SilverFlits Rondje Zuid (Deel 3)

Oh ja, even wat rechtzetten voordat jullie het scheeftrekken.  De foto van ons schilder tapijt in de schroef, in de vorige aflevering, waarvoor dank, hebben we toch een foutje gemaakt. Beter was het om deze foto bij dit blog bericht te maken. Maar tja, when shit hits the fan…

11-08-2020 Roosendaal, here we are

We vertrekken om onze min of meer vaste tijd. Na de leuke Steenbergse & Roosendaalse Vliet komen we op het Mark-Vlietkanaal uit en bereiken we Roosendaal dat als haven niet al te veel voorstelt. Havenmeesters hebben ze niet, toevallig zijn er twee aardige leden van de WSV die ons wat wegwijs maken. Passantenplekken zijn duidelijk gemarkeerd, niks mis mee. Maar… de toegangsdeur bevat een codeslot. Je kunt eruit maar erin is wat anders. De mannen weten raad. Uit een brievenbus vissen ze een soort van informatiefolder op, dit is meteen je factuur. Invullen, en met geld in een andere brievenbus stoppen. Geen factuur dus tenzij zij je aankruist dat je die per e-mail wilt ontvangen. Ook weer opgelost.

Wat is er allemaal te doen. Er is het centrum met tal van bekende winkels voor al je boodschappen. Op fietsafstand weliswaar. Maar goed, proviand is wel te doen en er zijn terrasjes. Je bent in Brabant niet waar. Echter, wellicht wel leuker om te winkelen is het outletcentrum, in circa 15 minuten met de fiets te bereiken. Dat gaan we doen.

Circa 100 winkels prijzen ons hun overjarige/onverkoopbare waren aan. We lopen 1 x rond, ik heb schoenen gezien maar helaas niet mijn maat. Ik heb ook wat shirts gezien en dat gaat beter. Twee sneldrogende shirts, zonder reclame, voor 21 eurie. Kijk dat schiet op.

Terug naar de Sturdy, de buit opruimen even wat drinken en naar de stad om wat te eten. Het is veel te warm om zelf wat in elkaar te prutsen en dus trappen we 10 minuten naar het centrum en vinden een geschikte tent. We bestellen nog een ijsje en het wordt donker.

Oei, dat ijsje hadden we beter niet kunnen doen. We fietsen halverwege als de bom barst. Harde wind, regen en hagelstenen zo groot als knikkers. Kletsnat aan boord waar alles nog op de zomerstand staat. Langs de steigers zien we onze pikhaak drijven, shit. Oké eerst maar eens wat dicht zetten zodat er minder water binnenkomt. Ank doet dat binnen, patrijspoorten, dakluiken e.d. en ik mag buiten alles doen. Maar het lukt me ondanks de wind alle drukkers en ritsen op hun plaats te zetten. Natter als nat kun je niet worden denk ik dan maar. En we doen toch aan watersporten? Eenmaal klaar met alles wat nat is zoveel mogelijk uitwringen en ophangen en warmere droge kleding aantrekken.

Zo dat hebben we ook weer gehad. Morgen maar even kijken of we onze pikhaak nog kunnen terugvinden. Ons advies? Als je naar de outlet wilt dan is Roosendaal wellicht de moeite waard als jachthaven maar overige winkels en terrasjes kun je overal vinden.

Vaarwegen: Havenkanaal, Steenbergse Vliet, Roosendaalse Vliet, Mark-Vlietkanaal, Nieuwe Roosendaalse Vliet.

12-08-2020 Op naar SinterPieter

Na het wakker worden van al het gerommel van vannacht nu eerst even kijken of we schade hebben opgelopen en vooral ook alle zaken weer netjes maken. Het is alweer warm en dus staat de tent weer open om door te waaien en te ventileren. Ondertussen wandelen we langs het kanaal op zoek naar de afvallige pikhaak die ons heeft verlaten. Geen spoor te ontdekken richting de havenkom. Maar de wind en daarmee een oppervlakkige stroming loopt naar buiten. Al varende op het Mark-Vlietkanaal maar even opletten.

Dus onze groene motor wordt opgestart, lijntjes worden binnengehaald en we gaan richting de Dintel bij Stampersgat. En jawel, de afvallige wordt waargenomen. Even de andere pikhaak erbij en we zijn weer compleet. Oké, gas er op! We stomen naar Oudenbosch. Bij Standaardbuiten stuurboord uit het havenkanaal op. Het bunkerstation geeft aan het water diesel voor € 1,139 per liter. Dat is geen gekke prijs. En dan… als warm welkom slaat de schroef vast. Daar zit kennelijk wat in. We drijven naar de kant en leggen een lijntje uit. Komt er een aardige vrouw naar buiten maar die begreep gelukkig de noodzaak. Eerst even wat controles uitvoeren voordat we ons bed overhoophalen met dit warme weer. Maar helaas, het bed moet en zal eraan geloven.

