17-08-2015 Aalst – Dendermonde

Denderen naar de monding

De Dender
De brug ligt al op ons te wachten en draait vlak voor we de steiger verlaten al de juiste lichten.  Het weer zit nier erg mee, een dreigend luchtje en zo nu en dan natte lucht. Vandaag wederom een klein stukje varen. We willen de sluis bij Dendermonde door en dan aanleggen op de Schelde bij JH Dendermonde. Een stek waar we al eerder waren. We hebben stroom mee en dus draaien we de Sturdy onder de brug tegenstrooms om netjes één van de passantenplaatsen in bezit te nemen.
Het stukje er naar toe varen levert geen problemen op, dat kan iedereen en zeker mijn reservebemanning & kleindochters Floor en Eef.

Dendermonde

We pakken de trapezels want we willen wat boodschappen meenemen op de terugweg. Dendermonde ligt op zo’n 700 meter van de haven aan de andere kant van de Schelde. Dus brug over en je rijdt zo de markt op. (Wij waren weer eens te laat en dus werd de markt al opgeruimd). Meteen aan het begin een Delhaize en even verder een Colruyt supermarkt Dat komt van pas. Eerst de trapezels maar eens parkeren zodat we het centrum kunnen bekijken.
Het is rustig, eigenlijk té rustig. Misschien vanwege het weer maar kennelijk wordt deze stad niet zo veel bezocht. Wel open zijn de cafés en terrassen en een aantal winkels. Maar het is stil, te stil om het gezellig te noemen. Eerst maar even de Grote Markt bekijken met het Vleeshuis, Stadhuis en via het cultuur centrum Belgica naar de OLV kerk.
Grote Markt Dendermonde
Natuurlijk het Sint Alexius begijnhof met musea dat op de Unesco lijst staat. Van de beheerder kregen vers fruit , vijgen, bramen en nog wat kleurtjes.
Dendermonde staat bekend om zijn Ros Beiaardstoet met gildereuzen en je zou het kopvlees moeten proeven. Dat is elke 10 jaar en dus zijn we te vroeg.
En dus trekken we naar Delhaize, gooien alles in de kar wat we denken nodig te hebben, krijgen het spul nauwelijks in onze tasjes gestopt en onze ezels moeten hun best doen om ons veilig naar de Sturdy te brengen.

Getijde

Terug op de boot zien we wat het getijde hier nog doet. Nu zit je in Dendermonde al een behoorlijk eindje van de Noordzee en nog steeds schommelt het verval ergens tussen de 5 á 6 meter. Wij zijn wat gezakt maar omdat we aan drijvende steigers hangen heb je daar geen last van. Het zal nu nog wat verder dalen en morgenochtend rond 8 uur is het hier hoog water. Het plan is om dan al te varen zodat we grotendeels stroom mee hebben en bij kentering in de buurt van Gent zijn.

Schoonmama

We hebben weer een update ontvangen. Ze heeft nog veel pijn en wil naar huis. Maar dat zit er nu even niet in. Eerst houdt het ziekenhuis de wond in de gaten en als dat goed gaat dan nemen we de volgende stap. Dat zou zomaar een revalidatieplek kunnen worden. Nog even volhouden moeders!!! En uiteraard hebben we zo nu en dan telefonisch contact.

 

 
Dit blog  wordt samengesteld door Ron & Ank Tol, de eigenaren van de Silver Lining. Het blog mag je zo nu en dan lezen met een korrel zout en gebruikt voorvallen rondom de Silver Lining. De tekst wordt op persoonlijke titel gepubliceerd en kan dus afwijken van de mening van alle anderen. Als je wilt reageren vinden we dat leuk via Silver-Lining@ziggo.nl. Als je onze tekst wilt kopiëren dan willen we dat graag even weten. Op jouw verzoek kunnen we ook een presentatie verzorgen; voor je clubleden op een koude winteravond bijvoorbeeld.
Wij varen een Linssen Classic Sturdy 35 AC uit 1991. Een dijk van een boot!