SilverFlits – Het is zo stil in mei…

Mooie maand en er wordt weer een beetje geleefd!

Tja. Het klussen kent geen eind. Het blanke lakwerk is klaar. Vijf lagen Uv-bestendige IJssel lak moet wel weer even kunnen. Silver is maar begonnen om 5 roestplekjes te verwijderen. Twee kleintjes en drie grote die enigszins verstopt zaten. Dit ondanks dat Silver in het najaar van een nieuw blauw jasje voorzien wordt. Dus wel schuren, borstelen met staal en Ranex gebruiken. Daarna in de 2-componenten primer en HB-Coating. Nog niet netjes maar er mag nog fijn geschuurd worden. Daarna kan de kleur erop. Eén laagje blauw zal wel genoeg zijn en het reinwitte smeersel gaan we twee keer doen. Onderwijl ook onze Permateek dekvloer even een schoonmaakbeurt gegeven en hier en daar een vlek weggeschuurd. Dat is ook weer knap. Een nieuwe Linssen vlag op de boeg kon ook geen kwaad dus die heb helegaar uit Limburg in laten vliegen. Komende week gaan we verder met de boord PC. PC-Navigo heeft een update klaar gezet en die gaan we installeren en kijken of die aan het werk wil. En daarna in combinatie met de laptop en NMEA 2000 checken. Kortom we benne druk bezig…  😊

Ondertussen ook een aantal kleine dingen gecontroleerd en indien nodig ook wat aangepast. Een ding valt dan weer mee en dat is het weer. Veel zon, mooie temperaturen en nu af en toe een beetje vochtigheid. Het is en blijft watersport nietwaar.

Wat zijn onze plannen?

Tja, simpel. Die zijn we kwijt. Wij waren voorbereidt op onze reis naar Zweden. De trip zou tussen de 1 mei en 1 september plaatsvinden. Dat gaat niet en dus doen we wat anders. Duitsland passeerde even, bijv. naar Kassel via de Oberweser en de Fulda. Maar dan moet het straks toch even flink gaan regenen in de Alpen. En niet zomaar een buitje, gewoon lekker lang en lang lekker voor de Oosterburen. En als we dan ter plekke aan komen varen mag het zonnetje weer schijnen. Of dat allemaal doorgaat is nog niet helder. Dat weten we pas kort van tevoren. En anders kunnen we altijd in Nederland nog wat water verplaatsen.
Ik heb me wel ingeschreven bij de FB-pagina Zeilnoord. Een pagina voor zeilers en motorbootvaarders die richting de Oostzee op willen gaan. Ik hoop zo nu en dan wat waardevolle tips te kunnen lezen.

Wat staat er nog te gebeuren

In ieder geval hoeven we nog geen duimen te draaien. Onze bijboot van Chinese afkomst ligt danig in de weg en mag hier en daar wat opgelapt en geplakt worden. Daarna weer opvouwen tot een handzamer pakket en ergens verstoppen. Als het lakwerk klaar is en vooral ook uitgehard is mag de romp gepoetst worden. We doen dat met Dulon, dat is best weer even werken maar daarna glimt ie weer als nieuw. Het grove vuil in en op de kabelaring verwijder ik denk met de hogedruk spuit en daarna met een afwasborstel en soms een tandenborstel. Wellicht ga ik ook binnen de boel in de lak oid zetten. Dat zit er nu vanaf 1991 op en dat is te zien. Voor Zweden is het handig om een lijn aan je anker te hebben zitten die het anker rechtop/achterwaarts omhoog haalt. Doe je op een aantal plaatsen niet dan loop je de kans dat je de ketting en bedrading van de havens meezeult. Dus we zijn nog niet klaar!

De politie is actief!

