08-08-2020 Naar de Boven-Merwede

We zijn er vroeg bij vanwege het drinkwater bunkeren. Rond 8:15 uur start Mr. Volvo de groene motor en brengt ons naar het begin van de haven waar het drinkwatertappunt zit. Helaas daar liggen drie boten aan elkaar vast, we kunnen er niet bij. Deze schippers hebben lak aan de regels en zorgen veelal voor overlast. Daar hebben ze in Amsterdam wel leuke woorden voor. Dan maar door naar Gorinchem. Het is rustig, de bruggen draaien netjes en dus zijn we vlot aan het einde van het Merwedekanaal.

Daar een mooie box gekregen, vastmaken en wandelen. Gorinchem kennen we een beetje, onder andere van Datema Amsterdam. De vestingwal hebben we al eens eerder gedaan en doen we nu niet. We duiken het centrum in en slenteren in de schamele schaduw wat af. We pikken een terrasje, kopen wat kleedjes en niet te vergeten een nieuwe pleeborstel en zonnehoed voor € 2,45 bij de A C tion.

Weer aan boord even een controlerondje gemaakt. Hoeveelheid brandstof, koelvloeistof, motorolie, schroefasvet, hydraulische oliestand, drinkwater en dergelijke. Wat bijgevuld mag worden wordt meteen gedaan maar dat valt wel mee. Mr. Volvo is zuinig met zijn motorolie maar een beetje koelvloeistof kan geen kwaad. Wel morgen even wat diesel erbij gooien, In Lage Zwaluwe schijnt een wat goedkopere pomp te zijn van ene Crezee. We komen daar morgen vrijwel langs.

Nog eens even naar de route gekeken en PC-Navigo omgeschakeld van ‘Toeristische route’ naar ‘Optimale route’. Zo blijft Silver op het grote water en dwingt hij ons niet de Biesbosch door. Niks mis met de Biesbosch maar het is daar druk, veel te druk!

Voor het eten hebben we ons in het restaurant uitgenodigd en dat is een goed zet.
Toelichting bij foto: Deze schildersdeken kregen we in Oudenbosch in onze schroef. Welkom in…

Vaarwegen: Merwedekanaal, Linge.

09-08-2020 Dorstig naar Dintelmond.

Om 9 uur wil Silver weg. Voor de boeg liggen 56 kilometers en dat is pakweg 5½ uur varen. Onderweg nog even wat dieselolie veroveren zodat we niet hoeven te roeien met de riemen die we niet hebben. Op de Boven-Merwede is het rustig met de grote vaart. Silver vaart keurig stuurboordwal en is niet zoals een zeilbootje ergens in het midden bezig. Bij de Beneden-Merwede kiezen we voor de Nieuwe-Merwede, deze brengt ons naar de Amer. Een dagje groot water ter afwisseling dus.

Langs de Amer ligt Lage-Zwaluwe met het bunkerstation van Crezee. Daar pakken we wat liters en zetten koers naar de Volkeraksluizen. Maar eerst een paar echte bruggen en de oversteek van de Moerdijkbruggen en de Dordtse Kil. Momenten om even uit je doppen te kijken. En dan ook vooral naar achteren kijken. De Kil is hoofdvaarwater en alles wat daar in- en uit gaat heeft voorrang op Silver. Maar Silver vaart alweer in de pretgoot, door sommige recreatiegeul genoemd. Aan het einde, als je de boeien volgt, maak je wel een omweg maar dat deert ons niet. Afsteken mag als je maar, bij voorkeur, buiten de vaargeul blijft.

We melden ons aan bij de Volkeraksluizen en mogen de lichten in de gaten houden. Tijd voor wat gezelligheid want voor ons ligt een Linssen, de St Omer en die kennen we ergens van. Ja hoor, er komt een jochie vragen of wij een 35 hebben. Awel zeker! Het hoofd van Yvonne Linssen komt tevoorschijn. We herkennen elkaar en maken een gezellige steigerbabbel. Na het schutten weer twee x een Linsen, volgens mij kan ze haar geluk niet op en maakt van elke Linssen een foto. Zij gaan wat zuidelijker en wij gaan het Volkerak oversteken. Het is rustig en dus gaan met die banaan. Op naar Dintelmond aan de Dintel. Daar zitten jachthavens direct na het sluisje, plek zat. Verder is er in de directe omgeving niet zoveel te zien.

Vaarwegen: Boven-Merwede, Nieuwe Merwede, Amer, Hollandsch Diep, Volkerak, Zuid-Vlije, Dintel.

10-08-2020 Zuid-Vlije

Jawel, de wekker begint te werken. Ik ben nu eerder als de wekker wakker en die gaat uit vanwege de herrie. En dus kunnen we op tijd Dintelmond verlaten. Het is rustig weer maar nog steeds warm, 35 graden en meer. Maar snel het water op, dat zorgt wellicht wat voor verkoeling. Direct uit de haven nemen we de pretgeul aan bakboordzijde. Het is een kort stukje over de Zuid-Vlije en als je dan twee keer de Volkerak moet oversteken dan ben je er al bijna. Bovendien is het wat drukker met vrachtverkeer wat uit België vandaan komt.

Vandaag willen we naar Steenbergen. Daar zijn we nog nooit geweest. Eens even sjekken wat daar te beleven is. Nadat we de Steenbergse Vliet opvaren kom je langs diverse leuke ligplekjes voor een afkoeling in het water. Echter, het water ziet groen en dus minder aanlokkelijk.

Wat is er allemaal te doen. Er is het centrum met tal van bekende winkels voor al je boodschappen. Dat is in bijna alle dorpen zo en dus ook in deze berg stenen. Vroeger was zout zo duur als goud en dat heeft Steenbergen rijkdom gebracht. Echter aan die periode kwam een eind en dus ook aan de welvaart in Steenbergen.

Een klein beetje Steenbergse geschiedenis…

Bron: Wikipedia

Hoewel de stad al langer ommuurd was, kreeg Steenbergen pas ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog echt strategisch belang, omdat het de landweg tussen de Zeeuwse en de Hollandse eilanden beheerste. Als zodanig is de stad vele malen belegerd, veroverd en heroverd. Tussen 1572, toen de Watergeuzen Steenbergen plunderden, en 1622 is de stad negenmaal ingenomen door afwisselend Spaanse en Staatse troepen. De stad en haar bevolking hebben hier erg onder te lijden gehad.

In 1572 werd het stadje geplunderd door de Watergeuzen en tot 1631 zou Steenbergen het toneel zijn van vele verwoede gevechten, vaak met desastreuze gevolgen voor de bevolking. Aan het begin van de 17e eeuw was de stad vrijwel geheel verwoest. De innames door de Staatsen werden gevolgd door de overname van de kerken door protestanten in de periode 1580-1590.

Roerige tijden dus voor die mensen. En dit is maar een fractie van het bericht. Op onze wandeltocht door Steenbergen ontkom je niet aan de drie kerken die er staan. Op de Markt een paar gezellige kroegen en in de oudere straatje tal van leuke huisjes met een geschiedenis.

Kortom: welkom in Steenbergen!

Vaarwegen: Dintel, Volkerak, Zuid-Vlije, Steenbergse Vliet, Havenkanaal

Watersport-tv

Watersport-TV

Watersport TV