Sloepennetwerk en BPR

Sloepennetwerk

Nog even geduld en dan is Noord Holland Noord een deel van het sloepennetwerk in Nederland. Zet 01 & 02 juni maar alvast in je agenda. Voor velen een nieuw vaargebied maar voor Silver niet. Nog beter, de thuishaven, Recreatiehaven Broekhorn, van Silver maakt deel uit van dit sloepennetwerk. Meer informatie tref je aan bij Recreatiehaven Broekhorn en Sloepennetwerk.

Heb je nou wel/niet een BPR nodig?

Wel dat is niet zo moeilijk te beantwoorden. Volgens het BPR, Silver citeert, “Elk schip dient een recent exemplaar van het BPR aan boord te hebben met uitzondering van kleine open schepen, zoals een open sloep, speedboot, waterscooter et cetera”.  Let op, met recent bedoelt de wet 2 jaar en dus de nieuwste/laatste versie. Bovendien is er veel discussie over de term ‘open boot’. Een tent op je boot en je bent niet meer open. Een klein kapje voorop en je hebt het BPR aan boord nodig.

BPR? Wat is dat dan? In het BPR staan alle wetten die te maken hebben met je vaarplezier. Als schipper dien je die wetten uiteraard te kennen. Elke 2 jaar geeft de ANWB een Almanak 1 uit waar dat allemaal in staat. En dus, als je de wet volgt loop je om het jaar naar de ANWB, doneert een bedrag, gaat naar huis met minimaal 6 cm papier, gooit dat ding op je boot en kijkt er vervolgens nooit in. Althans zo gaat dat bij ons, immers Silver weet alles beter. Er is ook een andere optie. Het gehele bestand BPR wordt nu ook digitaal aangeboden. En dus duikt de handel daarop in. Het BPR kost dan geen ca. € 19,50 maar bijvoorbeeld € 3,00. Kijk dat is al leuker, maar het kan nog beter. Onze rijksoverheid is de slechtste niet en via deze link kun je dat epistel gewoon gratis downloaden en elke 2 jaar wordt deze van de laatste correctie voorzien. Kijk nou krijg je weer een smiley overheid! Er zit 1 klein “maar-tje” aan. Op verzoek van de bevoegde instanties moet je dat BPR snel kunnen tonen. Maar dat los je op met een altijd goed werkende link naar het gedownloade bestand of bij de rijksoverheid. Let altijd op het jaartal van het BPR, nu dus BPR 2017-2018!!! Maar zij zijn ook aanwezig op verschillende beurzen zoals Boot-Holland (februari). Beide handelaren staan daar denk ik en je zou dat uiteraard ook kunnen meenemen.

Elektronische kaarten

In Nederland zijn eigenlijk 2 marktleiders, althans zo ziet Silver dat. De een is Stentec met WinGPS en de ander is Noordersoft met PC Navigo. Daarnaast zijn er diverse aanbieders die vooral een app hebben gemaakt voor een tablet, IPhone of Android. Die laat ik even buiten beschouwing mede omdat we die categorie niet gebruiken.

Tja wat dan, hoe kies je en wat wil je en niet te vergeten wat heb je nodig. Op de Silver Lining varen we sinds 2006 met PC Navigo. Sterk punt is de snelle routeplanner vinden wij. Stentec heeft ook een alternatief, in de looks van de papieren ANWB kaarten, dat oogt dat fantastisch. Er zijn tal van voor- en nadelen op te noemen bij de programma’s van beide uitgevers maar houdt in je achterhoofd dat ze allemaal met dezelfde gegevens/bestanden van de NL en/of EU Rijkswaterstaten leven. Wat RWS niet aanlevert kunnen de kaartleveranciers je niet bieden. Dus de basisinfo is voor alle firma’s gelijk. De vraag is welk programma voor jou het lekkerste werkt. Nu heeft WinGPS het roer een beetje in een andere koers gezet om de aanval van PC Navigo af te slaan. Vanaf dit jaar gebruiken ze naast het bekende bitmap kaartsysteem nu ook het ENC systeem zoals PC-Navigo dat al jaren heeft en zouden dus  gelijkwaardig kunnen zijn. Maar PC Navigo heeft nog steeds die ijzersterke routeplanner, die heeft Stentec, voor zover ik weet, nog niet maar zal zeker komen denk ik. En tot slot kijk je naar de prijs en dat mag je lekker zelf uitzoeken. Verkeerde vaar informatie is er (bijna) niet meer. Meer info? PC Navigo Stentec Wil je meer weten over onze ervaringen met PC Navigo dan wil Silver je best helpen.

Noord-Hollandschkanaal Kunstwerken

Stremming Rekervlotbrug

Soms mag je er wel eens rekening mee houden. Al die mooie en vaak oude kunstwerken op en langs het vaarwater hebben weleens onderhoud nodig. Alleen in Noord Holland zijn nog vlotbruggen, ken je ze niet kom dan eens kijken! Nu is straks de Rekervlotbrug aan de beurt. Meer informatie kun je hier vinden.

Jachthavens - Marina - Port

ACM en gemeentes

Het gehele watersportleven keek uit naar dit proces. Ook in Heerhugowaard heeft dit gespeeld. Naar de mening van Silver is dit krom. Als je gewoon een product op de markt zet mag je niet eens zelf je prijs bepalen. Bovendien kunnen verenigingshavens alá Broekhorn met minder kosten werken. Tja, een vergelijking met de grotere commerciële jachthavens en Marina’s is als appelen en peren. Hun kostenstructuur wijkt immers geheel af.

Amsterdam Sloterplas Torenwijck Osdorp

Zeilboot slaat om

Het hoe is nog niet duidelijk maar er heerst spanning en onderkoeling op de Sloterplas in Amsterdam in de westelijke tuinsteden, een leuke en diepe plas water dat ontstaan is vanaf 1948 door zand op te zuigen voor de bouw van de tuinsteden westelijk van het Surinameplein. Het water zal nu zo’n 4 graden zijn en dat noem ik frisjes. Sterkte mensen!