We krijgen steeds meer het idee dat de politie merkbaar aanwezig is op het water. Op verschillende plekken worden de corona maatregelen gesjekt en ook jeugdigen worden steeds wat vaker aangehouden en bekeurt. In een enkel geval zijn er zelfs bootjes in beslag genomen. Nu we wat ouder zijn vinden wij dat prima maar toen ik nog een knappe veelbelovende jongeman was reed ik ook als 14-jarige stiekem op een opgevoerde Solex en later de Kreidler. Ook mijn Vespa scooter was opgevoerd, maar dat was wel een beetje link. Ik stapte over in een Fiat 600. Die reed toen niet harder dan ca. 120 km/u. Maar niet voor lang. Veel automobilisten zagen toen alleen mijn Abarth uitlaat. Dus al met al is het ook een beetje van die pot en de ketel.

Tja, en dan het laatste Koroontje

Ik weet niet of ik daar nou echt gelukkiger van wordt. Er mag gevaren worden, nog steeds met beperkingen. Ik begrijp dat verschillende bruggen en sluizen nog steeds onder het winter regime vallen en dat sommige havens hun sanitaire ruimtes gesloten moeten houden. Soms mag je drie dagen van tevoren vertellen dat je door een sluis wilt. Dezelfde dag retour kan/mag niet. Bij een ander kom je aanvaren en word je vriendelijk ontvangen.

Ik ben de weg wel een beetje kwijt. Informatie is te ruim, niet eensluidend of niet ter zake doende. Ergens lees ik dan weer dat sluizen en bruggen normaal bediend gaan worden en een pagina verder is dat de wintertijden-aanmelding nog steeds van toepassing zijn. Gooi maar in mijn schipperspetje dan zoek ik dat volgend jaar wel uit.

Kortom, ik weet er geen snars van maar ik weet wel dat de sanitaire ruimtes in onze haven voorlopig niet gebruikt kunnen worden vanwege herstelreparaties aan die ruimtes. Dat zit dus ook al niet mee.

We zullen zeker niet de enige zijn die nu wel genoeg gezien en gehoord hebben over het zogenaamde griepje dat iets meer was en nog steeds is. Maar het wordt wel wat eentonig en voor anderen wellicht wat deprimerend. Daar wil Silver niet aan meewerken. En dus stoppen we hiermee!

Zijn de waterplanten dan toch ergens goed voor?

Op verschillende ruime wateren is er nog steeds een overvloed aan waterplanten. Vooral langs de kusten en andere ondiepe plekken kun je in een weiland voort ploegen. Maaien helpt maar zeer tijdelijk. Baggeren naar ca. 3 meter diepte is al voorgesteld en daarna weer stil geworden. En toch is er een bedrijf opgestaan die in staat is om van die waterplanten wat mooie te maken. Meer weten dan even klikken!

Watersport-tv Motorboot & Sloepvaren

Watersport-tv is niet meer weg te denken. Vrijwel alles wat met onze mooie sport te maken heeft tref je aan op hun website. Zo ook de vaaravonturen van onze Silver. Maar er is natuurlijk veel meer te beleven op de site. Bijgaande link brengt je naar de pagina Motorboot & Sloepen. Kijk je ogen uit naar de leuke video’s, tips, nieuwtjes en de komende agenda! Zo maar een greep uit een van de pagina’s!

Even lenen bij de buren, weet jij het nog?

Wat voor schuit je ook hebt, een vlag mot erop! Soms slechts 1 maar bij een feestje hangen we het liefst de hele boot vol. Maar wanneer mag je de provincievlag bijvoorbeeld niet tonen? En aan welke kant in het wand? Waar moet die gastenvlag? Moet de geus ook naar binnen? Dat en meer heft Silver uit de snelstromende Schelde bij het leuke stadje Dendermonde opgevist. Fris je kennis op bij onze gezellige buren onder het genot van een lekker watertje!

Er was iets vertraging maar nu gaat Wilhelmina weer aan het werk!

Zo het heeft even wat geduld gevraagd. Maar door Wiilemien kon je nu ook door de oude zeesluis. Of daar een eind aan komt weet ik niet maar de grote sluis schijnt zo goed als klaar te zijn. Ik vrees ook dat je binnenkort weer mag betalen voor het sluizen want het heeft natuurlijk wel wat gekost! Lees hier meer over Willemien en haar deurtjes!