SilverFlits: Stormy weather

Net als Silver wil vertrekken met de reservebemanning heeft Zephyros als een van de weergoden een chagrijnige bui en blaast zo’n beetje heel NL plat. Straks komen ook zijn neefjes, Aeolus en Boreas nog langs. Vader Poseidon raakt geïrriteerd en laat de meren en plassen onvriendelijk bewegen. Thor is ook van de week even langs geweest en heeft verschillende foto’s van de haven genomen. Dat zal wel voor Watersport-TV zijn. En dat terwijl we allemaal zaten te wachten op een onze Zonnegod. Maakt ons weinig uit wie, maar als Ra, Surya, Helios of Amaterasu even tijd hebben zijn ze van harte welkom. Klein briesje prima maar Bft 4 á 6 over het IJsselmeer gaat Silver niet doen en deze heeft Mr. & Mrs. Volvo al laten weten onder geen beding te starten.

Ondertussen …

Afgelopen week is er weer koortsachtig gewerkt. De mini Silver Lining is weer geplakt en hangt in de davits met mooie nieuwe sisal lijntjes erbij en het is voor elkaar. TV is weer geïnstalleerd zodat de jeugd straks naar “De Verrekijker” kan gluren. Gereedschap gaat aan de kant en het is hoog tijd om alle andere rommel op te ruimen. Daarna komt Truus om de boel een frisse lap te geven. Proviand en drank nog even naar binnen sjouwen, kleding uitzoeken en de zonnebrillen mee. De trossen liggen klaar, eigenlijk kunnen we nu al weg maar tja die Zephyros en zijn maatjes willen nog niet meewerken.

Vertrek naar…

Onze route is opgesteld door Floor en Eef, onze reservebemanning. Zij zijn een aantal weken in de weer geweest met vaarkaarten, PC-Navigo en Wikipedia. En dan zomaar op 6 juli weg, zomaar stilletjes uit de haven en langs Niedorp. Er staat geen hond buiten en dus hoeven we ook niet terug te zwaaien. Op naar de Braaksluis en de Westfrieschesluis en de Westfriesche Vaart. En jawel na een kleine 5 uur bereiken we Medemblik met een shaggy sluismeester in de Overleekersluis en voor de rest is het feest van herkenning.

Daarna die redelijk ondiepe plas oversteken. De huidige wind is Bft 4 en meer. We bekijken de mogelijkheden en vinden een mooi windgaatje maar wel uiterlijk om 6 uur varen. Dat is 100% in de roos, na twee uur zijn we in Stavoren en daar krijgen we een uur slaaptijd van de sluismeesters. Een beetje bonken tegen lagerwal maar na de sluis wacht Warns.

En dan even terug naar Stavoren, een bezoek aan een prikpoli staat op de agenda. En wat er daarna allemaal gebeurt…. 😊 Dat laten we aan de reservebemanning over.

En wat vindt Eef van haar trip?

Ik ben Eef 10 jaar. Ik ben de kleindochter van Ron en Ank Tol. We zijn nu op de boot en het is heel leuk. En mijn zus blijft 3 weken en ikke maar 2, maar we vermaken ons heel goed.

Maar soms is onze reis anders gepland maar dat was niet zo erg en nu gaan we weer verder door Nederland. Veel plezier met jullie vakantie.

Liefs Eef.

Van Akkrum naar…

Ondertussen varen we vanuit Akkrum naar Leeuwarden en Dokkum. We gaan later naar het Lauwersmeer. Kijken of we daar kunnen ankeren, gaat dat niet dan zoeken we een ligplek op. Is het weer zo onbestendig dan varen we door naar Zoutkamp. We gaan het meemaken met onze reservebemanning! Het weer lijkt wat beter te worden en dus maken we kans. En dat laatste is het geworden. Wij gaan naar Zoutkamp, in de kom. Op bezoek komt de bemanning van de Maritiem en wordt het gewoon gezellig. Samen een mooie dag gehad en zij gaan noord en wij gaan zuid. Op naar Groningen en Assen. Daar blijven we 3 dagen, inclusief een verjaardag en een stapel keien.

We gaan op zoek naar hunebedden dus. Dit op verzoek van Eef. Je weet vast nog wel hoe zo’n bed van die oude keien op elkaar eruitziet, maar Eef heeft die nog nooit gezien. En dat is haar routepunt. En dus even twee huurfietsen bij de VVV scoren en dan trappen naar Rolde en Balloo. Bij elkaar zo’n 20 kilometer gefietst, voor de schipper een record.

En Floor vindt…

Beste lezers van dit verhaal, ik ben Floor en ik ben dertien jaar oud. We zijn nu bijna een week op het water en het is erg gezellig met ons vieren. We wijzigen vaak de reis dat is niet zo erg want opa en oma blijven proberen om onze route zo goed mogelijk en voor ons leuk te maken, bedankt daarvoor.

Het is vandaag de tiende juli en we liggen in Leeuwarden. We zijn al in Medemblik geweest en in Stavoren, Warns, Akkrum. Warns was niet de geweldigste ligplaats/dorp maar ja het zij zo.

Ik hoop dat jullie ook een leuke vakantie hebben en ervan genieten. Heb een fijne vakantie!

Nog even Eef

Daar ben ik nog even. We zijn bij de hunebedden geweest en fietsen gehuurd. Eerst een stukje fietsen naar Rolde en Balloo. En weer nieuwe informatie. Daarna boodschapjes. Daarna naar het Pannenkoekenschip. Lekker!

Vandaag ook de wisseling van de bemanning, Eef wil naar huis Juna komt aan boord. Dank je wel Eef voor je hulp en gezelligheid.

Het Mittellandkanal

Ga je naar Duitsland en kies voor binnendoor naar bijvoorbeeld Berlijn? Dan krijg je te maken met dit kanaal en het vervolg, het Elbe-Havel kanaal. Via Facebook staat er regelmatig iets te lezen over de historie van dit 325 km lange kanaal door allerlei natuurgebieden en leuke plaatsen.