Rondje zuid 04-08-2020

Jazeker, Ik heb er zin in en sta al watertrappend te wachten op het moment dat Mr. Volvo ook aan het werk gaat. “Schiet toch eens op Hulkie” roept ik naar mijn groene teamgenoot. En jawel, er komt beweging. Eerst de haven uit en dan bakboord uit naar het zuiden. Op naar wateren waar ik nog niet geweest ben, aldus de schipper. Koers is naar Amsterdam. Volgens eerdere berichtgeving werkt de Wilhelminasluis weer en dus gaan we dat kunstwerk bekijken. Maar helaas, bij de Zaanbrug is er een slimmerik die mij vertelt dat de Wilhelminasluis voor echte Sturdy’s nog niet beschikbaar is en dus drijf ik terug naar de Beatrixbrug die nu Amaliabrug is gaan heten. Ik kan nu via het Noord-Hollandschkanaal en via de Nauernaschevaart. Ik kies voor de laatste optie. Ik neem de Tapsloot naar de Nauernaschevaart, het eerste vaarwater dat ik niet ken. Een paar bruggen verder lig je dan zomaar op het Noordzeekanaal dat ik weer wel ken. Oostwaarts gaat het naar Bruynzeel, maar die neemt geen passanten aan tijdens het corona-tijdperk. Dus even de Zaanhaven bekijken. Deze accepteert geen passanten maar mijn dektent komt daar vandaan en dus mag ik een nachtje blijven hangen.

De volgende ochtend is de koers Amsterdam, langs de Oude Schans en de Stopera naar de Amstel. Ik kan dat maar net aan, alles mag plat, inclusief de bemanning en ik heb dan 5 á 7 cm speling onder twee bruggen. Ik vaar bewust in het midden en blok elke schuit die nu nog denkt te kunnen komen. Daarna krijg ik meer speling. Ik wil via de Vinkeveense Plassen, inclusief de sloten die daarnaartoe leiden en ik maak pas in Maarssen vast bij een brug die vanzelf opengaat.

Morgen naar Vianen via de Vecht, Oude Gracht en het Merwedekanaal. De toko’s aan de Oude Gracht worden bevoorraad. Moet ook gebeuren maar moet dat dan als ik erdoor wil? Het gaat maar net aan tussen een rondvaartboot (kijkdoos) en twee dekschuiten. De fenders liggen aan beide kanten op het dek van vreemde drijvende objecten. Maar goed, ook dat loopt met een sisser af. Na Utrecht waar je niets te koop mag aanbieden via het Merwedekanaal naar Nieuwegein. Even de Lek oversteken en dan in Vianen een plekje zoeken en we blijven hier een nachtje extra. Mooi tijd voor een onderonsje met de schipper die alles beter wil weten.

De bemanning gaat ontspannen en gaat dan wandelen in 35 graden. Lekker hoor :). We blijven nog een extra nachtje in Vianen om de hitte en vermoeidheid te laten wegstromen.

We willen naar Gorinchem en willen drinkwater bunkeren. Het bunkeren gaat helaas niet want er liggen een paar mafschuiten op de plek die daarvoor gereserveerd is. Het gedrag van sommige nepboten is best vervelend. Dan kijk ik wel op onze eindbestemming voor vandaag en dat is Gorinchem. Mij krijgen ze niet gek! In Gorinchem gaat de bemanning aan wal om even de benen te strekken en wellicht wat inkopen te doen. Ondertussen heeft mijn team Silver even de gelegenheid om een controle rondje uit te voeren zodat we niet voor verrassingen komen te staan. En kunnen we alsnog drinkwater bunkeren. In ieder geval ga ik op verzoek van Mrs. Volvo even kijken waar ik wat brandstof kan bunkeren. Er is nog zat maar ze kan zo bang zijn. Morgen maar weer verder. Richting zuid!