Boot Holland

Het wordt tijd voor een rondje beurs en nog wat ander!. Het is dinsdag en op tijd maken wij ons gereed om naar Friesland te vertrekken. Daar is in Leeuwarden de Boot Holland beurs, de grootste beurs met stalen boten, nieuw en tweede hands.
We doen dit nu voor de derde keer en is elk jaar weer een leuk uitje. Het is al weer gezellig druk als we rond half elf de hal binnen komen en overvallen worden door bevallige dames die ons tasjes en een plattegrond overhandigen. Ons verlanglijstje mag er zijn.

Linssen

We gaan bij Linssen de Grand Sturdy 40.9 AC Brilliant Edition bekijken. Dat is een mond vol. Het is een GS 40.9 met diverse extra’s. Ziet er uiteraard gelikt uit en we willen wel ruilen, maar helaas daar wordt niet op ingegaan :). Sinds kort doet ook Yachtcontrol inbouw werkzaamheden bij Linssen. Kwaliteit zoekt kwaliteit nietwaar. Dan maar handjes schudden en informeren naar een nieuwe cabriokap met achtertent. Fred beloofd ons na de beurs in contact te brengen met de tentennaaiers van Linssen.

Yachtcontrol

Vlak er naast staat Yachtcontrol, dit jaar bemand door Victor en Rick. Bij een kopje koffie brengen we de meter voor de vuilwatertank ter sprake en de aanschaf van onze nieuwe laptop. Binnenkort maakt Rick een afspraak met ons om eea te checken. Niks mis mee.

Zonnepanelen

We gaan op bezoek bij een Victron dealer en Lieuwe Dijkstra uit Sneek. Over dat laatste adres heb ik al meerdere goeie verhalen vernomen. We zitten er over te denken om 1 of 2 panelen te plaatsen om de laadcapaciteit te verbeteren zodat we minder geld kwijt zijn aan walstroom. Vrijdag maar even de exacte maten opnemen om vast te stellen welke panelen op de Silver Lining passen.

Datema

Bij onze vaste kaartenleverancier gaan we geld uitgeven.We hebben de nieuwe almanak nodig. Daarin staat het BPR en je bent als pleziervaarder gewoon verplicht om dat aan boord te hebben. Wordt eens hoog tijd dat ze dat ding GRATIS en digitaal gaan verspreiden in plaats van de ANWB elke 2 jaar te spekken.Mijns inziens zijn de wetten openbaar en dus ook gratis te aanschouwen, zeker als er verplichtingen aan

vast zitten. Maar oké. We kopen ook een nieuwe kaart van België. Nou ja..kaart? Zeg maar boekwerk. De Rouck Geocart heeft een boekwerk samengesteld dat uit 2 delen bestaat en beslaat nu alle gegevens vanaf Rotterdam tot aan het Franse Reims. Gebonden met een spiraalband zodat de bladzijde die je wilt zien makkelijk open blijft liggen. Dan is ook de Franse Vaarwijzer aan de beurt. Deze stamt uit 2008 maar is nog heel goed te gebruiken en staat boordevol weetjes over de Franse wateren. Eigenlijk onmisbaar als je Frankrijk gaat bezoeken.

Er staat ook een zeiler (ik ben gatverdakke zijn naam kwijt geraakt) die zijn mast er af gehaald heeft en met zijn kale jacht via de Rhône naar Barcelona gegaan is. In zijn eentje. Onderweg heeft hij bedacht dat hij zijn reisavonturen wel kon opschrijven en het resultaat is een leuk boek met mooie foto’s over zijn trip.