Onder ons bed hebben we een koker met potdeksels precies boven de schroef. Het is ons al tweemaal eerder overkomen dus weten we de weg. Even hopen dat het water onder ons helder is want dan kunnen we wat zien. Zo niet dan maar op de tast. Eerst licht maar helaas het water is te donker. Dat wordt aftasten dus. We pakken de pikhaak en voorzichtig voel ik rondom de schroef op zaken die er niet thuishoren. Ja, ik heb beet. Het lijkt op textiel. Nu voorzichtig. Proberen om die lap in zijn geheel in 1x eruit te vissen. Oei dat gaat zwaar. Even een lekbak pakken want anders staat de boot blank. Langzaam komt er wat tevoorschijn en kan ik de lap met twee handen beetpakken. Oké, die lap is eruit. Nog even voelen maar de schroef lijkt weer vrij te zijn. Proefdraaien… Potdeksel weer plaatsen en gaan.

Na 5 minuten zijn we in de haven van Oudenbosch bij een havenmeester die dat woord niet waardig is. We vertelden hem wat ons is overkomen, geen interesse. Ik kon de lap achter het kantoor deponeren. Dat gedaan maar wat een stank is het daar. We krijgen een ligplek onder de bomen, dat is wel weer lekker. Maar met hang getinte jonge mannekes die staan te dealen?, te drinken en te roken. Lekker. Even verderop twee zwervers, weer wat verder gooit een man drie gesneden broden neer voor de duiven en de eenden. De plek bij ons is redelijk schoon maar de rest is bezaaid met… juist. Wat een geweldige aankomst in Oudenbosch nietwaar! Oh ja, voor de goede orde, Silver en zijn opvarenden heb niets tegen anders gekleurde mannekes zolang zij zich maar aanpassen aan de Hollandse cultuur.

Op pad dan maar, eerst door de winkelstraat, huisjes bekijken, de minder goeie, beetje mislukte, kopie van de Sint-Pieter bekeken, een terrasje en klaar. VVV gesloten, die imitatiekerk dicht. Dan wel even naar een museum met archeologische vondsten. Dat was dan weer wel leuk.

We gaan weer terug, nemen nog wat te drinken, maken wat te eten en de hangmensen zijn er nog steeds, tot ’s avonds laat. En ’s morgens voor 8 uur zitten de eerste zwervers er weer, komen de moekes met broodzakken en voor we vertrekken is de dealer? weer geopend.

Oudenbosch, het is jammer, je dorp is best leuk maar zorg dat het toegankelijk is en doe wat aan dat geklooi langs de haven.

Vaarwegen: Nieuwe Roosendaalse Vliet, Mark-Vlietkanaal, Dintel, Havenkanaal

13-08-2020 Breda

Mr. Volvo draait, trossen gaan los en omdat we iets ingeklemd liggen krijgt Silver wat een zetje. Vandaag een trip van 27 km, Oudenbosch naar Breda over de Mark. Breda hebben we al eerder bezocht maar nu gaan we toch binnen liggen. De graskant beviel ons niet. Dus we gaan voor de Prinsenkade en dan het nieuwe gedeelte. Gewoon in het centrum. Maar eerst nog even dobberen. In Breda treffen we dezelfde havenmeester als in Oudenbosch. Die twee gemeenten maken gebruik van de diensten van een extern bedrijf. Stroom werkt via het Aan/Uit-systeem. Bij een langer verblijf kun je korting krijgen op het liggeld. Prima te doen.

Breda met de KMA, musea en vele winkels en terrassen. Niet geheel conform de corona eisen maar wel gezellig en genoeg om te bekijken. En als de mensen te dichtbij komen gewoon hoesten of niezen, werkt prima.

We zijn wat van plan en daarom zijn wij hier. Ank heeft besloten om vaker te gaan wandelen of te fietsen. Tijdens de vakanties vindt de schipper dat ook prima. We hebben twee elektrieke trapezels. En nu op zoek naar een apparaat dat de route aangeeft en je vooral weer terugbrengt. Tal van merken zijn er. De goedkope uit China wil ik niet. En dus zijn we iets meer kwijt. Het wordt een Garmin voor zowel fietsen als wandelen en nog meer. De Mediamarkt is een eindje weg (te warm om dat te belopen) dus we komen bij de ANWB terecht en kopen dat ding op rekening van onze familie. Hij ziet de rekening wel komen. Je moet ook niet alles van tevoren vertellen nietwaar. Oké dat apparaat is gescoord. Nu nog uitvogelen hoe dat werkt met wandelroutes en fietsknooppunten. Hoe gaat dat in het buitenland zoals Duitsland, Denemarken, Zweden) bijvoorbeeld. Dat zijn immers onze vaarplannen voor 2021. Daar gaan we eens rustig voor zitten als we weer thuiszijn.

En dus nu eerst een lekker biertje en een Chardonaatje. Terug aan boord maar even plannen wat we gaan doen. De weerberichten geven nog steeds aan dat er onweerskansen zijn die in heftigheid toenemen naarmate we oostelijk varen. Meer naar het westen lijkt het weer rustiger. Maar om nu weer naar Dintelmond te gaan…

We besluiten om op Heusden aan te gaan. Daar kunnen we oostelijk maar ook redelijk snel naar het noorden. Hier gaan we ons wederom beraden.

Vaarwegen: Mark, Nieuwe Prinsenkade

Paarse kroko?

In Duitsland hebben de autoriteiten in de deelstaat Saksen-Anhalt voor de aankomende week een zwemverbod afgegeven voor de rivier de Unstrut, omdat vermoed wordt dat er een krokodil in rond zwemt. De kleur is niet bekend gemaakt maar pootje baden wordt afgeraden.