende stap

Ik ga samen met JS Dekker Watersport benaderen, datum ligt nog niet vast maar dit evenement staat te gebeuren. De situatie voorleggen en dan de verschillende opties doorrekenen. Wellicht daarna nog een trip naar een collega van Dekker met wellicht een andere visie. Na Dekker gaan we nog op zoek naar een andere visie. Heb jij een visie, laat het me horen!

Vraagstuk nr.  nog wat: Gaan we de mast met 35 / 40 cm inkorten? Dan zitten we qua doorvaarthoogte onder de 5 meter, wel zo comfortabel.

Kortom, nog even uitzoeken, anderen horen en dan gaan! Dit krijgt een vervolg.

Ondertussen

Staat het laatste reisverslag van de trip van dit jaar online, dus mocht je je vervelen… Dan nog even een week of langer foto’s scrollen die weg kunnen om van 3000 stuks 500 stuks te maken en dan kunnen de fotoalbums ook online.

Video?

Zeilmakerij de Kapperije

Duurzaam overleg

Heel stiekem zijn we aan de gang met video. We hebben wat (teveel) materiaal. Daar moet doorheen geworsteld worden. Misschien krijgen we wat hulp, misschien ook niet. Niet alle opnamen zullen op de TV verschijnen in een vaarprogramma, maar dat willen we ook niet. Zo goed zijn onze beelden nu ook weer niet. Het gaat om de lol en het plezier dat WIJ er aan beleven. Het gaat om de watersport in brede zin van het woord en het plezier dat je daar kunt beleven!

Tot een volgende keer! En als je advies hebt, graag!

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.