VNM – VVW

In België is een paar jaar geleden het Ankerproject van start gegaan. Dit jaar zijn er zo’n 65 jachthavens die aan het project meewerken. Hoe werkt dit. Je wordt lid van het VVW voor € 60,00. Je hijst de VVW-vlag in je mast. Vanaf dat moment heb je in alle 65 jachthavens 50% korting op je 1e nacht en bij een aantal geldt dat voor 2 nachten. De havens zijn gelegen in Nederland, België en Frankrijk. Als ongeveer 9 keer een jachthaven bezoekt heb je het lidmaatschap er weer uit. En dat gaan we redden. Meer info op www.vvw-toervaren.be

Noordersoft – PC-Navigo

Sinds 2006 varen wij met PC-Navigo, een routeplanner die uitgegroeid is tot navigatie programma. Wij bezoeken de stand en schudden de handjes. We wisselen ook altijd wat informatie uit. Dit keer iets bijzonders, de beide heren (Kouwenhoven en Feenstra) hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaan uitrusten. De software wordt nu beheert door Periskal, een Belgisch bedrijf dat o.a. een professionele helpdesk heeft. Voor PC-Navigo goed nieuws en de mannen kunnen genieten!

Franse bezoekersvlag

Dan denk je dat je op een dergelijke beurs wel een Frans bezoekersvlaggetje kan scoren. Maar helaas, er schijnen heel veel mensen dit jaar naar de Franse wateren te gaan. Dus de Franse vlag kunnen we wel vergeten.

Volvo Penta

Even bij de groene motorbouwers langs. Immers ik wil straks de cilinderkop er af halen met de bedoeling die er ook weer op te zetten maar dan met een nieuwe koppakking. Er af halen is niet zo’n probleem maar als je weer gaat opbouwen dan heb je de aantrekmomenten nodig van de afzonderlijke bouten en die staan niet zo maar op het internet. Dus gevraagd en een dag later ontvang ik het Volvo Penta werkplaatsboek van onze motor uit Harderwijk. Geheel gratis wel te verstaan. Kijk dat is service!

Dekvloer

We willen onze antislip grondzeil dat we nu aan dek hebben vervangen door wat anders. Er zijn nu kunststoffen op de markt die er uit zien als teak maar dan net even anders. Je hebt bijv. kurk, isoleert goed en gaat wellicht lang mee. Echt mooi vinden wij het niet en het kost ook nog € 650,= per m2.
Dan heb je houtnerf soorten. Dat ziet er al wat beter uit. Daar krijgen we een deze dagen de offertes van binnen. De meest natuurlijke vonden we bij Permateek waarin ook kleurverschillen verwerkt zijn. Ook van hun krijgen we straks bericht.

Cabriotent + achtertent + railingschermen

We zijn op zoek naar meer comfort op het dek. Behalve de vloer willen we ook een tent in plaats van alleen een biminikap. Uiteraard voorzien van ramen, gordijnen, zonwering en horren. Ook hier krijgen we de offertes een deze dagen via de mail binnen. Wel grappig dat dit allemaal Friese bedrijven zijn zoals Molenaar, De Vries Maritiem en Dijkstra.

Diversen

We waren ook op zoek naar beveiliging van de boot zoals inbraak en track & trace. Daar zijn we niets mee op geschoten. We wilden een betere zit achter het stuurwiel zonder dat je een stoel vast schroeft op het dek. Helaas, dat kan ook in de wachtkamer want die hebben we niet gezien. Wat we wel gezien hebben is een zwenkarm met trekhaakkogel waarop een fietsendrager geplaatst kan worden. Straks als ik oud ben zullen we een elektrische fiets aanschaffen en dan is zo’n zwenkarm misschien wel iets voor ons.
Het is inmiddels half 4 en we hebben het eind in de bek. Tijd om naar huis te keren en de parkeerkaart in te leveren bij de parkeerheren. Een uurtje later leggen we de vracht aan papier op tafel en beginnen we met sorteren. Er verdwijnen slechts een paar dingen direct in de papierbak en dus zullen we de rest moeten doornemen. Dat kan mooi in de avonduren 🙂

Clubavond

Donderdag trekken we naar Noord Scharwoude. Daar is de eerste clubavond van WSV Langedijk met als onderwerp Varen doe je samen. Dat beloofd wat 🙂
 
Kijk ook eens op www.msSilver-Lining.nl en geniet van onze reisverslagen en foto’s.